Rajče je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny a bývá hojně využíváno v kuchyni. V tomto článku se zaměříme na recepty a způsoby zpracování rajčat.

Pěstování rajčat

Rajčata se pěstují nejčastěji jako jednoleté rostliny. Nejlepší je je vysazovat v květnu, kdy už není hrozba nočních mrazů. Pro dobrý růst a vývoj rajčat je důležitá dostatečná vlhkost a pravidelné hnojení. Rajčata se nejčastěji sklízejí v srpnu a září, ale lze je sklízet i později, pokud jsou chráněna před mrazem.

Recepty s rajčaty

Rajčata lze využít v mnoha různých pokrmech. Následující jsou některé z nejoblíbenějších receptů s rajčaty:

Rajčatová omáčka
Rajčatová omáčka je klasikou mezi omáčkami a lze ji použít k různým pokrmům, jako jsou těstoviny, pizza nebo lasagne. Na přípravu rajčatové omáčky potřebujeme rajčata, cibuli, česnek, olivový olej, koření a bylinky podle chuti.

Caprese salát

Caprese salát je italský salát s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Jednoduše nakrájíme rajčata a mozzarellu na plátky a poskládáme je na talíř. Posypeme čerstvou bazalkou a pokapeme olivovým olejem a octem.

Rajčatová polévka

Rajčatová polévka je lehká a osvěžující polévka, kterou lze podávat jak v horkých letních dnech, tak i v zimě. Na přípravu potřebujeme rajčata, cibuli, česnek, vývar, smetanu a bylinky podle chuti.

Zpracování rajčat

Rajčata lze zpracovat mnoha různými způsoby, jako jsou sušení, mražení, konzervování a vaření. Následující jsou některé z nejoblíbenějších způsobů zpracování rajčat:

Sušení rajčat

Sušená rajčata jsou lahodná a mohou být použita v mnoha různých pokrmech, jako jsou saláty

pizza, těstoviny nebo jako samostatné svačiny. Pro sušení rajčat potřebujeme rajčata, sůl, cukr, bylinky a olivový olej. Rajčata nakrájíme na plátky, osolíme a posypeme cukrem a bylinkami. Poté je necháme sušit na slunci nebo v troubě při nízké teplotě.

Mražení rajčat

Mražená rajčata jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají nadbytek rajčat a chtějí je skladovat na později. Rajčata nejdříve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Poté je můžeme buď blanšírovat, nebo můžeme pouze posypat solí a nechat je vysušit. Rajčata pak vložíme do mrazicích sáčků a uložíme do mrazáku.

Konzervování rajčat

Konzervování rajčat je skvělý způsob, jak si uchovat rajčata po delší dobu. Rajčata nejdříve omyjeme a oloupeme. Poté je můžeme nakrájet na menší kousky a dát je do hrnce spolu s vodou, cukrem a octem. Hrnec necháme vařit až do té doby, dokud se rajčata nezměknou. Poté je můžeme naložit do sklenic a sterilizovat v hrnci s vroucí vodou.

Závěr

Rajčata jsou skvělou a zdravou potravinou, kterou lze využít v mnoha různých pokrmech. Pěstování rajčat je poměrně snadné, ať už v zahradě nebo na balkóně. Zpracování rajčat pak nabízí mnoho možností, jak si rajčata uchovat na později, nebo jak využít nadbytek rajčat v období sklizně. Doufáme, že vám tento článek poskytl užitečné informace a inspiraci pro využití rajčat v kuchyni.

Předchozí článekRajčata – Tipy pro pokročilé
Rajčata – Tipy pro pokročilé
Další článekRajčata – Hnojení
Rajčata – Hnojení
Eliška Hrbková
Eliška je nadšená zahradnice, která si nenechá ujít žádnou novinku ve světě zahradničení. Nejraději má pěstování květin ve své zahradě, kde tráví většinu volného času. Mezi její oblíbené rostliny patří růže, tulipány a levandule, o které pečuje s láskou. Kromě zahradničení se Eliška zajímá také o design interiérů a zahrad. Ráda kombinuje přírodní prvky s moderním designem, čímž vytváří harmonické a útulné prostředí jak venku, tak uvnitř domova. Její kreativní přístup a cit pro detail se projevují v každém projektu, do kterého se pustí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno