Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která se využívá ve všech možných kuchyních na celém světě. Tato rostlina pochází původně z Jižní Ameriky, ale dnes ji lze nalézt po celém světě. Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny, antioxidantů a dalších živin, které jsou pro náš organismus velmi důležité. V tomto článku se podíváme na různé druhy rajčat, jak je pěstovat, jak je skladovat a jak je využívat v kuchyni.

Druhy rajčat

Existuje mnoho různých druhů rajčat, ale mezi nejoblíbenější patří třeba kulatá rajčata, švestková rajčata, rajčata hrozinka nebo třeba rajčata koktejlky. Každý druh rajčat má své specifické vlastnosti a chuť, a tak je důležité si vybrat ten správný druh pro vaše jídlo.

Pěstování rajčat

Rajčata se velmi snadno pěstují a jsou vhodná pro zahrady i balkony. Nejdůležitější je, aby měly dostatek slunce a vody. Rostliny rajčat se sází do země na jaře a sklízí se v létě a na podzim. Při pěstování rajčat je důležité dbát na to, aby rostlina byla pravidelně zalévána a krměna vhodným hnojivem.

Skladování rajčat

Rajčata lze skladovat na chladném a suchém místě. Nejlepší je uchovávat je v košíku, který má dostatek prostoru pro vzduchovou cirkulaci. Rajčata nelze skladovat v lednici, protože při nízkých teplotách ztrácí svou chuť a texturu.

Využití v kuchyni

Rajčata jsou skvělou zeleninou, kterou lze použít v mnoha různých receptech. Jsou skvělou přísadou do salátů, omáček, polévek, těstovin nebo třeba jako náplň do sendvičů. Rajčata jsou také velmi vhodná pro přípravu domácích džusů a omáček.

Recept na rajčatovou polévku

Rajčatová polévka je vynikající pokrm, který se hodí na každou příležitost. Pro přípravu budete potřebovat: 6 rajčat, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 500 ml vývaru, sůl a pepř podle chuti.

Postup:

Rajčata nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek nasekejte na drobné kousky.
V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne.
Přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou.
Přidejte vývar, osolte a opepřete podle chuti a nechte vařit asi 20 minut, dokud se rajčata změknou.
S pomocí mixéru rozmixujte směs dohladka a nechte vařit ještě asi 5 minut.
Hotovou polévku lze ozdobit kousky čerstvé bazalky a podávat s chlebem nebo krutony.

Závěr

Rajčata jsou skvělou zeleninou, která obsahuje mnoho důležitých živin a vitamínů pro zdravý životní styl. Pěstování rajčat je snadné a rajčata se dají použít v mnoha různých receptech. Pokud hledáte zdravou a chutnou zeleninu, rajčata jsou skvělou volbou.

Předchozí článekKompoty z naší zahrady
<strong>Kompoty z naší zahrady</strong>
Další článekHistorie rajčat
Historie rajčat
Eliška Hrbková
Eliška je nadšená zahradnice, která si nenechá ujít žádnou novinku ve světě zahradničení. Nejraději má pěstování květin ve své zahradě, kde tráví většinu volného času. Mezi její oblíbené rostliny patří růže, tulipány a levandule, o které pečuje s láskou. Kromě zahradničení se Eliška zajímá také o design interiérů a zahrad. Ráda kombinuje přírodní prvky s moderním designem, čímž vytváří harmonické a útulné prostředí jak venku, tak uvnitř domova. Její kreativní přístup a cit pro detail se projevují v každém projektu, do kterého se pustí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno