rajčata
Zdroj: www.gardenersworld.com

Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou v zahradě, protože se jim daří při letních teplotách a produkují lahodné čerstvé plody. Ať jste začátečník nebo zkušený zahrádkář, pečlivě sázíte a pečujete o rajčata, abyste jednoho dne nenašli vadnou rostlinu, která umírá. Proč vaše rajčata vadnou a jak to napravit? Příčinou může být něco tak jednoduchého jako nedostatek vody nebo složitější, jako jsou houbové choroby vadnutí, viry vadnutí rajčat, toxicita ořechů černého ořechu nebo škůdci.

Když objevíte vadnou rajčatovou rostlinu, je důležité jednat rychle a rozhodně, abyste ochránili ostatní rajčata. Následujte náš průvodce příčinami vadnutí rajčat a doporučenými opravami.

Zdroj: www.thespruce.com

Nedostatek vody

Zdravé rajčatové rostliny zasazené do zahradní půdy potřebují přibližně jeden palec vody týdně a rostliny v kontejnerech potřebují asi 3,5 litru vody denně. Nedostatek vody způsobí, že rajčata uvadnou, ale pokud je to jediná příčina, rychle se zotaví po zalévání.

Řešení: Pravidelně aplikujte vodu přímo na půdu hadicí nebo hadicí s odběrným ventilem. Aby se udržovala konzistentní úroveň vlhkosti, strčte prst do půdy u základny rostliny. Pokud je půda vlhká do hloubky dvou palců, nezavlažujte, ale druhý den znovu zkontrolujte půdu. Pokud je půda na dotek suchá do hloubky dvou palců, pomalu aplikujte vodu na rostliny, aby se voda vsákla do půdy. Musíte použít přesmykovač, zalévejte ráno, aby se listy rychle vysušily a pomohly tak předcházet nemocem.

Houbové choroby vadnutí

Bez varování útočí verticillium a fusarium, dvě časté příčiny zdánlivě zdravých rajčatových rostlin, které vadnou a umírají během několika dní. Oba druhy chorob jsou způsobeny houbovými spory v zahradní půdě. Spory vstupují do rostliny skrz kořenový systém a blokují pohyb vody a živin. To způsobuje vadnutí rostliny a žloutnutí.

Další houbové choroby, jako je raná rajčata blight a jižní blight, mohou rostliny nezabíjet, ale výrazně brání jejich plodnosti.

Řešení: Bohužel neexistuje žádná léčba pro houbové choroby vadnutí. Infikované rajčatové rostliny by měly být odstraněny a vyhozeny. Nenechávejte nemocné rostliny na kompostovém hromadě, abyste zabránili šíření hub.

Virové vadnutí rajčat

Desítky virů mohou způsobit vadnutí a smrt rajčatových rostlin. Dva z nejčastějších jsou Virus skvrnitých skvrn rajčete (TSWV) a Virus mozaiky rajčete (ToMV), které způsobují zpomalený růst, vadnutí a nehezké ovoce. Zdrojem viru mohou být jiné rostliny, semena nebo hmyz. Virus se může šířit z jedné infikované rostliny na další skrz vaše ruce, rukavice nebo nástroje.

Řešení: Pro tyto viry neexistuje žádná léčba a rostliny by měly být odstraněny a vyhozeny, aby se zabránilo šíření viru. Hledejte odrůdy odolné vůči virům, pravidelně střídejte plodiny a po manipulaci s infikovanými rostlinami si umývejte ruce a zahradní nástroje.

Toxicita ořechů černého ořechu

Stromy černého ořechu a rajčata dohromady nepatří. Všechny části stromu vylučují juglon, toxickou látku, která způsobuje zakrslý růst, vadnutí listů a smrt rajčatových rostlin. Největší koncentrace juglonu existuje nejbližší k koruně stromu, rajčata sázejte alespoň 20 až 25 stop od stínování koruny stromu.

Řešení: Bohužel juglon nelze odstranit z půdy a jakmile jsou rajčata ovlivněna, neexistuje léčba, která by je zachránila. Odstranění stromu nevyřeší problém, protože juglon lze najít v kořenovém systému i po pokácení stromu. Pokud máte omezený prostor pro zahradničení, zvažte rajčata pěstovaná v kontejnerech.

Škůdci

Stonkoví borci jsou purpuroví a krémově pruhovaní housenky, které mohou útočit na rajčatové rostliny a způsobit vadnutí a smrt rostliny. Housenka se vráží do stonku skrz malou díru a tunely dovnitř rostliny ničící tkáň.

Řešení: Jakmile škůdce způsobil škody, rajčatová rostlina by měla být odstraněna a zničena. Neexistují žádné insekticidy, které by kontrolovaly larvy tohoto nenápadného šedohnědého můry. Pomozte předcházet borerům udržováním dobře posekaných trávníků kolem zahrady.

Jak pomoci předcházet vadnutí rajčat

  • Udržujte pravidelný režim zavlažování. Sledujte počasí a poskytujte jednu až dvě palce vody týdně kořenům rajčatové rostliny. Nedovolte, aby se půda příliš vysušila nebo přelévala, aby kořeny zůstaly namočené.
  • Zajistěte dostatečný prostor mezi rostlinami. Sazte tak, aby mezi jednotlivými rajčaty bylo dostatek prostoru pro volný proud vzduchu, což pomáhá předcházet chorobám přenášeným vzduchem.
  • Praktikujte střídání plodin. Nezasazujte rajčata každý rok na stejná místa. Střídejte plodiny, aby půdní choroby mohly uhynout.
  • Udržujte upravenou zahradu. Odstraňte plevele, které mohou přitahovat škodlivé hmyz a šířit choroby. Mulčování pomáhá udržovat vlhkost půdy. Klece nebo tyče rajčatových rostlin, abyste ovoce udrželi nad zemí a omezili šíření nemocí.
  • Kupte si semena nebo sazenice odolné proti chorobám. Pečlivě čtěte semenné obálky, katalogy a štítky rostlin, abyste vybrali odolné odrůdy rajčat.
Zdroj: www.thespruce.com

Závěr

Rajčata jsou cennou součástí zahrad, ale mohou se potýkat s řadou problémů, které vedou k vadnutí a úhynu rostlin. Základem úspěchu je rychlá diagnóza problému a adekvátní reakce. Bez ohledu na to, zda se jedná o nedostatek vody, houbové choroby, virové infekce, toxické vlivy ořechu černého ořechu nebo útok škůdců, je klíčové jednat rychle a rozhodně. Dodržováním preventivních opatření a pečlivým výběrem odrůd můžete maximalizovat zdraví a výnosy vašich rajčatových rostlin.

Podívejte se i na náš další článek! Špenát: jak pěstovat a sklízet bujné listové zeleniny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno