rostliny
Zdroj: gardenerspath.com
Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Popínavé rostliny: oživte své zahrady

Popínavé rostliny jsou ideální volbou pro každého zahrádkáře, který chce svou zahradu pozvednout na novou úroveň – doslova. Tyto rostliny jsou známé svou výškou a s trochou podpory vytvářejí nádherné vertikální květenství. Popínavé rostliny nejen dodají vaší zahradě krásu, ale také poskytují stín a soukromí. Zde je výběr těch nejlepších popínavých rostlin, které se hodí na pergolu, mříž nebo plot.

Americká kráska růže (Rosa ‚American Beauty‘)

Americká Kráska Růže je popínavá růže, která dodá plotu či pergole barevné akcenty. Ačkoliv nedosahuje takových výšek jako některé jiné popínavé rostliny, je ideální pro menší mříže nebo zahradní ploty. Růže potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Dosahuje výšky 3,6 až 4,5 metru a šířky 1,5 až 2,4 metru. Je odolná a poskytuje dlouhou sezónu kvetení. Tato růže je ideální pro ty, kdo chtějí svou zahradu obohatit o nádherný květinový závoj bez nutnosti vysoké údržby.

Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Zdroj: www.thespruce.com

Plamének armandův (Clematis armandii)

Plamének armandův je okouzlující popínavá rostlina s výraznými růžovobílými květy, které vydávají mandlovou vůni. S patřičnou péčí a podporou může tato rostlina dorůst do výšky až 12 metrů a šířky 6 metrů. Clematis potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Je to ideální rostlina pro velké pergoly a ploty, kde může naplno rozvinout svůj potenciál. Květy kvetou na jaře a poskytují krásnou barevnou show. Clematis je také relativně nenáročný na údržbu, což ho činí skvělou volbou pro zahradníky všech úrovní zkušeností.

Aktinidie význačná (Actinidia arguta)

Aktinidie význačná je mrazuvzdorná rostlina původem z Ruska, která se skvěle hodí do subtropických klimatických podmínek. Tato popínavá rostlina má nádherné zelené listy s bílými a růžovými skvrnami a v pozdním létě produkuje chutné plody. Dorůstá do výšky i šířky kolem 3 až 3,6 metru. Aktinidie význačná potřebuje částečný stín a dobře odvodněnou, humózní půdu. Tento druh je ideální pro stinnější části zahrady, kde může poskytovat krásné listové pozadí i jedlé plody. Je to skvělá volba pro zahradníky, kteří chtějí kombinovat estetiku s praktičností.

Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Zdroj: www.thespruce.com

Thunbergie křídlatá (Thunbergia alata)

Thunbergie křídlatá je menší popínavá rostlina, která dorůstá do výšky 0,9 až 2,4 metru, ale její rychlý růst a nenáročnost na péči ji činí oblíbenou volbou. Tato rostlina kvetoucí v oranžových a žlutých odstínech je ideální pro menší mříže nebo jako závěsná rostlina. Potřebuje plné nebo částečné slunce a dobře odvodněnou, humózní půdu. Thunbergie křídlatá může v jednom vegetačním období dosáhnout své plné výšky, což ji činí skvělou volbou pro rychlé pokrytí plotů a mříží. Je to také rostlina, která přitahuje opylovače, což je další výhodou pro ekologicky zaměřené zahradníky.

Vistárie (Wisteria macrostachya)

Vistárie je popínavá rostlina původem z jižních oblastí USA, která je známá svými dlouhými, modrofialovými květenstvími. Květy mohou dosáhnout délky až 30 cm a na dálku připomínají hrozny. Tato rostlina dorůstá do výšky 4,5 až 7,6 metru a šířky 1,2 až 2,4 metru. Potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Wisteria je ideální pro velké pergoly a může vytvořit nádhernou květinovou stěnu. Květy se objevují na jaře a začátkem léta, což zajišťuje dlouhou sezónu vizuálního potěšení. Tato rostlina je oblíbená pro svou nádhernou vůni a schopnost rychle pokrýt velké plochy.

Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Zdroj: www.thespruce.com

Bougainvillea (Bougainvillea)

Bougainvillea je trnitá popínavá rostlina, která je známá svými výraznými květy. Pokud je vysazena na plném slunci a má podporu v podobě mříže nebo pergoly, může dorůst až do výšky 12 metrů. Bougainvillea také může sloužit jako květinový půdopokryv, pokud se nechá růst po zemi. Potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Tato rostlina je skvělá pro vytváření barevných akcentů v zahradě a její květy vydrží dlouhou dobu. Bougainvillea je také odolná vůči suchu, což z ní činí ideální volbu pro sušší oblasti. Její trny jí poskytují přirozenou ochranu před škůdci.

Akébie pětičetná (Akebia quinata)

Akébie pětičetná je popínavá rostlina s unikátními fialovohnědými květy, které připomínají vůni čokolády. Tato rychle rostoucí rostlina může během jedné sezóny dorůst až do výšky 12 metrů. Potřebuje plné slunce nebo částečný stín a dobře odvodněnou, písčitou půdu. Akébie pětičetná je ideální pro pokrytí mříží a pergol, kde může vytvořit hustý zelený závoj s voňavými květy. Květy se objevují na jaře a začátkem léta, což zajišťuje dlouhou sezónu vizuálního i olfaktorického potěšení. Tato rostlina je také velmi odolná a může se snadno přizpůsobit různým zahradním podmínkám.

Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že popínavé rostliny jsou skvělým způsobem, jak dodat zahradě výšku, barvu a strukturu. Tyto rostliny nejen esteticky vylepšují zahradu, ale také poskytují stín a soukromí. Každá z výše zmíněných rostlin má své unikátní vlastnosti a nároky, což umožňuje najít ideální variantu pro jakoukoliv zahradu. Od krásných květů růže až po plody aktinidie – možnosti jsou neomezené. S trochou péče a správným výběrem podpory mohou popínavé rostliny rychle a efektivně transformovat každý zahradní prostor. Navíc jsou často nenáročné na údržbu a mohou se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám. Bez ohledu na velikost nebo styl vaší zahrady, popínavé rostliny mohou dodat eleganci a živost každému koutku.

Podívejte se i na náš další článek! Letní rostliny kvetoucí v červenci: úžasné rostliny

Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Popínavé rostliny: oživte své zahrady
Popínavé rostliny: oživte své zahrady

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno