Plamének

Plamének je krásná popínavá rostlina, kterou mnoho zahrádkářů volí na ozdobu různých zdí, plotů a pergol. Různé druhy plaménků kvetou v různou dobu a podle toho se liší v požadavcích na potřebu řezu. Plaménky dělíme na tři hlavní skupiny dle způsobu řezu.

Do 1. skupiny se zařazují plaménky kvetoucí na jaře od začátku května do června. Raně kvetoucí druhy a kultivary pravidelný řez nevyžadují a bez něho kvetou i několik let.

Do 2. skupiny řadíme plaménky kvetoucí koncem jara a začátkem léta s několika druhy a velkým počtem kultivarů, které vyžadují jen mírný řez.

Do 3. skupiny řezu patří plaménky, které kvetou od léta až do podzimu a vyžadují každoroční hluboký řez na jaře.

1. řezová skupina plaménku

Sem patří raně kvetoucí botanické druhy a jejich kultivary jako např. alpina, macropetala a montana. Kvetou na vyzrálém loňském dřevě na krátkých letorostech vyrůstajících na jaře z pupenů založených už v létě a na podzim předchozího roku. Řezem bychom odstranili květuschopné části dřeva. Proto tato skupina řez nevyžaduje a bez něho kvete i několik let. Prořezávají se jen, když je skutečně nutné rostliny prosvětlit. Občasné prořezání jim prospívá v obnově růstu. Sníží se tím váha a objem starých výhonů na trelážích, oporách nad vchody, pergolách, altánech a podobných zařízeních. Řez se doporučuje u přestárlých, zanedbaných rostlin, nebo když potřebujeme plamének prosvětlit, zkrátit, nebo přesměrovat jinam.

Tato skupina je výhodná na celoroční pokrytí nevzhledných zdí, plotů, sloupů a jiných zahradních staveb. Pnoucí druhy této skupiny se hodí k ozelenění pergol a do méně přístupných míst na zahradě. Rovněž plní dobře maskovací funkci při ozelenění např. velkých starých stromů a keřů. V některých případech můžeme udělat hluboký zmlazovací řez, vyřezáním všech výhonů až k zemi. Výjimku tvoří montana, který jednorázové seřezání do starého dřeva nesnáší. Musíme polovinu výhonů ponechat bez řezu. Vyřezáním části výhonů až u země k silným pupenům dojde k novému obnovení výhonů, které vyrostou i z podzemní kořenové části. Řez provedeme koncem zimy nebo hned po odkvětu. Radikálně mohou být seřezány po odkvětu druhy alpina a macropetala. Do této skupiny řadíme:

Alpina – plamének alpský

tento druh je velmi otužilý, pne se do výšky 2-3 m. Květy jsou malé o průměru 3-5 cm v kratších latách, jednoduché, zvonkovité, rozevřené. Má několik kultivarů v barvách modré, fialové a růžově červené.

Macropetala – plamének velkokvětý

mimořádně otužilý, dosahuje výšky 3 m i více. Má velké, jednotlivé květy o průměru 5-8 cm, rozevřené, cípaté, zvonkovité, u kultivarů jsou květy poloplné a plné v barvě modré, bílé, fialové a růžové.

Montana-plamének horský

je nejoblíbenější zejména nevzhledných zdí, plotů i jiných staveb. Roste silně a na pokrytí dosahuje výšky až 10 m. Původní druh má bílé, jednoduché, rozevřené květy o průměru 5-6 cm. Vyrůstají v paždí listů po 1-5. Je známo kolem 20 kultivarů a variet s květy bílými, lilákovitě růžovými a růžově červenými.

Plamének
Zdroj: magazindoma.cz

2. řezová skupina plaménku

Do 2. skupiny zahrnujeme většinu velkokvětých druhů a jejich kultivarů, které kvetou na počátku léta. Mnoho z nich kvete znovu v pozdním létě. Klematisy s plnými květy se vyskytují u prvních raných velkokvětých kultivarů, které se objevily jako přirozené mutace u velkokvětých hybridů. Plné květy se vyskytuji u raně kvetoucích prvních květů, všechny další květy jsou už jednoduché. U raných poloplných a plnokvětých kultivarů děláme mírný řez, jinak po příliš silném řezu květy vykvetou pouze jako jednoduché.

Každoročně se sestřihávají slabě asi ve výšce 120-150 cm nad zemí, na konci zimy nebo na počátku jara před rašením. Při použití lehkého řezu je důležité, aby se u této skupiny ponechala kostra většího počtu vyrostlých výhonů, na nichž se zakládají postranní květné větévky.

Rostliny, u kterých se neprovádí pravidelný řez, tvoří spleť vzájemně prorostlých výhonů, které je třeba po čtyřech až pěti letech ž sestřihnout do starého dřeva. Po tomto zmlazovacím řezu první květy na počátku léta nevykvetou, zato druhé květy na konci léta budou lepší, větší a četnější.

Do této skupiny řadíme:

Lanuginosa – plamének vlasatý

pochází z Číny a od tohoto druhu je odvozen velký počet kultivarů, většinou s velkými, talířovitými květy o průměru 20 cm i více. Plamének se pne do výšky až 2,5 m a převážná část kultivarů kvete dvakrát za rok a to v červnu na výhonech loňského dřeva a krátkých postranních letorostech a v srpnu až září na nově vyrostlých letorostech u sestřižených výhonů. Mírným řezem ve výšce 70 cm můžeme docílit nepřetržité kvetení plaménku od června až do raného podzimu. Doporučuje se ostříhat odkvetlé části výhonů s květy. Plamének lépe založí květní pupeny na letorostech pro druhý květ.

Patens – plamének otevřený

pochází z Japonska a obsahuje velký počet vyšlechtěných, raných velkokvětých kultivarů, které se dělí na kvetoucí od května do června a některé z nich znovu kvetou od léta až do podzimu. Květy jsou většinou úzkoplátečné, hvězdicovitě sestavené. Řežeme po odkvětu, kdy rostliny zkrátíme o třetinu až polovinu. Pnoucí výška je 2-4 m a je dána růstovými vlastnostmi jednotlivých kultivarů.

Florida-plamének floridský

pochází z Číny a pne se do výšky 2,5 až 3 m a má několik kultivarů, které mají hvězdicovité květy o průměru 8-9 cm. Známější kultivary mají květy většinou plné v barvě modré, lilákové, fialově purpurové, růžovočervené a modré. Řez děláme po odkvětu, kdy rostliny zkrátíme o třetinu až polovinu.

Navštivte také náš článek o trvalkových záhonech!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno