řez vistárie
Zdroj: gardenersworld.com

Řez v několika etapách

Vistárie vytváří v horní části dlouhé ovíjivé letorosty jen s ostře zašpičatělými listovými pupeny a v dolní části jsou slabé, krátké postranní letorosty, z kterých se mohou v druhém roce vytvořit květonosné větvičky s vejčitými pupeny. Vistárie ponechaná bez řezu vytváří květní pupeny jen ve střední části větví a spodní část zůstává většinou bez větévek holá. Abychom donutili i spodní pupeny k vyrašení, v předjaří silně zakrátíme loňské výhony. První zaštipování letorostů děláme v květnu a další dvě do konce srpna. Myslete na to, že řez vistárie je opravdu potřebný.

Řez vistárie v prvním roce

V prvním roce hlavní výhon zkrátíme na 5 cm a ostatní postranní výhony sestřihneme na tři pupeny. Během vegetace nejhořejší pupeny výhonů silně prorostou v dlouhé letorosty. Když dosáhnou 20 až 25 cm, zaštípneme je za 3. až 4. listem. Když letorosty z bočních zakrácených jednoletých výhonů dosáhnou 25 cm, zaštípneme je za 5. až 6. listem, kratší než 15 cm nezaštipujeme. Letní řez opakujeme do konce srpna ještě dvakrát, vždy když zaštípnuté letorosty dosáhly délky 15 až 20 cm.

Řez v roce druhém

Hlavní letorost necháváme bez letního řezu. V druhém roce výhony vyrostlé v prvním roce seřízneme v předjaří za 5. až 6. dobře vyvinutým pupenem, krátké větévky neřežeme. Během vegetace vyrůstající letorosty, když dosáhly 20 až 25 cm, zaštípneme za 4. až 5. listem. Letní řez opakujeme, pokud letorosty opět dosáhnou délky 20 až 25 cm. Kratší obrost a větévky ve spodní části kmínku s květními pupeny neřežeme. Terminální letorost opět ponecháme bez letního řezu. Ve třetím roce po výsadbě jsou na správně vedených postranních větvích a větévkách první květní pupeny vyrostlé na dvouletém dřevě loňských výhonů. Prodlužující výhony, pokud jsou dlouhé a silné, seřízneme v předjaří za 5. až 6. pupenem.

Všechny ostatní výhony rostoucí pod hlavním výhonem zakrátíme za 3. až 4. pupenem. Kratší a slabší výhony, které rostou mírně šikmo a vodorovné, neřežeme. Právě na těchto vodorovných větévkách se tvoří největší květní násada. Pokud letorosty dosáhly 25 cm, zkrátíme je za 4. až 5. listem.

Zdroj: gardenersworld.com

Letní zaštipování opakujeme ještě jednou případně dvakrát až do konce srpna. V dalších letech u správně prováděného předjarního a letního řezu zpravidla vistárie nevyžaduje téměř žádný řez, protože se již netvoří dlouhé letorosty. Zvýšenou tvorbou květonosných větévek dochází ke snížení vegetativního růstu. V případě, že terminální letorost přesáhl danou výšku a včas ho vyvážeme do vodorovné polohy, zabrzdíme jeho další růst.

Palmeta

Při výsadbě u tvarování dvouramenné palmety zkrátíme hlavní výhon na pět pupenů a dva postranní kosterní výhony seřízneme na třické čípky. V létě vybereme tři nejlepší letorosty, z nichž dva vhodné rostoucí, když dosáhly délky 70 až 90 cm, vyvážeme vodorovné na zbudovanou oporu. Postranní vyrůstající letorosty zkrátíme na 15 až 20 cm. Na jaře druhého roku seřízneme hlavní výhon asi na 60 až 70 cm nad vodorovnými rameny, která zkrátíme o jed nu třetinu. Během vegetace letorosty, které dosáhly délky 20 až 25 cm, za štípneme za 6. listem.,

Stejný řez provedeme i ve třetím roce. První a všechna další patra ramen palmety na opoře po dobu čtyř let vyžadují předjarní řez i letní zaštipování.

V dalších letech zpravidla vistárie nevyžaduje téměř žádný řez, protože růst se zmírní násadou květonosných krátkých větévek a obrostem kratších letorostů. Pokud vyrůstají dlouhé letorosty ze staršího dřeva, zaštípneme je během léta jednou až dvakrát, vždy za 3. až 4. listovým očkem. V příštím roce v předjaří seřízneme výhon na nejkratší postranní jednoletý přírůstek, který nemusíme zkracovat. Při řezu vístárie dochází k tvorbě dlouhých výhonů na koncích větví. Při jarním řezu je všechny odstřihneme a ponecháme pouze nejspodnější kratší větévky.

Udržovací a zmlazovací řez

U starších rostlin udržovacím řezem upravujeme nežádoucí růst výhonů, které jsou mimo vymezený prostor. Pokud pozorujeme sníženou kvalitu květenství, sesadíme nejstarší větve s květními pupeny na nejbližší nižší obrostovou větev, která nahradí odříznutou část. Zmlazovací řez přestárlého dřeva s květními pupeny děláme postupně během několika let, abychom příliš nesnížili květní násadu. Zmlazovací řez v případě pravidelného zkracování není potřeba. Pouze u staré a řezem zanedbané vistárie můžeme kmeny hluboce seřezat až téměř k zemi a z vyrůstajících letorostů dalším tvarovacím řezem znovu postupně zapěstovat rostlinu do určitého tvaru a vymezeného prostoru.

Přečtěte si o vistáriích více – Vístárie, nejkrásnější liána.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno