Sýr ricotta je neuvěřitelně univerzální surovina. Všichni milujeme snadné recepty na lasagne, ale ricottu lze použít do celé řady pokrmů, od snídaně až po dezert a všechno mezi tím.
Přidejte ricottu do nadýchaných palačinek nebo ji nacpěte do francouzských toastů k snídani. Jako dezert si připravte klasické italsko-americké sušenky z ricotty nebo dip cannoli s vaflovými křupinkami.
Nebo se vydejte slanou cestou! Na oběd si namažte toasty ricottou a přelijte je dušenou máslovou dýní, nebo si k večeři připravte jemné domácí gnocchi z ricotty.
Oblíbené ricotta recepty: Krémové těstoviny s ricottou a brokolicí
Zkombinujte citronovou šťávu a ricottu v kuchyňském robotu a získejte mimořádně krémovou a aromatickou omáčku ideální k těstovinám. Pokud nemáte rádi brokolici, vyměňte ji za hrášek, rukolu nebo cherry rajčátka. Nebo zkuste přidat bílkoviny – dobře se hodí zbytky kuřecího masa nebo italská klobása.
Nepočítáme-li sůl a pepř, je v tomto pokrmu pouze pět hlavních ingrediencí. A všechny jsou důležité – zejména ty dvě, které tvoří omáčku. Tu připravíte tak, že v kuchyňském robotu smícháte ricottu a citron (kůru i šťávu). Tím dosáhnete ideální rovnováhy, protože kyselost citrusů rozjasní krémový a bohatý sýr. Přidáním závěrečné kapky škrobové vody z těstovin pak můžete kontrolovat, jak hustou omáčku chcete mít.
Do omáčky pak můžete vložit jakoukoliv zeleninu – já jsem si oblíbila brokolici. (Rychle se uvaří ve stejném hrnci jako těstoviny, takže máte o jedno nádobí na mytí méně.)
Směs ricotty má hladkou, krémovou strukturu díky jednomu triku – šlehání sýra v kuchyňském robotu, což okamžitě změní jeho strukturu z hrudkovité na luxusně vzdušnou.
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Podává se na 4 až 6 porcí
Suroviny
- sůl
- 1 velká hlava brokolice
- 1 středně velký citron
- 450 g suchých krátkých těstovin, například orecchiette, fusilli nebo farfalle
- 1 šálek plnotučného sýra ricotta
- čerstvě mletý černý pepř
- vločky červené papriky
- parmezán
Příprava
Velký hrnec se silně osolenou vodou přiveďte k varu na středním plameni. Mezitím nakrájejte 1 velkou brokolici na malé růžičky. Jemně nastrouhejte kůru z 1 citronu a poté z něj vymačkejte šťávu, abyste získali 3 polévkové lžíce.
Do vroucí vody přidejte těstoviny a vařte je 2 minuty méně než al dente podle návodu na obalu. Mezitím připravte omáčku.
Citronovou kůru, citronovou šťávu a 1 šálek sýra ricotta vložte do kuchyňského robotu vybaveného nástavcem s ostřím. Dochuťte je košer solí, černým pepřem a vločkami červené papriky, pokud je používáte. Zpracovávejte, dokud není sýr vzdušný a hladký, podle potřeby zastavujte a seškrabujte po stranách, asi 20 sekund.
Když jsou těstoviny trochu méně než al dente, přidejte růžičky brokolice a vařte zbývající 2 minuty. Ponechte si 1 šálek vody z těstovin a poté těstoviny a brokolici slijte.
Vraťte těstoviny a brokolici do hrnce. Přidejte směs ricotty a 1/4 šálku vody z těstovin. Míchejte a podle potřeby přidávejte další vodu na těstoviny, dokud se omáčka neobalí a nepřilne k těstovinám. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte černým pepřem a parmazánem.