Řebříček
Řebříček
Řebříček

Řebříček obecný je hojnou planou rostlinou, roste v trsech. Má žebříku podobné lístky a květenství složené z mnoha malých, bílých či růžových kvítků. Lidově se nazývá „panenská bylina, polní chmel či zaječí žebřík“. Název „polní chmel“ je z Německa, kde se pro svou hořkou chuť používal k ochucení piva dávno před objevením chmele.

Řebříček
Zdroj: www.agromanual.cz

Řebříček a historie

Patří k nejstarším a nejčastěji užívaným léčivým bylinám a podle faráře Kneippa už před více než sto lety nazvaným „Králem v léčbě ženských nemocí“. Řebříček znali jako prastarou magickou bylinu i staří Keltové, připravovali z něj polévku a čaj. Také indiáni Čerokijové ho používají odjakživa jako ženský lék.

Blahodárné účinky

Řebříček je vedle kontryhele hlavní ženskou bylinou, účinně tlumí všechna krvácení i gynekologická. Potlačuje křečové bolesti při menstruaci a bolesti při potížích s trávením. Podporuje chuť k jídlu. Má účinky močopudné a dezinfekční a léčí i močové cesty. Obsahuje podobně jako heřmánek silici s azulenem s vysokým protizánětlivým účinkem. Azulen však varem uniká, proto řebříčkový čaj nevaříme. Řebříček mírně snižuje krevní tlak a zvětšuje srážlivost krve. Používá se při krvácivé formě hemeroidů a to formou sedacích koupelí i čaje. Zevně pomáhá ve formě výplachů a koupelí na ženské potíže. Také na nemoci močových cest, hemeroidy, na nehojící se rány. Jako kloktadlo na záněty ústní dutiny.

Působení řebříčku je silné a měl by se proto používat spíš ve směsích formou tinktury, ne dlouhodobě. V těhotenství a při kojení se s dalšími bylinami nebo smí užívat vnitřně jen v malých dávkách (ne více než 125 ml čaje nebo 15 kapek tinktury denně nebo jako homeopatikum). Zevně pro sedací koupele je vhodný i v těhotenství.

Řebříčkový olej

Éterický řebříčkový olej se používá v aromaterapii při depresích a nespavosti, dále při revmatismu a artritidě, při krvácení, průjmu, hemeroidech, při lupénce, na ekzémy a akné. Olej se nesmí používat v těhotenství a po infarktech a při epilepsii. Čerstvé listy řebříčku staví účinně krvácení čerstvých ran při úrazech i krvácení z nosu a rány dezinfikují. Stačí pomačkat čisté listy, aby se uvolnila šťáva, a lehce vsunout do krvácejícího nosu nebo přiložit jako obklad na ránu nebo do ústní dutiny při bolestech zubů. Pro děti není řebříček vhodný jako čaj, ale je dobré děti naučit ho znát spolu s jitrocelem a netřeskem jako jednu z bylinek první pomoci venku v přírodě.

Řebříček
Zdroj: living.iprima.cz

Kdy sbírat květy řebříčku?

Pěstování řebříčku na zahradě není u nás obvyklé, většinou si ho natrháme někde v přírodě, roste hojně téměř všude. Do vlastní bylinkové zahrady si ho snadno brzy na jaře můžeme z přírody přesadit. V zahradě se pěstují také různé barevné kultivary řebříčků, růžové a žluté, které se nepoužívají k léčení, ale spíš jako dekorativní rostliny nebo do sušených kytic a věnců. Řebříček kvete od června do října a sbírá se kvetoucí nať v délce 15- 20 cm od července do září. Suši se zavěšený ve svazcích na vzdušném místě.

RECEPTY

Řebříčková mast proti hemeroidům

100 g vepřového nesoleného sadla zahřejeme, až se rozpustí, tak přidame 20 g čerstvých rozmělněných květů řebříčku + 20 g roztlučených listů maliniku. Krátce zamícháme a odstavime z ohně. Napůl vychlazané prolisujeme přes pláténko. Hotovou mast uchováváme v lednici. Pomáhá předevšim při krvácející forma hemeroidů.

KELTSKÁ POLÉVKA Z LISTŮ ŘEBŘÍČKU

Listy řebříčku jsou dobrým kořením do zeleninových a bramborových polévek, k masitým pokrmům, do omáček a hořkých likérů. Staří Keltové vařili řebříčkovou polévku, která se podávala o letním slunovratu:

3 hrnky stlačených listů řebříčku, 1 malá cibule s natí, 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 400 ml kuřecího vývaru, sůl, 300 ml mléka, 1 lžíce husté smetany, zelená petrželka, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetka skořice

Pečlivě oprané listy řebříčku bez tvrdých stonků pokrájíme a vložíme do hrnce s půllitrem vroucí vody a mírně povaříme 10 minut, poté scedíme. Na másle osmahneme pokrájenou cibuli a zaprášíme moukou, až umícháme jíšku, kterou zalijeme vroucí vodou a kuřecím vývarem a osolíme. Potom vrátíme listy řebříčku do hrnce a povaříme dalších 10 minut, pak vše rozmixujeme nebo propasírujeme přes cedník. Nakonec dochutíme podle chuti mlékem, smetanou, petrželkou, muškátem a skořicí a už nevaříme.

Přečtěte si náš inspirativní článek, jak si doma vyrobit zahradní pracovní stůl!

Řebříček
Řebříček

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno