řezané květiny
Zdroj: www.thespruce.com
Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Tulipány

Řezané květiny přinášejí do našich domovů krásu a svěžest, ale vyžadují správnou péči, aby vydržely co nejdéle. Od pryskyřníků po růže, jiřiny po sedmikrásky – čerstvé kytice květin jsou stálicí v mnoha domácnostech během jarních a letních měsíců. Jakmile si naaranžujete pečlivě vybrané květiny, chcete, aby vydržely co nejdéle. Vždy je zklamáním, když květy začnou vadnout dříve, než byste očekávali. Aby se tomu předešlo, odborníci doporučují pravidelně měnit vodu. Ale jak často byste měli měnit vodu? Je to každodenní úkol? Týdenní? Abychom získali odpovědi a veškeré odborné tipy na udržení květin hydratovaných a prodloužení jejich životnosti, zeptali jsme se profesionálních floristů na jejich nejlepší rady.

Měňte vodu každé dva až tři dny

Podle odborníků je obecné pravidlo pro výměnu vody jednoduché: Pro optimální trvanlivost byste měli měnit vodu čerstvě řezaných květin každé 2 až 3 dny. Pokud však voda začne vypadat zakaleně nebo špinavě před tímto intervalem, měli byste ji určitě vyměnit dříve. Špinavá voda je jedním z prvních signálů, že ve vaší váze rostou bakterie, které mohou výrazně zkrátit životnost vaší kytice.

Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Zdroj: www.bhg.com.au

Ranní zalévání je nejlepší

Odborníci také doporučují zalévat květiny ráno nebo večer, nikoliv během horkého dne, kdy jsou rostliny stresované. Toto je nejlepší čas, kdy květiny nejlépe přijímají vodu a vydrží déle svěží.

Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Zdroj: www.goodhousekeeping.com

Potřebují některé květiny častější výměnu vody?

Pokud máte jednu kytici z konvalinek a druhou z hortenzií, nemusíte se starat o odlišný plán výměny vody. Doporučení pro frekvenci výměny vody se nemění podle druhu květin. Nicméně, můžete udělat několik věcí, abyste zajistili, že zůstanou co nejdéle čerstvé. Kromě pravidelné výměny vody je důležité také zastřihávat konce stonků. To umožňuje lepší příjem vody, což prodlužuje životnost květin ve váze.

Odstraňte listy ze spodní části stonku

Další odborný tip je odstranit všechny listy na spodní části stonku před umístěním kytice do vody. Listy ve vodě jsou velké ne-ne, protože okamžitě začnou rozkládat a způsobovat růst bakterií. Vždy odstraňte všechny listy, které by mohly být pod hladinou vody.

Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Zdroj: www.realsimple.com

Udržujte vysokou hladinu vody

Ještě důležitější než měnit vodu každé dva až tři dny je zajistit, že vaše květiny mají vždy dostatek vody. Čerstvě řezané květiny jsou velmi žíznivé a mohou rychle spotřebovat vodu, takže vaše váza by měla být vždy plná. Nejpodstatnější je udržovat vysokou hladinu vody, i když zrovna nepřestřiháváte stonky nebo úplně neměníte vodu. Stonky, které se nedotýkají vody, způsobí vadnutí květin, a z toho už není návratu.

Květiny s měkkými, vodnatými stonky

Jedinou výjimkou tohoto pravidla jsou některé květiny s měkkými, vodnatými stonky, jako jsou tulipány a kaly. Tyto květiny potřebují ve váze jen několik centimetrů vody najednou. Příliš mnoho vody může způsobit, že se stonky nasáknou, rozštěpí a zhnijí, což znečišťuje vodu a rychleji zabíjí květiny.

Monitorujte tulipány a kaly častěji

To znamená, že tulipány a kaly mohou vyžadovat pečlivější sledování než jiné druhy květin s tvrdšími stonky, spolu s častějšími doplňky vody. Sledujte jejich stav a zajistěte, aby měly vždy správné množství vody.

Tulipány
Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že klíčem k udržení čerstvých řezaných květin po co nejdelší dobu je pravidelná výměna vody, udržování čistoty vázy a řezání stonků. Řezané květiny vyžadují pravidelnou výměnu vody každé 2 až 3 dny, aby zůstaly co nejdéle svěží a krásné. Pamatujte, že špinavá voda a bakterie jsou největšími nepřáteli vašich květin. Vždy se snažte odstranit listy pod hladinou vody a zajistit, že hladina vody je dostatečně vysoká. Některé druhy květin vyžadují více pozornosti, ale správnou péčí a dodržováním těchto tipů si můžete užívat krásu čerstvých květin po mnoho dní. S trochou péče a pozornosti budou vaše kytice vypadat nádherně a zůstanou svěží mnohem déle.

Podívejte se i na náš další článek! Proč jsou některé okurky hořké a co s tím můžete udělat

Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Řezané květiny: jak často měnit vodu květinám?
Tulipány

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno