petúnie
Zdroj: www.marthastewart.com

Petúnie jsou často označovány jako jednoleté rostliny, což není zcela přesné. Většina zahradníků je pěstuje jako jednoletky a na podzim je odstraňuje. Petúnie nejsou odolné proti mrazu a obvykle přežívají pouze v teplých oblastech, jako jsou zóny USDA 9–11. Jsou klasifikovány jako mrazuvzdorné trvalky – jsou to trvalky, ale pouze v teplých oblastech. Skutečná jednoletá rostlina dokončí svůj životní cyklus za jeden rok a poté umírá.

Různé typy petúnií: Jaké jsou kategorie těchto květin?

Petúnie lze rozdělit do pěti kategorií podle tvaru květů a způsobu růstu:

Milliflora petúnie rostou v kopečcích s množstvím malých květů o průměru 1 palce.

Multiflora jsou rušné a mají květy o průměru 2 palce.

Floribunda petúnie mají ještě větší květy, asi 3 palce široké, a jsou mezi typy floribunda a grandiflora.

Grandiflora mají největší květy ze skupiny, s obrovskými květy o průměru až 5 palců. Tyto květy jsou trochu křehčí a lépe se hodí do chráněných míst, kde na ně nefouká vítr ani nepadá prudký déšť.

Spreading (Wave) petúnie jsou novinkou na trhu. Rostou ve šířícím se nebo plazivém (pokud jsou v koši) způsobu, s větvemi dosahujícími délky až 4 stopy. Jsou ideální pro visací koše a budou kvést a růst, aniž by se prodlužovaly.

Petúnie jsou nádherně pestré: jsou jednoleté, nebo vydrží déle?
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování petúnií jako trvalek

Jako mrazuvzdorné trvalky mohou petúnie přežít několik let za předpokladu, že jsou podmínky správné. Nicméně v mnoha oblastech jsou zimy příliš chladné, což vede k tomu, že petúnie umírají na podzim. Zahradníci ve zónách bez mrazu mohou mít možnost přezimovat mrazuvzdorné trvalky venku a opět je užít. Avšak petúnie nejsou jako mnoho jiných trvalek dlouhověké. I když nejsou předčasně zabitány mrazem, obvykle žijí pouze asi tři roky. V teplých klimatických podmínkách se mohou samy sebe rozsévat, což umožňuje jejich další výsadbu jako trvalek.

Petúnie jsou nádherně pestré: jsou jednoleté, nebo vydrží déle?
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování petúnií jako jednoletky

Petúnie jsou nejčastěji pěstovány jako jednoletky a po sezóně kompostovány. I když je lze pěstovat z semene, výběr a snadnost nákupu mladých rostlin petúnií v zahradních centrech jsou těžko překonatelné. Dvanáct petúnií může být vysazeno za 10 minut, což vytváří téměř okamžitou barvu po celou sezónu.

Tipy pro pěstování petúnií

Nic neříká léto jako kvetoucí nádoba nebo visací závěs plný jasně barevných petúnií. Díky tomu, že tyto rostliny existují v celé škále odstínů, je snadné s nimi vytvořit tematické designy. Chcete-li například květinovou hranici nebo koš s barvami vaší alma mater, petúnie jsou pro to ideální.

Po zakoupení barevných květin petúnií v místním zahradním centru potřebujete několik věcí, aby tyto rostliny pokračovaly v hojné kvetení až do prvních mrazů:

  • Plné slunce. Petúnie potřebují slunné místo. Ačkoli snášejí polostín, čím méně slunce dostanou, tím méně kvetou.
  • Dobrá drenáž. Pro petúnie v kontejnerech stačí substrát s dobrou drenáží. Pokud je zasazujete do země, nejlepší je dobře propustné místo s trochou kompostu do půdy.
  • Pravidelné zalévání. Udržujte petúnie rovnoměrně vlhké, ale ne namočené. Zejména během horkých letních dnů zajistěte dostatečné zalévání, aby rostliny nikdy nevadly.
  • Dostatek živin. Pomalu se uvolňující hnojivo smíchané do půdy při výsadbě pomůže petúniím dosáhnout jejich maximální květinové síly.
Petúnie jsou nádherně pestré: jsou jednoleté, nebo vydrží déle?
Zdroj: www.almanac.com

Petúnie jsou rozmanité rostliny, které mohou být buď jednoletky nebo mrazuvzdorné trvalky, záleží na klimatických podmínkách. V teplých oblastech mohou petúnie přežít několik let a samovolně se rozsévat. V mnoha zónách jsou však pěstovány jako jednoletky kvůli jejich citlivosti na mráz. Ať už se rozhodnete pro pěstování petúnií jako trvalek nebo jednoletku, zajistěte jim slunné místo s dobrou drenáží a pravidelnou péči, aby kvetly až do podzimu.

Podívejte se i na náš další článek! Muškáty – problémy při jejich pěstování

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno