Úroda zelí
Zdroj: www.healthygreenkitchen.com
Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem

Zelí je zelenina, která si bohužel nese určitou pověst, podobně jako růžičková kapusta. Mnozí na ni zanevřeli kvůli špatné zkušenosti s převařením, což může způsobit, že zelí ztratí svou charakteristickou chuť a stane se mdlým. Přesto, pokud je zelí správně připravené – čerstvě nakrájené a lehce povařené, aby si zachovalo svou křupavost, může být neuvěřitelně chutné. Zelí je členem rodiny brukvovitých a patří mezi plodiny, které se poměrně snadno pěstují na většině půdních typů. Přestože pěstování zelí vyžaduje pečlivou pozornost, zejména v raných fázích růstu, kdy je třeba chránit rostliny před škůdci, odměna v podobě vlastnoručně vypěstované úrody stojí za to. Tento článek vás provede všemi kroky potřebnými k úspěšnému pěstování zelí od výběru vhodných odrůd až po sklizeň. Pěstujte si vlastní zelí!

Výběr správné odrůdy zelí

Výběr správné odrůdy je klíčový pro úspěšné pěstování zelí. Existuje mnoho různých odrůd, z nichž každá má své specifické vlastnosti. Například odrůda ‚Primero F1‘ produkuje kompaktní hlávky s minimálním množstvím jádra, což je ideální pro malé záhonky. Savojské typy jako ‚Resolution F1‘ nebo ‚Savoy King F1‘ jsou oblíbené pro své tmavě zelené hlávky, které zůstávají v dobrém stavu i po dosažení zralosti. Pro ty, kdo preferují rané sklizně, je vhodná odrůda ‚Spring Hero F1‘, která se sází v červenci a poskytuje časnou jarní úrodu. Odrůdy jako ‚Minicole F1‘ jsou skvělé pro malé záhony, protože tvoří menší, ale husté hlávky. Pokud hledáte odrůdu odolnou vůči chorobám, ‚Kilaton F1‘ je novinka s rezistencí vůči chorobě club root, která poškozuje kořeny a brání růstu zelí. Nezapomeňte také na starší osvědčené odrůdy jako ‚January King 3‘, které jsou spolehlivé a mají skvělou chuť. Výběr správné odrůdy je tedy prvním krokem k úspěšné sklizni.

Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Zdroj: www.eatingwell.com

Příprava půdy a setí zelí

Příprava půdy je zásadní pro zdravý růst zelí. Zelí vyžaduje slunné nebo polostinné stanoviště a úrodnou půdu. Před setím je třeba půdu důkladně zrýt a obohatit farmářským hnojem nebo zahradním kompostem. Doporučuje se také týden či dva před setím nebo výsadbou přidat do půdy hnojivo typu Growmore nebo granulovaný slepičí hnůj. Zelí lze vysévat buď přímo na záhon, nebo do květináčů, misek či buněčných plat. Setí do květináčů nebo buněčných plat je výhodné, protože malé sazenice jsou často ohroženy slimáky a hlemýždi. Vysévání do nádob vám umožní lépe kontrolovat prostředí, dokud rostliny dostatečně nezesílí. Semena zelí se vysévají do hloubky asi 6 mm a dobře zalévají. Jakmile sazenice vzejdou, je důležité je přepíchat do jednotlivých květináčů, jakmile jsou dostatečně velké na manipulaci.

Přesazení a pěstování zelí

Když rostliny dosáhnou výšky asi 10 cm, mohou být přesazeny na venkovní záhon. Při přesazování je důležité pevně přitlačit půdu kolem kořenů, ideálně použít i patu, aby se zajistilo pevné uchycení rostliny. Pokud jsou zelí zasazena volně, nebudou schopna vytvořit pevnou hlávku. Je také důležité chránit mladé rostliny před škůdci, například pokrytím záhonu ochrannou sítí. Pravidelné zalévání a občasné přihnojení hnojivem s vysokým obsahem dusíku zajistí, že zelí bude růst zdravě. Jakmile se začnou objevovat žloutnoucí listy, je třeba je odstranit, a pečlivě sledovat, zda se na spodní straně listů neobjevují žluté shluky vajíček motýlů bělásků. Tyto vajíčka je nutné okamžitě odstranit, aby se zabránilo rozmnožení housenek, které by mohly zelí během krátké doby zcela zničit.

Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Péče o zelí během růstu

Péče o zelí během růstu zahrnuje pravidelné zalévání a ochranu před škůdci. Zelí potřebuje dostatek vody, zejména během suchých období, aby se zabránilo vysychání půdy a následnému zpomalení růstu. Přihnojování by mělo být zaměřeno na dusík, který podporuje růst listů a vytváření pevných hlávek. Je důležité také dbát na to, aby byla půda stále kyprá, což umožní kořenům snadněji absorbovat živiny a vodu. Ochrana před škůdci, jako jsou housenky, je nezbytná. Pravidelná kontrola rostlin a odstraňování vajíček a housenek zabrání vážnému poškození zelí. Při správné péči rostliny postupně vytvářejí pevné hlávky, které jsou připravené ke sklizni.

Sklizeň a skladování zelí

Sklizeň zelí nastává, když hlávky dosáhnou plné velikosti a jsou pevné na omak. Je důležité sklízet zelí včas, protože přezrálé hlávky mohou začít praskat, což snižuje jejich kvalitu a trvanlivost. Hlávky se sklízí ostrým nožem, který se vede těsně u země. Po sklizni je možné zelí skladovat na chladném a tmavém místě, ideálně při teplotě mezi 0 a 4 °C. Za těchto podmínek může zelí vydržet čerstvé několik týdnů. Pokud je potřeba zelí skladovat delší dobu, je možné ho také naložit do kyselého nálevu, což je tradiční způsob konzervace zelí na zimu. Sklizeň a správné skladování zelí vám zajistí, že si budete moci užívat chuť čerstvé zeleniny i mimo hlavní sezónu.

Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování vlastního zelí je obohacující činnost, která přináší nejen radost z práce na zahradě, ale i chutnou a zdravou úrodu. Výběr správné odrůdy a pečlivá příprava půdy jsou klíčovými kroky k úspěchu. Pravidelná péče o rostliny, včetně zalévání, přihnojování a ochrany před škůdci, zajistí, že zelí bude růst zdravě a vytvářet pevné hlávky. Včasná sklizeň a správné skladování vám umožní uchovat čerstvé zelí po delší dobu. Pěstování zelí může být výzvou, ale odměna v podobě vlastnoručně vypěstované zeleniny, která je plná chuti a živin, za to stojí. Nezáleží na tom, zda jste začátečník nebo zkušený zahradník, pěstování zelí je skvělým způsobem, jak si obohatit svůj jídelníček o čerstvou zeleninu přímo z vlastní zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Bezstarostné keře pro zahradu: ideální volba pro každého

Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem
Pěstujte si vlastní zelí: jak na to krok za krokem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno