Čekanka
Zdroj: www.thespruceeats.com
Pěstujte si vlastní čekanku: Jak na to?
Pěstujte si vlastní čekanku: Jak na to?

Čekanka je zelenina, která si v kuchyních postupně získává své místo, a to nejen díky své jemně nahořklé chuti, ale také díky svým nutričním hodnotám. Ačkoli je čekanka oblíbená zejména v italské kuchyni, v našich zahradách se zatím příliš nevyskytuje. Možná je to kvůli její mírně hořké chuti, která nemusí vyhovovat každému, nebo kvůli složitějšímu procesu pěstování některých odrůd. Pokud ale víte, jak na to, čekanka vám může přinést nejen chutné přílohy do salátů, ale i zajímavý zahradnický zážitek. V tomto článku se dozvíte, jaké druhy čekanky můžete pěstovat, jak je správně zasít a jak se o ně starat, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Pěstujte si vlastní čekanku!

Druhy čekanky: co vybrat pro vaši zahradu?

Čekanka se obecně dělí na dvě hlavní skupiny. První z nich je „Witloof“ čekanka, která je známá svými bílými a zelenými špičatými listy, které se dosahují takzvaným „povzbuzováním“ rostlin. Tato metoda vyžaduje určité zkušenosti a trpělivost, ale výsledné listy jsou jemné a chutné. Druhým typem jsou čekanky, které se podobají hlávkovému salátu a mají buď zelené, nebo červené listy, známé také jako radicchio. Tyto odrůdy jsou méně náročné na pěstování a jsou skvělou volbou pro začátečníky.

Pěstujte si vlastní čekanku: Jak na to?
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Odrůdy čekanky: vyberte si tu pravou

Jednou z nejznámějších odrůd je „Witloof“, klasická odrůda pro povzbuzování. Tento typ se nejlépe povzbuzuje zakrytím kompostem, aby byly listy těsně sevřené a bílé. Další oblíbenou odrůdou je „Palla Rossa“, která tvoří krásné kulaté hlávky s červenými listy. Tato odrůda může být pěstována s povzbuzováním i bez něj, ale je méně odolná vůči chladu. Správný výběr odrůdy je klíčový pro úspěšné pěstování čekanky, proto si předem promyslete, jakou chuť a vzhled od své úrody očekáváte.

Výsev a pěstování čekanky: jak začít?

Výsev čekanky je nejlepší provádět venku v mělkých rýhách, které by měly být zhruba 6 mm hluboké. Mezi jednotlivými řádky je vhodné ponechat prostor přibližně 30 cm. Po zasetí semena dobře zalijte a jakmile vyklíčí, začněte je postupně jednotit, aby mezi nimi zůstával dostatek prostoru. Tato fáze je důležitá, aby rostliny měly dostatek místa pro svůj růst a byly dostatečně silné. Pokud je to nutné, rostliny dále jednotte, abyste dosáhli optimálního rozestupu.

Péče o rostoucí čekanku: co udělat pro bohatou úrodu?

Aby čekanka dobře rostla, je důležité ji pravidelně zalévat a jednotit, dokud rostliny nedosáhnou výšky 15 cm u povzbuzovaných odrůd nebo 30 cm u nepovzbuzovaných odrůd. Na podzim by měly být povzbuzované odrůdy seříznuty těsně nad úrovní půdy. V této fázi je můžete přesadit do květináčů naplněných kompostem typu John Innes č. 2. Tyto květináče pak umístěte do skleníku nebo studeného rámu, aby byly chráněny před nepříznivým počasím. Stonky udržujte zakryté a ve tmě, což pomůže k vytvoření správných chiconů, které budou na jaře připraveny ke sklizni.

Pěstujte si vlastní čekanku: Jak na to?
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování čekanky může být zajímavou zahradnickou výzvou, která vás odmění chutnou a zdravou úrodou. Ať už si vyberete odrůdu „Witloof“ pro její jemné bílé listy nebo radicchio pro jeho výraznou barvu, správná péče a trpělivost vám přinesou úspěch. Výsev a jednotění čekanky vyžaduje pečlivost, ale výsledkem budou rostliny, které obohatí vaši zahradu i kuchyni. Udržování správné vlhkosti a ochrana rostlin před nepřízní počasí jsou klíčové pro dosažení kvalitní úrody. Pokud dodržíte všechny kroky, čekanka vám poskytne nejen skvělou přílohu do salátů, ale také pocit uspokojení z dobře vykonané práce.

Podívejte se i na náš další článek! Efektivní způsoby zalévání zahrady: inspirace pro vaši zahradu

Pěstujte si vlastní čekanku: Jak na to?
Pěstujte si vlastní čekanku: Jak na to?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno