Pěstování a využití Rozmarýnu
Zdroj: www.almanac.com
modré květy
sklizeň Rozmarýnu

Rozmarýn (Salvia rosmarinus), známý také jako Rosmarinus officinalis, je atraktivní trvalka s voňavými listy. Je populární jako kulinářská bylina s úžasnou vůní a borovicovou chutí, která se hodí k masu, polévkám a bramborám. V dněšním článku si přečtěte o pěstování a využití Rozmarýnu.

O rozmarýnu

Rostlina je typ šalvěje a dobře roste s dalšími středomořskými bylinami, jako je levandule a tymián. Rozmarýn má také krásné modré květy, které přitahují opylovače. Rozmarýn je odolný vůči suchu a nejlépe roste v teplých oblastech, podobně jako v jeho původním prostředí u Středozemního moře. V těchto podmínkách může rozmarýn dorůst do výšky 1,5 až 3 metry. Rozmarýn roste tak bujně v ideálních podmínkách, že vyžaduje každoroční prořezávání, aby zůstal keřovitý.

Rozmarýn lze pěstovat v zemi nebo v květináči. V oblastech s teplejším klimatem roste snadno jako trvalý stálezelený keř, který žije mnoho let. Rozmarýn je odolný až do teplot -10 až -5°C, takže v zimě může vyžadovat ochranu. V chladnějších oblastech by měl být rozmarýn pěstován v květináči a na zimu přenesen dovnitř.

Při pěstování a využití Rozmarýnu jako kulinářské byliny je nejlepší sklízet na jaře a v létě, kdy rostlina aktivně tvoří nový růst. Rozmarýn roste jako kompaktní dřevnatý keř. Ačkoli jsou technicky jedlé všechny listy, obvykle jíme pouze měkké listy, které se tvoří na koncích nových větví.

modré květy
Zdroj: www.almanac.com

Výsadba

Rozmarýn se sází na plném slunci v dobře odvodněné půdě; nesnáší být neustále mokrý. Ideálně by měla být půda poměrně úrodná (před výsadbou přimíchejte kompost, aby se zvýšila úroveň živin). Rozmarýn se nejlépe sází na jaře po odeznění mrazů, když se půda začíná oteplovat (asi 21°C). V teplejších klimatických podmínkách se sází na jaře nebo na podzim.

Většina zahradníků začíná s mladými rostlinami zakoupenými v školce. Tato rostlina se z osiva neklíčí snadno a sazenice rostou pomalu. Pokud máte přístup k zavedené rostlině rozmarýnu, rozmarýn se velmi snadno rozmnožuje ze stonků. Pokud si přejete pěstovat z osiva uvnitř, mějte na paměti, že bude trvat několik let, než rostlina doroste dostatečně velká, aby se začala sklízet. Osiva nebo řízky začněte pěstovat uvnitř 8 až 10 týdnů před posledním jarním mrazem.

Rozmarýn dobře roste v zemi nebo v kontejnerech. Pamatujte, že rozmarýn nemá rád mokré kořeny, takže pokud je vaše půda těžká nebo mokrá, sázejte do květináče nebo zvýšeného záhonu. Také rozmarýn se špatně přesazuje ze země do kontejneru, takže začněte v květináči, pokud plánujete přenést rostlinu dovnitř (zejména v chladnějších klimatických podmínkách).

Před výsadbou do země přimíchejte několik palců organické hmoty, jako je kompost, aby vytvořila živnou, úrodnou půdu. V květináči použijte směs pro kontejnery, protože rozmarýn potřebuje lehčí půdní směs. Mladé rostliny sázíme 0,5 až 1 metr od sebe; rozmarýn nemá rád, když je stísněný.

Pokud začínáte se semeny nebo řízky uvnitř, udržujte půdu vlhkou, dokud semena neklíčí a kořeny se nevyvinou. Semena mohou klíčit dlouho (2 až 3 týdny), takže se hned nevzdávejte! Vysaďte ven, jakmile rostlina dosáhne výšky 1,2 metru.

Pěstování Rozmarýnu

Při pěstování udržujte půdu rovnoměrně vlhkou, nechte ji vyschnout mezi zálivkami. Buďte konzistentní; dávejte pozor, abyste nepřelévali. Keře rozmarýnu rostoucí v zemi nepotřebují hnojivo, ale rostlina v květináči rychleji vyčerpá výživu, takže po odkvětu ji krmte vyváženým hnojivem.

Mulčujte keře, aby rostliny byly izolovány v zimě, ale držte mulč daleko od koruny rostliny, aby nedošlo k hnilobě. Každoročně prořezávejte před začátkem nového růstu na jaře a odstraňte odumřelé dřevo. Rozmarýn neprořezávejte příliš silně. Pokud rozmarýn necháte neprořezaný, může se stát velmi dřevnatým, nohatým a nevzhledným. Po asi pěti letech je nejlepší rostlinu nahradit. Ujistěte se, že získáte řízky nebo rozdělíte rostlinu pro příští sezónu, pokud v zimě ve vaší oblasti nepřežije.

Během zimy přeneste rostliny rozmarýnu v květináčích dovnitř. Zjistěte, jak přezimovat rozmarýn uvnitř.

Sklizeň

Při sklizni, i když je rozmarýn stálezelený, který lze sklízet kdykoli, je nejlepší sklízet mladé stonky a listy pro nejčerstvější chuť. Rostlina vytváří měkké nové špičky na jaře a v létě. Listy a stonky se stávají tvrdšími a dřevnatějšími, jak stárnou. Starší špičky jsou nejlepší pro infuzi věcí s chutí nebo vůní, spíše než pro jídlo. Dokonce i květy jsou jedlé, s mírně sladší chutí! Přidejte do salátů nebo jídel jako ozdobu. Odřízněte stonky, přičemž sledujte, abyste udrželi atraktivní tvar rostliny. Nesklízejte více než třetinu rozmarýnu najednou.

K sušení rozmarýnu jej pověste věncem dolů v temném, teplém místě. Jakmile stonky uschnou, otrhejte z nich listy a uložte je do uzavřené nádoby.

sklizeň Rozmarýnu
Zdroj: www.almanac.com

Využití Rozmarýnu

Rozmarýn je skvělý s pečeným jehněčím, vepřovým, kuřetem, těstovinami, dušenými pokrmy, polévkami, zeleninou (jako jsou mrkve) a omáčkami. Po usušení rozmarýn vytváří krásný čaj, který pomáhá trávení. Můžete jej také použít k aromatizaci octa nebo olivového oleje nebo k ochucení másla.

Rozmarýn, s jeho všestranným využitím, je opravdovým pokladem v zahradě i v kuchyni. Jeho jedinečná vůně a chuť, která připomíná borovice, obohacuje širokou škálu pokrmů a přináší do našich domovů dotek středomořského kouzla. Ať už je pěstován pro jeho estetickou krásu, léčivé vlastnosti nebo jako kulinářská bylina. Jeho snadné pěstování a údržba z něj dělají ideální volbu pro začínající i zkušené zahradníky a kuchaře. Doufáme, že tento článek poskytl užitečné informace a inspiraci pro pěstování a využití Rozmarýnu.

modré květy
sklizeň Rozmarýnu
Předchozí článekTrendy ze sítí 46. týden
Trendy ze sítí 46. týden
Další článek10 zdrojů vitamínu C
10 zdrojů vitamínu C
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno