Rajče je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny a bývá hojně využíváno v kuchyni. V tomto článku se zaměříme na recepty a způsoby zpracování rajčat.
Pěstování rajčat
Rajčata se pěstují nejčastěji jako jednoleté rostliny. Nejlepší je je vysazovat v květnu, kdy už není hrozba nočních mrazů. Pro dobrý růst a vývoj rajčat je důležitá dostatečná vlhkost a pravidelné hnojení. Rajčata se nejčastěji sklízejí v srpnu a září, ale lze je sklízet i později, pokud jsou chráněna před mrazem.
Recepty s rajčaty
Rajčata lze využít v mnoha různých pokrmech. Následující jsou některé z nejoblíbenějších receptů s rajčaty:
Rajčatová omáčka
Rajčatová omáčka je klasikou mezi omáčkami a lze ji použít k různým pokrmům, jako jsou těstoviny, pizza nebo lasagne. Na přípravu rajčatové omáčky potřebujeme rajčata, cibuli, česnek, olivový olej, koření a bylinky podle chuti.
Caprese salát
Caprese salát je italský salát s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Jednoduše nakrájíme rajčata a mozzarellu na plátky a poskládáme je na talíř. Posypeme čerstvou bazalkou a pokapeme olivovým olejem a octem.
Rajčatová polévka
Rajčatová polévka je lehká a osvěžující polévka, kterou lze podávat jak v horkých letních dnech, tak i v zimě. Na přípravu potřebujeme rajčata, cibuli, česnek, vývar, smetanu a bylinky podle chuti.
Zpracování rajčat
Rajčata lze zpracovat mnoha různými způsoby, jako jsou sušení, mražení, konzervování a vaření. Následující jsou některé z nejoblíbenějších způsobů zpracování rajčat:
Sušení rajčat
Sušená rajčata jsou lahodná a mohou být použita v mnoha různých pokrmech, jako jsou saláty
pizza, těstoviny nebo jako samostatné svačiny. Pro sušení rajčat potřebujeme rajčata, sůl, cukr, bylinky a olivový olej. Rajčata nakrájíme na plátky, osolíme a posypeme cukrem a bylinkami. Poté je necháme sušit na slunci nebo v troubě při nízké teplotě.
Mražení rajčat
Mražená rajčata jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají nadbytek rajčat a chtějí je skladovat na později. Rajčata nejdříve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Poté je můžeme buď blanšírovat, nebo můžeme pouze posypat solí a nechat je vysušit. Rajčata pak vložíme do mrazicích sáčků a uložíme do mrazáku.
Konzervování rajčat
Konzervování rajčat je skvělý způsob, jak si uchovat rajčata po delší dobu. Rajčata nejdříve omyjeme a oloupeme. Poté je můžeme nakrájet na menší kousky a dát je do hrnce spolu s vodou, cukrem a octem. Hrnec necháme vařit až do té doby, dokud se rajčata nezměknou. Poté je můžeme naložit do sklenic a sterilizovat v hrnci s vroucí vodou.
Závěr
Rajčata jsou skvělou a zdravou potravinou, kterou lze využít v mnoha různých pokrmech. Pěstování rajčat je poměrně snadné, ať už v zahradě nebo na balkóně. Zpracování rajčat pak nabízí mnoho možností, jak si rajčata uchovat na později, nebo jak využít nadbytek rajčat v období sklizně. Doufáme, že vám tento článek poskytl užitečné informace a inspiraci pro využití rajčat v kuchyni.