Ředkvičky
Zdroj: culinabotanica.cz
Ředkvičky
Ředkvičky

Ředkvičky jsou mnohými milovány, jinými naopak nenáviděny pro svou štiplavou chut‘. Jejich palčivou, pro mnohé nepříjemnou chut‘, mají na svědomí hořčičné silice. Ty mají antibakteriální a protiplísňový účinek a podporují správnou funkci trávicího traktu. Přispívají tak k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání a zlepšují stravitelnost těžších jídel. Jsou většinou spolu se salátem první jarní zeleninou a všichni se na ně těšíme. Čerstvé, z vlastní půdy, jsou ty nejlepší.

Ředkvičky pro podzimní sklizeň

Ředkvičky jsou také vděčnou podzimní zeleninou. Ředkvička je kultura, které nevyhovují vysoké teploty a letní horka. Za těchto podmínek rostlina přes den svěsí listy a téměř neasimiluje. Často tvoří protáhlé, na průřezu dřevnatějící bulvičky a má větší sklon k vyšeptávání – tvorbě dutinek v dužnině. Při dlouhém letním dni navíc ředkvičky vybíhají do květu. Proto jim vyhovují nižší teploty. Od poloviny srpna pomalu končí parné léto a teploty jsou pro ředkvičky opět příznivé. Z výsevů od poloviny srpna můžeme pak již pár týdnů po výsevu celý podzim sklízet zdravě štiplavé, křehké bulvičky. Dřívější výsevy jsou s rizikem, že nám budou ředkvičky předčasně vyrážet do květu a jejich bulvy budou tvrdé a malé.

Ředkvičky
Zdroj: living.iprima.cz

Ředkvičky jsou zeleninou velmi nenáročnou na pěstování. Vypěstovat je zvládne prakticky každý zahrádkář.

Spolehlivé podzimní sklizně

Druhá polovina srpna a počátek září je vhodné období pro výsevy pro podzimní pěstování ředkviček. Seje se do řádků 12-15 cm od sebe a do hloubky 1-2 cm. Osivo je poměrně velké, takže není problém je vyset na konečnou vzdálenost asi 3 až 4 cm od sebe. Nemusíme je pak jednotit. Pokud vysejeme hustěji, je nutné rostlinky vyjednotit na vzdálenost 3 až 4 cm. Pokud je porost příliš hustý, rostou ředkvičky pomaleji a mají dříve sklon k vybíhání do květu. Jestliže platí, že pro rané výsevy do volné půdy je vhodné vybírat slunná stanoviště, pak pro letní spíše zastíněná Vegetační doba ředkviček je okolo 30-40 dnů.

Pro plynulost sklizní je vhodné je vysévat v týdenních intervalech. Ředkvičky musí růst rychle, pak jsou jemné a šťavnaté. Pokud rostou pomalu, mají sklon k dřevnatění. Nedostatek vláhy spolu s vysokou teplotou podporují vyšeptávání ředkviček, proto je důležité udržovat stejnoměrnou vlhkost, která zajistí bezvadnou vnitřní strukturu bulviček. Zaléváme je pravidelně, menšími dávkami, aby netrpěly plísněmi a podehníváním. Ředkvičky sklízíme probírkou, postupně jak dorůstají. Můžeme sklízet až do pozdního podzimu, mladé rostliny snesou mrazy do -3°C a starší až -6 °C.

Ředkvičky
Zdroj: living.iprima.cz

Které odrůdy ředkvičky pro podzimní sklizně doporučit?

První výsevy pro podzimní sklizně od 15. srpna jsou to odrůdy, které je možné pěstovat celoročně, tedy i přes léto. Je to především velmi osvědčená odrůda:

Tercia

Její výhodou je možnost celoročního pěstování. TERCIA má tmavě červenou, kulovitou až ploše kulovitou bulvičku střední velikosti a jemnou, bílou dužninu. Vyniká odolností k praskání a vybíhání do květu.

Kvintara F1

Také KVINTARA F1 je velmi raná univerzální celoroční“ ředkvička vhodná pro jarní, letní i podzimní pěstování. Kulaté bulvičky jsou mohutné, tvarově i velikostně vysoce vyrovnané. Díky svítivě červené barvě a jemné slupce je velmi atraktivní. Dužnina je bílá, jemná, velmi odolná houbovatění. List je polovzpřímený, mohutnější, světle zelené barvy. Odrůda je velmi odolná k praskání a vybíhání do květu.

Kvarta

Letním vedrům lépe odolává i tetraploidní odrůda KVARTA, ředkvička typu „Máslová obří“. Tvoří velké kulovité bulvičky s tupě špičatou bází a matně bílou barvou dužniny. Kvarta má velmi vysokou odolnost proti praskání bulviček, vybíhání do květu i houbovatění dužniny.

Jasně červené bulvy má odrůda VINARA F1, která je asi nejvhodnější pro celoroční polní pěstování. Hlavní výhodou jsou stejnoměrné bulvy a fakt, že ředkvička jen těžko vyžene do květů.

Prima F1

Pro podzimní výsevy od 20. srpna a později jsou vhodné odrůdy KVINTA a PRIMARA F1. KVINTA je raná až poloraná odrůda ředkvičky pro rané polní pěstování i pro podzimní výsevy od 20. srpna. Větší kulatá bulvička se svítivě červenou barvou. Dužnina je bílá, jemná, velmi odolná a jemnou slupkou. List je polovzpřímený, mohutnější, světle zelené barvy. Je velmi odolná k praskání a vybíhání do květu.

PRIMARA F1 je velmi raná hybridní ředkvička se středně velkými až většími bulvičkami určená pro jarní přirychlování a polní pěstování. Vzhledem k odolnosti k vybíhání je vhodná i pro podzimní pěstování. Optimální velikost bulviček je 4-5 cm. Mají velmi intenzivní tmavě červené zabarvení a vynikající vnitřní struk- turu. Vzhledem k její ranosti ji můžeme vysévat až do poloviny září.

Teko

Další je pak odrůda TEKO. Je velmi raná, vhodná pro jarní a podzimní pěstování i rychlení ve fóliovnících. Bulvička jasně červené barvy má jemný, nitkovitý kořen a bílou dužninu. Vyniká také odolností k vybíhání. Pro nejpozdnější možné (zářijové) výsevy se nám velice osvědčila odrůda PRIMA. Na jaro se doporučuje k rychlení a ranému polnímu pěstování, na podzim využijete její intenzivní růst a krátkou vegetační dobu. Má středně velké bulvičky výborné chutí a lahodnou strukturu dužniny.

Podívejte se na náš další článek, jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu.

Ředkvičky
Ředkvičky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno