Zlepšete chuť, předcházejte nemocem a bojujte proti škůdcům výběrem správných rostlin, které je nejvhodnější pěstovat vedle česneku.

Pěstování rostlin ve vzájemné blízkosti je užitečný nástroj pro každého zahradníka. Ať už pěstujete zeleninu, bylinky, ovoce nebo květiny, kombinace rostlin s podobnými a kontrastními vlastnostmi vám umožní zlepšit chutě, zvýšit kontrolu nad škůdci, potlačit nemoci a zvýšit produktivitu bez další námahy.

Bohatá vůně odpuzuje predátory a škůdce, zatímco inherentní protiplísňové vlastnosti česneku pomáhají odhánět nemoci. Hluboké kořeny česneku z něj dělají užitečného partnera pro mělce rostoucí saláty a zeleniny, a dokonce i zlepšují chuť dalších blízkých jedlých rostlin. Co tedy pěstovat vedle česneku?

Růže

Česnek a růže jsou známé svou bohatou vůní, která může odrazovat mšice od usazování na růžích. Růže poskytují částečný stín, který pomáhá česneku udržet vlhkost v půdě.

pěstovat vedle česneku
Zdroj: www.marthastewart.com

Rajčata

Česnek může odpuzovat pavoučí roztoče, kteří často napadají rajčatové rostliny. Vyšší rajčatové rostliny poskytují česneku částečný stín a pomáhají udržet půdu vlhkou. Můžete je tedy pěstovat vedle česnku.

Zdroj: www.marthastewart.com

Okurky

Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti česneku pomáhají okurkám odolávat infekcím, jako je plíseň. Nízké okurkové révy vytvářejí pokryv půdy, který udržuje vlhkost kolem česneku.

Zdroj: www.marthastewart.com

Mrkev

Česnek může odpuzovat kořenové červy a pomáhat snižovat výskyt plísňových chorob. Mrkve svými hlubokými kořeny provzdušňují půdu, což usnadňuje růst česneku.

Zdroj: www.marthastewart.com

Kopr

Kopr zlepšuje chuť česneku a přitahuje dravé hmyzy, které by mohly útočit na česnekové rostliny. Česnek na oplátku odpuzuje mšice, které by mohly poškodit kopr.

Zdroj: www.marthastewart.com

Špenát

Česnek působí jako přirozená bariéra proti plevelu, což prospívá blízkým rostlinám špenátu. Špenát rychle roste a poskytuje pokryv půdy, který pomáhá udržet vlhkost v půdě.

Zdroj: www.marthastewart.com

Salát

Mělce kořenící salát v kombinaci s hluboko kořenícím česnekem umožňuje maximální využití prostoru v záhonu. Salát rychle roste a poskytuje pokryv půdy, který pomáhá udržet vlhkost.

Zdroj: www.marthastewart.com

Košťáloviny (např. zelí, květák, brokolice, kapusta)

Česnek odpuzuje škůdce, kteří často napadají košťáloviny. Tyto rostliny poskytují pokryv půdy, který pomáhá udržet vlhkost v půdě a zlepšuje její strukturu. Můžete je tedy pěstovat vedle česnku.

Zdroj: www.marthastewart.com

Maliny

Česnek může zlepšit chuť malin a pomáhá jim prospívat. Maliny poskytují stinné prostředí, které pomáhá česneku udržet vlhkost v půdě.

Zdroj: www.marthastewart.com

Ovocné stromy

Česnek pomáhá ovocným stromům odolávat chorobám, jako je kadeřavost listů nebo strupovitost. Stín stromů zabraňuje vysychání česneku a okolní půdy.

Zdroj: www.marthastewart.com

Řebříček

Řebříček přitahuje užitečný hmyz, který pomáhá kontrolovat populaci mšic. Česnek odpuzuje škůdce a pomáhá udržovat zdravé prostředí pro oba druhy rostlin.

Zdroj: www.marthastewart.com

Rostliny, kterým se vyhnout

I když česnek může mít vzájemně prospěšné vztahy s mnoha druhy rostlin, vyhněte se pěstování vedle těchto rostlin:

Fazole a hrách: Česnek může inhibovat růst luštěnin.

Chřest: Česnek konkuruje chřestu o živiny a prostor pro kořeny.

Šalvěj a petržel: Silná vůně a růstový vzorec česneku mohou inhibovat růst těchto bylin.

Výběrem správných rostlin pro pěstování vedle česneku můžete zlepšit svůj zahradnický výnos, snížit potřebu chemických pesticidů a vytvořit zdravější zahradní prostředí.

Jaké druhy a odrůdy česneku vybrat se dozvíte v článku Nejlepší druhy a odrůdy česneku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno