Řapík lékařský
Zdroj: vmd-drogerie.cz

Osvědčenou vytrvalou bylinu řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) najdeme od nížin až do hor na světlých loukách, okrajích lesů či pasekách, roste po celé Evropě. Dorůstá od 30 cm do 1 m, z krátkého dřevnatého oddenku vyrůstá ochlupený, někdy i rozvětvený stonek. Složené podlouhlé lístky jsou sytě zelené, po obvodě zoubkaté a zespoda šedivě chlupaté. Největší vytvářejí spodní růžici a postupně se zmenšují.

Drobné jasně žluté kvítky rozkvétají v řídkém 10-30 cm vysokém klasu. Řepík květe po celé léto. Sbírá se kvetoucí nat‘ nejlépe bez založených plůdků, odstraňují se také silnější spodní listy, ponechávají se jen mladé. Suší se ve stínu ve v svazečcích, nebo při umělém teple do 40 °C. V květnu a červnu se někdy sbírá jenom mladý list (ze stonků, bez listové růžice). Řepík má na našem území několik proměnlivých forem, při sběru se využívají všechny včetně samostatného druhu řepíku vonného (Agrimonium odorata), který se také dříve pěstoval na zahrádkách.

Řepík patří mezi základní bylinky, které bychom měli mít doma. Věhlas získal již v antice, kde byl dokonce zasvěcen Pallas Athéně. Sbírá se kvetoucí nať. Obsahuje především třísloviny, silici, hořčiny a má výrazné fytoncidní účinky. Neschází ani minerály, bohatě je zastoupený zejména křemík a draslík a organické kyseliny včetně kyseliny askorbové či PP faktor, který patří do skupiny vitamínů B a je důležitý pro metabolismus v buňkách. Kombinací těchto obsahových látek dosáhneme velmi široké využití.

TIP

1 lžičku natě zalijeme 150 ml vřelé vody, po 10 minutách scedíme. Pijeme 2-3x denně nejlépe 15 minut před jídlem nebo mezi jídly při tíživém pocitu. Užívá se při onemocnění žaludku, střev, žlučníku a jater včetně kapilárního krvácení trávicí soustavy.

Řepík používáme pro utišení zánětlivých procesů trávicí soustavy včetně střev a průjmů. Příznivě působí také při žaludečním vředu a jaterních onemocněních. Reguluje správné vylučování žluči a žaludečních šťáv, podpůrně působí na jaterní tkáň. Brání ukládání tuku v játrech. Pomáhá při výskytu písku v žlučníku a ledvinách. Další významné uplatnění nachází u nemocí respiračních, kdy nejenom pijeme čaj, ale také kloktáme a inhalujeme. Využíval se také při léčbě tuberkulózy a osvědčuje se při zdlouhavých plicních katarech. Řepíku se někdy přezdívá bylinka učitelů, neboť pomáhá při namožených hlasivkách a chrapotu. Zde jej aplikujeme současně jako čaj, kloktadlo i zábaly na krk. Řečníci a zpěváci někdy užívají řepík také preventivně.

Dezinfekční a stahující složka napomáhá při rozmanitých kožních onemocněních. Na obklady, na oplachování a hojení ran včetně hnisavých, na výplachy v gynekologii. Řepíkovým čajem nebo pleťovou vodou se ošetřuje aknózní pleť. Nehodí se na pleť stárnoucí, suchou a citlivou (působí zčervenání až vyrážku).

Řapík lékařský
Zdroj: zenysro.cz

 Kloktadlo:

2 lžíce sušené byliny na 300 ml vody, dáme do studené vody a krátce necháme přejít varem. Potom 15 minut louhujeme a přecedíme. Obklady z řepíku se používají také společně s měsíčkovou mastí na křečové žíly.

Nervová čajová směs:

1 díl řepíku, 1 díl třezalky, 1 díl dobromysli, případně 1 díl meduňky. Zalít 1 lžičku 200 ml horké vody po 10 minutách scedit. Pít 2-3 x denně nebo před spaním.

Řepík obsahuje vyšší množství draslíku, proto se doporučuje jako vhodná močopudná bylinka pro kardiaky.

Tříslovinová složka zastavuje krvácení, doplněna dezinfekčními účinky byliny se využívá při zánětech dásní i na dalších místech, kde potřebujeme zastavit krvácení. Řepík je součástí ústních vod a zubních past. Neschází ani v čajových směsích na uklidnění a podporu metabolismu. U řepíku nejsou doloženy nepříznivé vedlejší účinky.

Podívejte se, jak správně sklízet listy koriandru, abyste měli větší úrodu!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno