okurky
Zdroj: www.aces.edu

Okurky jsou oblíbenou zeleninou pro svou svěží a jemnou chuť. Někdy se však může stát, že jsou výrazně hořké. Proč jsou některé okurky hořké? Je to způsobeno nesprávným skladováním nebo tím, jak byla okurka pěstována? A co je nejdůležitější, existuje něco, co s tím můžete udělat? Tento článek se zaměří na to, co způsobuje hořkost okurek, jak tomuto problému předcházet u domácího pěstování a jak využít hořké okurky.

Co způsobuje hořkost okurek?

Proč jsou některé okurky hořké? Hořkou chuť okurek způsobuje specifická sloučenina zvaná kukurbitacin. Tato látka je obecně více koncentrovaná ve slupce a v oblasti blíže k stonku plodu. Nedostatečná závlaha je hlavním důvodem, proč mohou být okurky hořké, ale příčinou může být i chladné počasí. Některé odrůdy okurek jsou pěstovány právě pro svou hořkou chuť, ale většina moderních odrůd, které najdete v obchodech nebo na trzích, by měla být při správném pěstování bez hořkosti.

Jak poznáte, že bude okurka hořká?

Bohužel neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak poznat, že bude okurka hořká jen podle vzhledu. Zkroucené nebo deformované okurky mají tendenci být více hořké než normálně tvarované, a bezsemenné okurky s tenkou slupkou bývají méně hořké. Jediným jistým způsobem, jak to zjistit, je ochutnat ji. Pokud nakládáte okurky, doporučuje se ochutnat každou okurku před nakládáním, protože jedna hořká okurka může zkazit celou várku nakládaných okurek.

Proč jsou některé okurky hořké a co s tím můžete udělat
Zdroj: www.thespruce.com

Jak snížit hořkost okurek

Protože kukurbitacin je koncentrován v oblasti blíže k stonku a těsně pod slupkou, doporučuje se odříznout konec u stonku a okurku oloupat. Tím se eliminuje většina hořkosti a okurka bude mnohem chutnější. Další způsob, jak snížit hořkost, je okurky nakrájet na plátky a nechat je posolené vypotit, poté opláchnout vodou. Tento proces pomáhá odstranit hořkou chuť.

Jak předejít hořkým okurkám v zahradě

Nejlepší způsob, jak se vyhnout hořkým okurkám, je pěstovat odrůdy, které nejsou hořké, jako například Sweet Slice nebo Sweet Success. Navíc, protože nedostatečná závlaha může zvýšit hořkost, je dobré zalévat rostliny okurek jednou týdně, zvláště když je počasí suché a horké. Ujistěte se, že rostliny mají dostatek vody, aby se vyhnuly stresu, který může vést k produkci hořkých látek.

Další tipy pro pěstování okurek

Okurky by měly být pěstovány v dobře odvodněné půdě a na slunném místě. Pravidelně je kontrolujte na škůdce a choroby, které mohou ovlivnit jejich růst a chuť. Doporučuje se také mulčovat půdu kolem rostlin, aby se udržela vlhkost a zabránilo růstu plevelů. Hnojení rostlin správnými živinami také pomůže zajistit zdravý růst a chutné plody.

Proč jsou některé okurky hořké a co s tím můžete udělat
Zdroj: www.marthastewart.com

Můžete použít hořkou okurku?

Ano, mírně hořkou okurku můžete stále využít. Jedním ze způsobů je rychlé nakládání okurek. Použití ochuceného rýžového vinného octa, který obsahuje sůl a cukr, může pomoci vyrovnat hořkost. Rychlé nakládané okurky jsou vynikající na ozdobu nudlových misek, salátů, do stir-fry nebo i samostatně. Pokud je okurka příliš hořká na konzumaci, doporučuje se ji kompostovat.

Další způsoby využití hořkých okurek

Hořké okurky lze také použít v polévkách nebo omáčkách, kde se hořkost může ztratit mezi ostatními ingrediencemi. Někteří lidé také používají hořké okurky jako přísadu do smoothie, kde jejich chuť může být maskována sladkým ovocem. Vždy existuje možnost experimentovat a najít způsob, jak hořké okurky využít.

Proč jsou některé okurky hořké a co s tím můžete udělat
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že hořkost okurek je způsobena přítomností kukurbitacinu, který se koncentruje ve slupce a v oblasti stonku. Správné zavlažování a výběr správných odrůd může pomoci předejít této nepříjemné chuti. Pokud již máte hořké okurky, jejich oloupání a odříznutí stonku může výrazně snížit hořkost. Hořké okurky lze stále využít například na rychlé nakládané okurky nebo v různých pokrmech, kde jejich hořkost nebude tolik patrná. Pěstování vlastních okurek je skvělý způsob, jak mít vždy čerstvou zeleninu po ruce, a s těmito tipy se můžete vyhnout nepříjemné hořkosti. Kompostování je vždy možností pro okurky, které jsou příliš hořké k jídlu, a zároveň přispívá k udržitelnému zahradničení.

Podívejte se i na náš další článek! DIY zahradní nápady pro vylepšení Vaší zahrady

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno