celer
Zdroj: www.eatingwell.com

Celer (Apium graveolens) je zelenina, která si žádá pozornost, ale odmění vás bohatou a chutnou sklizní. Domácí celer má často sytější barvu a je o něco menší než ten, který koupíte v obchodě. Pěstování celeru zabere dlouhých čtyři a půl měsíce a jedná se o plodinu, která preferuje chladnější počasí. Plánujte setí semen brzy na jaře pro sklizeň na konci léta nebo na podzim pro jarní sklizeň, v závislosti na vašem klimatu. Tento článek vám ukáže, jak úspěšně pěstovat celer ve vaší zahradě.

Kde pěstovat celer

Celer vyžaduje dostatek slunečního světla, alespoň šest hodin denně. Nejlépe roste v dobře propustné půdě obohacené kompostem nebo starým hnojem. Je nezbytné udržovat půdu stále vlhkou, aby se vyvinuly křehké a šťavnaté řapíky.

Pěstování celeru: tajemství úspěšné sklizně
Zdroj: www.goodhousekeeping.com

Jak a kdy sázet celer

Pěstování celeru začíná setím semen do interiéru dva až tři měsíce před posledním jarním mrazem ve vaší oblasti. Pro podzimní sklizeň začněte se setím dva až tři měsíce před prvním podzimním mrazem. Obvykle se sazenice celeru přesazují ven, když mají tři až čtyři listy a dobře vyvinuté kořeny. Sazenice sázejte ve vzdálenosti jednoho metru od sebe, aby se podpořil růst do výšky a produkce dlouhých řapíků.

Péče o celer

Celer je snadné pěstovat, pokud splníte jeho požadavky na pěstování. Světlo, půda a voda jsou klíčové faktory pro úspěšný růst celeru.

Světlo

Celer potřebuje plné slunce s minimálně šesti hodinami slunečního světla denně. V horkých dnech mu prospěje trochu stínu.

Půda a voda

Celer nejlépe roste v dobře propustné půdě s pH 5,8 až 6,8. Přidání organické hmoty, jako je starý hnůj nebo kompost, poskytuje důležité živiny. Půda musí být neustále vlhká, protože nedostatek vody způsobuje, že celer vyvine tvrdé a vláknité řapíky. Celer potřebuje asi 2,5 až 5 cm vody týdně.

Teplota a vlhkost

Celer je zelenina pro chladné období. Sází se ven, když teploty půdy dosáhnou 10 °C a noční teploty neklesají pod 4,4 °C. Při vystavení chladu může celer začít kvést. Vyžaduje vysokou vlhkost, aby zůstal křehký.

Hnojení

Celer těží z dostatku kompostu v půdě. Měsíc po přesazení přihnojte celer 1 lžící hnojiva 5-10-10 asi 7,5 až 10 cm od každé rostliny, podle pokynů na obalu.

Škůdci a problémy

Celer je náchylný k několika škůdcům a chorobám. Proaktivní přístup a časté kontroly rostlin jsou nejlepší prevencí. Mšice, rezavé mouchy, ušatky a bleší brouci jsou běžní škůdci, kteří celer napadají. Mšice zanechávají na listech sekrety, takže zkontrolujte vlhký nebo lepkavý film. Bleší brouci okusují listy, což zanechává malé dírky. Nematody mohou způsobit zduření kořenů.

Jak množit celer

Celer se obvykle množí ze semen. Semena se vysévají do interiéru několik měsíců před posledním mrazem ve vaší oblasti. Jedná se o malá semena a před výsevem je třeba je namočit přes noc v teplé vodě, aby se podpořilo klíčení. Semena se vysévají do substrátu v květináčích nebo plochách bez zakrývání půdou. Zakryjte květináč nebo tác plastovou fólií, aby se udržela vlhkost. Klíčení obvykle trvá týden až tři týdny. Když jsou sazenice vysoké asi 5 cm, mohou být přesazeny do větších květináčů.

Sklizeň celeru

Celer sklízejte, když jsou spodní řapíky alespoň 15 cm dlouhé. Některé odrůdy mohou dosáhnout až 45 cm. Můžete také sklízet jednotlivé řapíky odřezáváním u koruny rostliny nožem nebo nůžkami.

Typy celeru

  • ‚Conquistador‘: Tato odrůda celeru snáší teplo a roste i v půdě s nedostatkem vlhkosti. Dorůstá do výšky 60 cm a je tolerantní k výhonu. Je tak univerzální, že ji lze pěstovat po celý rok v mnoha oblastech.
  • ‚Tango‘: Odrůda s hladkými, sladkými řapíky, které dozrávají za 85-90 dní. Tato rychle rostoucí odrůda dorůstá do výšky 50 cm a je ideální pro oblasti s krátkým vegetačním obdobím.
  • ‚Utah 52-70 R Improved’: Tmavě zelená odrůda, která zraje v chladnějších teplotách. Rostlina dosahuje výšky až 75 cm a řapíky dorůstají do 30 cm. Nejlépe se sází na konci léta a zraje za 98 dní.
  • ‚Afina‘: Řezací celer s tmavě zelenými listy na 50cm rostlinách. Pěstuje se pro své aromatické listy a semena spíše než pro řapíky. Tato odrůda zraje za pouhé dva měsíce, což je asi polovina času než u většiny typů celeru.

Společné rostliny pro celer

Nejlepšími společníky pro celer jsou ty rostliny, které sdílejí stejné požadavky na světlo, půdu a vodu.

Okurky

Okurky a celer potřebují hodně vody, takže se dobře hodí k sobě. Jedná se o popínavé rostliny; pokud je pěstujete na mříži, mohou vytvořit stín pro celer.

Pěstování celeru: tajemství úspěšné sklizně
Zdroj: www.bhg.com

Máta

Pěstování máty vedle celeru může pomoci snížit počet škůdců. Máta odpuzuje mšice, bleší brouky a bílé mušky. Pěstujte ji však v omezeném prostoru, například v květináči, protože má tendenci rychle se rozrůstat.

Pěstování celeru: tajemství úspěšné sklizně
Zdroj: www.bhg.com

Aksamitníky

Aksamitníky jsou oblíbené květiny pro odpuzování škůdců, jelikož přitahují škůdce k sobě a odstraňují je od celeru. Chrání celer před slimáky, plzáky a třásněnkami.

Pěstování celeru: tajemství úspěšné sklizně
Zdroj: www.bhg.com

Špenát

Špenát a celer jsou plodiny pro chladné období, které potřebují úrodnou, dobře propustnou půdu s dostatkem živin. Obě rostliny mají podobné požadavky na zalévání a vyžadují vlhkou půdu.

špenát
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že pěstování celeru vyžaduje trpělivost a pečlivou péči, ale odmění vás křehkými a chutnými řapíky. Klíčovými faktory úspěchu jsou dostatečné sluneční světlo, dobře propustná půda obohacená o organickou hmotu a pravidelná zálivka. Je důležité také dodržovat správný čas výsadby a dbát na správnou vzdálenost mezi sazenicemi. Kontrola škůdců a chorob je nezbytná pro zdravý růst rostlin. Výběr správných odrůd a jejich společníků může výrazně zvýšit šance na úspěch. Celer můžete sklízet postupně, což vám umožní mít čerstvé řapíky po delší dobu. Pokud dodržíte tyto rady a tipy, můžete se těšit na bohatou a chutnou sklizeň celeru z vlastní zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Česnek: jak skladovat česnek, aby vydržel celou zimu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno