Kvetoucí hortenzie
Zdroj: www.familyhandyman.com
Proměňte barvu svých hortenzií: jednoduchý návod
Proměňte barvu svých hortenzií: jednoduchý návod

Hortenzie jsou jedinečné květiny, které vám umožňují měnit jejich barvu podle vašeho přání. Na rozdíl od mnoha jiných zahradních květin, jejichž barva zůstává konstantní, hortenzie velkolisté mohou měnit barvu svých květů v závislosti na pH půdy, ve které rostou. To znamená, že můžete přeměnit růžovou hortenzii na modrou a naopak. Tento článek vám ukáže, jak snadno a efektivně upravit pH vaší půdy a tím změnit barvu květů hortenzií. Proměňte barvu svých hortenzií!

Zjistěte pH vaší půdy

Prvním krokem k změně barvy vašich hortenzií je zjistit pH vaší půdy. pH půdy se pohybuje na škále od 0 do 14, kde hodnoty pod 7 znamenají kyselou půdu a hodnoty nad 7 znamenají zásaditou půdu. Hortenzie mění barvu v závislosti na této hodnotě: kyselá půda (pH pod 6,0) podporuje modré květy, zatímco zásaditá půda (pH nad 6,0) podporuje růžové květy. K určení pH půdy můžete použít testovací sadu, kterou zakoupíte v zahradnickém centru nebo online.

Přeměna modrých květů na růžové

Pokud máte kyselou půdu a vaše hortenzie kvete modře, ale vy byste raději měli růžové květy, je třeba zvýšit pH půdy, tedy ji udělat více zásaditou. K tomu můžete přidat do půdy zahradní vápenec nebo popel ze dřeva. Oba tyto materiály jsou běžně dostupné v místních zahradnictvích. Přidávejte je postupně a pravidelně měřte pH půdy, aby se nepřekročilo optimální rozmezí.

Přeměna růžových květů na modré

Naopak, pokud máte zásaditou půdu a vaše hortenzie kvete růžově, ale vy chcete modré květy, je třeba snížit pH půdy, tedy ji udělat více kyselou. Toho můžete dosáhnout přidáním kyselého prostředku do půdy, například síranu hlinitého nebo speciálního okyselovače půdy, který je k dispozici v zahradnických centrech. Tyto přísady rovněž aplikujte postupně a pravidelně kontrolujte pH půdy.

Proměňte barvu svých hortenzií: jednoduchý návod
Zdroj: www.marthastewart.com

Hnojení hortenzií

Nezapomínejte na pravidelné hnojení hortenzií, bez ohledu na to, jakou barvu chcete dosáhnout. Přidávání vápence nebo kyselého prostředku do půdy nenahrazuje potřebu hnojení. Používejte hnojiva určená speciálně pro hortenzie, která zajistí zdravý růst a bohaté květenství. Hnojivo aplikujte podle pokynů na obalu, obvykle na jaře a v létě.

Důležité rady a tipy

Pamatujte, že změna barvy hortenzií není okamžitý proces. Může trvat několik týdnů až měsíců, než se pH půdy upraví natolik, aby se změnila barva květů. Buďte trpěliví a pravidelně kontrolujte pH půdy. Také je důležité vědět, že některé druhy hortenzií nereagují na změny pH půdy a jejich barva zůstane konstantní.

Proměňte barvu svých hortenzií: jednoduchý návod
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že změna barvy hortenzií je fascinující a uspokojující proces, který vám umožní přizpůsobit vzhled vaší zahrady podle vašich představ. Ať už chcete mít modré nebo růžové květy, správná úprava pH půdy a pravidelné hnojení jsou klíčem k úspěchu. Hortenzie jsou krásné a všestranné rostliny, které mohou výrazně zkrášlit váš venkovní prostor. S trochou péče a trpělivosti můžete dosáhnout nádherných květů, které budou okouzlovat vaše oči i srdce po celou sezónu.

Podívejte se i na náš další článek! Krásná japonská sasanka a její druhy

Proměňte barvu svých hortenzií: jednoduchý návod
Proměňte barvu svých hortenzií: jednoduchý návod

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno