Nakrájené plátky okurky
Zdroj: www.simplyrecipes.com
Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?
Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?

Nic není tak frustrující jako pečovat o své zeleninové rostliny po celou sezónu, jen aby nakonec sklidili plody a zjistili, že nejsou chutné. Okurky jsou známé svou plodností, ale někdy se stane, že plody mají hořkou chuť. Hořkost v okurkách způsobuje sloučenina zvaná kukurbitacin. Tato látka je v okurkách přítomna vždy, ale její úroveň se mění v závislosti na podmínkách růstu. Obvykle to bývá způsobeno řešitelnými klimatickými nebo půdními podmínkami, takže preventivní opatření mohou výrazně pomoci. V tomto článku se podíváme na příčiny hořkosti okurek a jak tomu předejít, aby vaše úroda byla chutná a osvěžující. Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?

Co způsobuje hořkost okurek

Pěstované okurky obsahují kukurbitacin B a kukurbitacin C, sloučeniny, které mají učinit listy hořkými a méně chutnými pro zvířata. Tyto sloučeniny jsou obvykle obsaženy v listech a stoncích rostlin, částí, které lidé nekonzumují, takže si jejich přítomnost neuvědomujeme. Hořkost se projeví, až když se sloučeniny dostanou do plodů. Obvykle se nejedná o celý plod, ale spíše o hořkost koncentrovanou na konci stonku a těsně pod kůrou. Hořkost může být způsobena různými stresory během růstu okurek, jako jsou sucho, nedostatek živin nebo nedostatečné sluneční světlo.

Jak předejít hořkosti okurek

Existuje několik faktorů, které mohou způsobit hořkost v okurkách. Mezi hlavní patří suché podmínky, chudá půda, přílišná konkurence mezi rostlinami a nedostatek slunce. Níže se podíváme na každý z těchto faktorů a jak jim předcházet.

Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?
Zdroj: www.thespruce.com

Suché podmínky

Dlouhé období horkého a suchého počasí může přispět k hořkosti okurek. Udržujte své okurky dobře zavlažované, aby se snížila tendence k hořkosti. Dopřejte jim hlubokou závlahu alespoň 2,5 cm vody týdně, více během extrémního sucha. Zvažte použití kapkové závlahy, abyste zajistili rovnoměrnou a dostatečnou vlhkost. Při zvýšení teplot přidejte kolem kořenů mulč, aby se udržela vlhkost půdy a zabránilo se růstu plevele. Když teploty přesáhnou 35 °C, zvažte použití stínovky, která poskytne rostlinám během nejteplejší části sezóny filtrované světlo.

Chudá půda

Dalším faktorem způsobujícím hořkost okurek je chudá půda a obecný nedostatek živin. Okurky jsou náročné na živiny, a proto je důležité, aby půda byla bohatá na organickou hmotu. Přidejte kompost při přípravě záhonů a pravidelně přihnojujte rostliny během růstu. Pokud je vaše půda méně ideální, použijte vyvážené hnojivo každé 4 až 6 týdnů. Zvažte pěstování okurek ve vyvýšených záhonech nebo na hromadách, které umožní půdě rychleji se ohřát a pomůže mladým rostlinám vyhnout se stresu způsobenému chladnou půdou.

Přílišná konkurence

Okurky, které jsou náročné na živiny, nemají rády konkurenci pro vodu a živiny, ať už od jiných okurek nebo plevele. Udržujte záhon bez plevele a správně rozmístěte okurky při výsevu semen na jaře. V případě trelovaných nebo v klecích pěstovaných okurek je sázejte 20-30 cm od sebe, a v případě pěstování na hromadách nechte mezi rostlinami odstup 90 cm. Dobře rozmístěné okurky mají dostatek prostoru a dostupných živin, což pomáhá zabránit hořkosti.

Nedostatek slunce

Oblačné oblasti mohou způsobit hořkost okurek kvůli nedostatku slunce. I když nelze ovlivnit, kolik hodin denně svítí slunce, můžete okurky zasadit na místo, kde dostanou co nejvíce slunečního světla. Pokud je chladno a vlhko, stejně jako oblačno, pěstování okurek pod krytem, jako je polytunnel, zvýší dostupné teplo a světlo. Na zahradě se vyhněte sázení okurek do oblastí, které budou stíněny vyššími plodinami, pokud nežijete v extrémně teplém klimatu, kde může trocha odpoledního stínu během nejteplejších dnů pomoci předejít hořkosti.

Jak zlepšit chuť hořkých okurek

Pokud se vám podaří sklidit hořké okurky, nevyhazujte je automaticky do kompostu. Oloupání plodu by mělo zlepšit chuť. Odřízněte prvních několik centimetrů od konce stonku a ochutnejte. Pokud je stále hořká, zkuste kousek směrem ke středu okurky a zjistěte, zda je sladší. Pravděpodobně najdete dostatek části plodu, která bude vhodná do salátu. Jakmile zjistíte hořkou okurku, přijměte preventivní opatření, aby zbytek vaší sklizně nebyl stejný.

Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?
Zdroj: www.thespruce.com

Nehořké odrůdy okurek

Při výběru odrůd hledejte ty, které jsou dobře přizpůsobené vaší oblasti a jsou označeny jako „nehořké“. Mezi spolehlivé odrůdy patří ‚Marketmore 97‘, ‚Diva‘, ‚Eversweet‘, ‚Long Green Improved’ a stará odrůda ‚Lemon‘. Dalším tipem je hledat odrůdy, které mají v názvu „sweet“ (sladký).

Celkově lze říci, že prevence hořkosti v okurkách začíná správným výběrem odrůd a pečlivou péčí o rostliny během růstu. Zajistěte dostatek slunečního světla, pravidelnou závlahu a bohatou půdu, abyste minimalizovali stres a podpořili zdravý růst. I když okurky rostou snadno a můžete získat velkou úrodu z několika rostlin, kvalitní a chutné plody vyžadují dobré podmínky pro růst. Pečlivé plánování a péče o vaše okurky vám pomohou dosáhnout nejlepší možné sklizně a užít si chutné, osvěžující okurky přímo ze zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Kompost: vlastní výroba krok za krokem

Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?
Proč jsou okurky hořké a co s tím dělat?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno