rajčata
Zdroj: www.thespruce.com
Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?

Rajčata, jako mnohé jednoleté rostliny, jsou náročné na živiny a lépe rostou, když jsou dostatečně zásobena živinami po celou sezónu. Hnojiva, ať už chemická nebo organická, mohou pomoci dodat rajčatům potřebné živiny pro rychlý růst. Porozumění tomu, jaké hnojivo použít (a kdy ho přidat), vám dá nejlepší šanci na vypěstování robustních rostlin s kvalitními plody.

Nutriční potřeby rajčat

Rajčata potřebují dusík, fosfor a draslík (často zkracováno jako NPK) pro podporu vývoje listů, kořenů a plodů. Nejlepší hnojivo pro rajčata by mělo také obsahovat vápník, hořčík a další stopové prvky. Rajčata jsou náročná na živiny, ale vysoké množství dusíku může vést k nadměrné tvorbě listů na úkor tvorby plodů.

Typy hnojiv pro rajčata

Organické hnojivo pro rajčata je velmi oblíbené pro krmení potravinových rostlin. Můžete také použít syntetické formule. Prvním krokem při krmení rajčat je upravit půdu. Dobře zahnívající hnůj nebo kompost jsou doporučené aplikace.

Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Zdroj: www.tomatobible.com

Jaké je nejlepší hnojivo pro rajčata?

Hnojiva uvádějí tři čísla na štítku. Toto označuje poměr hmotnostních částí tří makronutrientů ve formuli: dusík, fosfor a draslík. Při výsadbě stimulující potravu s vysokým obsahem fosforu zvýší tvorbu buněk, růst kořenů a tvorbu střel.

Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Zdroj: www.tomatobible.com

Domácí hnojivo pro rajčata

Existuje mnoho běžných organických předmětů, které zvýší růst a produkci v rajčatech. Dřevěné popílky jsou vynikajícím zdrojem draslíku. Epsomská sůl poskytne hořčík, aby se zabránilo žloutnutí listů. Nasekané banánové slupky poskytují boost draslíku, stejně jako mořské řasy. Kávové zrná obsahují 20 procent dusíku a jsou pomalé uvolnění, šetrná dodávka makronutrientů pro rozvoj listů.

Kdy hnojit rajčata?

Kromě úpravy půdy před výsadbou je dobrý nápad začlenit startovací jídlo ve stejný čas. Dobře pracujte hnojivo do půdy a vyberte takové, které je bohaté na fosfor, jako je 5-10-5. Jakmile jsou pozorovány první ovoce, opětovně krmit rostlinu. Foliové aplikace hořčíku pomáhají snížit žloutnutí listů, když je rostlina v zemi s nedostatkem hořčíku.

Jak hnojit rajčata?

Při krmení rajčat při výsadbě smíchejte hnojivo se zemí na dně díry na výsadbu, poté umístěte nějakou neobdělanou zem na vrcholu této před ním. Když se surové hnojivo dostane do kontaktu s kořeny rostlin rajčat, může je spálit.

Pokud se přihnojují rajčata po nastavení ovoce, ujistěte se, že nejprve zalévají. Pokud rostlina rajčat nebyla dobře zavlažena předtím, než byla hnojena, může přijmout příliš mnoho hnojiva a být spálena.

Po zalévání roztřídejte hnojivo na zem začínající asi 15 cm od základny rostliny rajčete. Příliš blízké hnojení rajčat může vést k odtoku hnojiva na stonek a spálení rostliny. Nejlepší čas na hnojení je večer při západu slunce nebo po dešti. Rostliny v nádobách mohou mít prospěch z časově uvolňované formule.

Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Zdroj: www.tomatobible.com

Shrnutí

Celkově lze říci, že hnojení rajčat je klíčovým faktorem pro jejich zdraví a produktivitu v zahradě. Správné použití hnojiv a jejich aplikace v průběhu sezóny může výrazně ovlivnit růst rostlin a kvalitu plodů. Dbejte na to, aby bylo hnojivo aplikováno ve správný čas a ve správné dávce, abyste maximalizovali výnosy a minimalizovali problémy spojené s nadměrným nebo nedostatečným přísunem živin. Sledování potřeb rostlin a reakce na změny v růstu vám pomůže vytvořit zdravé a bujně rostoucí rajčata po celou sezónu.

Podívejte se i na další článek! Pěstování melounů v nádobách: Od semínka po sklizeň

Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?
Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno