Cibule je nenáročná kořenová zelenina, která vyžaduje minimální údržbu, zvláště pokud ji pěstujete vedle vhodných společníků. Metoda pěstování rostlin vedle sebe, které si navzájem prospívají, je známá jako společenství rostlin. Některé rostliny mohou zlepšit chuť cibule, odradit škůdce nebo zlepšit kvalitu půdy. Na druhou stranu, některé rostliny s cibulí dobře nerostou, protože mohou soutěžit o živiny a bránit růstu. Zde je seznam nejlepších společníků pro cibuli a také rostlin, kterým byste se měli vyhnout. Co tedy pěstovat vedle cibule?

Rostliny, které byste měli pěstovat vedle cibule:

Salát

Salát (Lactuca sativa) je ideálním společníkem pro cibuli, protože může být pěstován jako pokryvná plodina. Pokryvné plodiny udržují v půdě více vlhkosti, potlačují růst plevele a zvyšují výnos plodin.

Zdroj: www.marthastewart.com

Mrkev

Mrkev (Daucus carota) a cibule mají různé hloubky kořenů, takže si nekonkurují o živiny. Navíc kombinace těchto dvou plodin může zmást škůdce, jako jsou mrkvové a cibulové mouchy. Je tedy vhodná pro pěstování vedle cibule.

Zdroj: www.marthastewart.com

Kopr

Kopr (Anethum graveolens) zlepšuje chuť a růst cibule a přitahuje užitečný hmyz, jako jsou vosy a mouchy, které se živí škůdci.

Zdroj: www.marthastewart.com

Brukvovité rostliny

Kapusta, květák, brokolice, kale a jiné brukvovité rostliny chrání cibuli před škůdci a zlepšují její chuť.

Zdroj: www.marthastewart.com

Ředkvičky

Ředkvičky (Raphanus sativus) uvolňují zhutněnou půdu, což umožňuje cibuli dorůst do své plné velikosti. Rychle také dozrávají, což maximalizuje využití prostoru a výnos.

Zdroj: www.marthastewart.com

Řepa

Řepa (Beta vulgaris) a cibule sdílejí podobné podmínky pěstování a navzájem si nekonkurují. Navíc zlepšuje strukturu půdy a stíní ji, což snižuje ztrátu vlhkosti.

Zdroj: www.marthastewart.com

Heřmánek

Heřmánek (Matricaria recutita) odpuzuje škůdce, jako jsou mšice, mouchy a komáři, které mohou cibuli poškodit.

Zdroj: www.marthastewart.com

Aksamitník

Aksamitník (Tagetes) je vynikajícím společníkem díky svým schopnostem odpuzovat škůdce. Silný zápach aksamitníku odpuzuje škůdce, jako jsou háďátka, cibulové mouchy a mšice.

Zdroj: www.marthastewart.com

Bazalka

Bazalka (Ocimum basilicum) nejen zlepšuje chuť cibule, ale také odpuzuje škůdce, jako jsou mšice, komáři a mouchy.

Zdroj: www.marthastewart.com

Rozmarýn

Rozmarýn (Salvia rosmarinus) funguje jako přirozený repelent proti škůdcům, jako jsou mrkvové mouchy, cibulové mouchy a můry, které mohou cibuli poškodit.

Zdroj: www.marthastewart.com

Tymián

Tymián (Thymus vulgaris) je nízko rostoucí bylina, která funguje jako živý mulč, potlačuje plevel a udržuje vlhkost kolem cibule. Odpuzuje také škůdce, jako jsou cibulové mouchy a můry.

Zdroj: www.marthastewart.com

Routa

Routa (Ruta graveolens) má silný zápach, který odrazuje cibulové kořenové mouchy. Larvy těchto much způsobují kroucení listů cibule a hnilobu cibulek.

Zdroj: www.marthastewart.com

Pálivé papriky

Pálivé papriky (Capsicum annuum) přitahují parazitické vosy, které se živí brouky a mouchami, které mohou cibuli poškodit.

Zdroj: www.marthastewart.com

Celer

Celer (Apium graveolens) má aroma, které odrazuje škůdce, kteří napadají cibuli. Kořeny celeru nekonkurují kořenům cibule, což umožňuje oběma rostlinám dobře růst.

Zdroj: www.marthastewart.com

Letní čubrica

Čubrica (Satureja hortensis) zlepšuje sladkou chuť cibule a podporuje její růst.

pěstovat vedle cibule
Zdroj: www.marthastewart.com

Rostliny, kterým byste se měli vyhnout:

Chřest

Chřest (Asparagus officinalis) a cibule si navzájem konkurují o živiny, což může bránit růstu obou rostlin.

Tuřín

Tuřín (Brassica rapa) roste špatně vedle cibule, protože obě rostliny soutěží o prostor a živiny.

Hrách

Hrách (Pisum sativum) má podobné požadavky na živiny a vodu jako cibule, což může vést k nedostatku zdrojů a zpomalení růstu.

Fazole

Fazole (Phaseolus spp.), zejména tyčkové fazole, konkurují cibuli o živiny a vodu v půdě, což může vést k nerovnováze v úrovni dusíku.

Šalvěj

Šalvěj (Salvia officinalis) produkuje alelopatické sloučeniny, které mohou inhibovat růst blízkých rostlin, včetně cibule. Pěstovat šlajvěj vedle cibule nedoporučujeme.

Česnek

Ačkoli česnek (Allium sativum) je příbuzný cibuli, jejich společné pěstování může zvýšit riziko křížové kontaminace chorobami a škůdci.

Správná kombinace rostlin může výrazně zlepšit zdraví a výnos vašich plodin. Zvažte tato doporučení při plánování své zahrady a těšte se na bohatou úrodu zdravých a chutných plodin.

O zdravotních benefitech cibule se dočtete v článku Zázračná zelenina – 10 zdravotních výhod cibule

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno