Chřest s česnekem
Zdroj: www.seriouseats.com
Pěstujte vlastní chřest: zahradní luxus na dosah
Pěstujte vlastní chřest: zahradní luxus na dosah

Chřest patří mezi nejoblíbenější a nejvíce ceněné trvalky, které lze pěstovat na vlastní zahradě. Jeho jemná chuť a bohaté výživové hodnoty z něj činí opravdovou lahůdku, kterou si můžete dopřát každý rok. Přestože je chřest v obchodech často drahý, pěstování na vlastní zahradě je nejen ekonomicky výhodné, ale i relativně nenáročné na údržbu. Chřest vyrůstá z tlustých kořenů, které přes zimu fungují jako zásobárna energie pro další růst. Na jaře z těchto kořenů vyrůstají mladé výhonky, které se sklízejí jako chřestové výhonky. Pokud zvažujete, že se pustíte do pěstování této úžasné zeleniny, je dobré vědět, jak správně připravit půdu, zvolit odrůdu a starat se o rostliny, aby se jim dařilo co nejlépe. Pěstujte vlastní chřest!

Příprava půdy pro chřest

Před samotným pěstováním chřestu je nezbytné věnovat čas důkladné přípravě půdy. Chřest je dlouhodobá plodina, která na jednom místě zůstává po mnoho let, proto je důležité, aby půda byla dobře připravená a poskytovala rostlinám optimální podmínky. Půda by měla být dobře propustná a slunná, protože chřest preferuje stanoviště s dostatkem světla. Před výsadbou je potřeba odstranit všechny trvalé plevele, které by jinak rychle obsadily záhon a konkurovaly chřestu o živiny. Přidání hnoje nebo kvalitního kompostu do půdy zlepší její strukturu a obohatí ji o důležité živiny. Půdu je vhodné připravit několik týdnů před samotnou výsadbou, aby se živiny mohly dostatečně rozptýlit a půda se usadila.

Výběr odrůdy a výsadba chřestu

Výběr správné odrůdy je klíčem k úspěšnému pěstování chřestu. Existuje několik odrůd, které se liší v době sklizně, výnosu a také v chuťových vlastnostech. Mezi oblíbené odrůdy patří například ‚Pacific Purple‘, která je sladká a bez vláken, nebo ‚Gijnlim‘, která nabízí bohatou úrodu silných a jemných výhonků. Výsadba chřestu probíhá na jaře, kdy se sází spidery (silné kořeny) do připravených záhonů. Tyto kořeny se umisťují do hlubokých příkopů, přibližně 20 cm hlubokých a 30 cm širokých. Kořeny se rozprostřou přes mírný hrbolek na dně příkopu a následně se zakryjí vrstvou půdy, kterou je třeba pevně utlačit.

Pěstujte vlastní chřest: zahradní luxus na dosah
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Pěstování a sklizeň chřestu

V prvním roce po výsadbě se chřest teprve rozvíjí, a proto je důležité nechat všechny výhonky růst, aniž by se sklízely. Tyto výhonky vytvoří husté listy podobné kapradinám, které rostlině dodají potřebnou energii pro budoucí růst. Teprve druhý rok lze začít s mírnou sklizní, přičemž se postupně zvyšuje množství sklizených výhonků. Během sklizňového období, které obvykle začíná v květnu, se chřest sklízí každý den nebo dva, aby se zachovala jeho nejlepší chuť a kvalita. Sklizeň by měla skončit do poloviny června, aby se výhonky mohly vyvinout v plnohodnotné rostliny, které dodají sílu kořenům pro další sezónu.

Péče o chřestové záhony

Chřestové záhony vyžadují pravidelnou péči, zejména pokud jde o odstranění plevelů. Chřest nemá rád konkurenci, a proto je nutné záhony udržovat čisté a bez plevelů. Důležité je také omezit používání motyky v raném jarním období, kdy jsou mladé výhonky citlivé a mohou být snadno poškozeny. Podpora stonků v pozdější fázi růstu je také důležitá, protože chřestové listy jsou jemné a tenké, což znamená, že se mohou snadno ohýbat a lámat. Pomocí provazu nebo speciálních podpůrných systémů lze stonky udržet rovné a zdravé. Na podzim, když začne listí žloutnout, se stonky odstraní a ponechají se malé pahýly, které budou chránit rostlinu před zimou.

Ochrana chřestu před škůdci a chorobami

Přestože je chřest relativně odolný vůči škůdcům a chorobám, je dobré věnovat pozornost možným hrozbám. Mezi nejčastější problémy patří houbové choroby a škůdci, jako jsou chřestové mouchy, které mohou poškodit výhonky. Prevence je klíčem k ochraně rostlin, a proto je důležité pravidelně kontrolovat záhony a při prvních příznacích problému zasáhnout. Používání biologických přípravků nebo mírných pesticidů může pomoci udržet rostliny zdravé. Důležité je také dodržovat střídání plodin a po několika letech pěstování chřestu změnit umístění záhonu, aby se předešlo hromadění chorob v půdě.

Zimní příprava a péče o chřest

Když se blíží zima, je čas připravit chřestové záhony na chladné měsíce. Po odstranění starého listí je vhodné záhony mulčovat kompostem nebo hnojem, což poskytne kořenům dodatečnou ochranu před mrazem. V zimě lze záhony také lehce přihnojit, což dodá rostlinám potřebné živiny pro jarní růst. Mulčování nejenže chrání rostliny před chladem, ale také pomáhá udržovat půdu vlhkou a zabraňuje růstu plevelů. Důležité je také včas odstranit případné zbytky plevelů, které by mohly přezimovat a na jaře znovu vyrůst.

Pěstujte vlastní chřest: zahradní luxus na dosah
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování chřestu na vlastní zahradě je odměňující činností, která přináší nejen výbornou zeleninu, ale i radost z úspěchu. I když je začátek trochu náročný a vyžaduje pečlivou přípravu půdy a výsadbu, chřest je rostlinou, která se vám odmění dlouholetou sklizní. Péče o chřest není příliš náročná, ale vyžaduje pravidelnou údržbu, která zahrnuje kontrolu plevelů, podporu stonků a ochranu před škůdci. Kvalitní péče během sezóny zajistí, že rostliny budou zdravé a silné i v následujících letech. Přestože se první sklizeň dostaví až druhý rok po výsadbě, čekání se rozhodně vyplatí. S každým dalším rokem se úroda zvyšuje a s ní i radost z pěstování této delikátní zeleniny. S trochou péče a trpělivosti se chřest stane jedním z nejoblíbenějších prvků vaší zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Proč vaše rajčata nečervenají? Zde jsou 4 důvody a co s tím udělat

Pěstujte vlastní chřest: zahradní luxus na dosah
Pěstujte vlastní chřest: zahradní luxus na dosah

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno