Dozrálé ostružiny
Zdroj: gardenerspath.com
Pěstování vlastních ostružin: výběr odrůdy
Pěstování vlastních ostružin
Pěstování vlastních ostružin

Pěstování vlastních ostružin může být velmi uspokojující činností, která přináší bohatou úrodu sladkých a šťavnatých plodů. Ostružiny jsou relativně nenáročné na pěstování a jejich plody jsou skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů. V tomto článku se dozvíte, jak správně zasadit, pečovat a sklízet ostružiny, aby vaše zahrada přinesla co největší úrodu.

Výběr odrůdy

Při výběru odrůdy ostružin je důležité zvážit, jak moc prostoru máte a jak intenzivní péči jste ochotni rostlinám věnovat. Některé odrůdy jsou velmi bujné a jejich dlouhé výhony mohou dosahovat až 4,5 metru za sezónu. Mezi takové patří například tradiční odrůdy s trny. Moderní odrůdy jako ‚Loch Ness‘ a ‚Oregon Thornless‘ jsou však kompaktnější, dosahují výšky kolem 1,8 metru a mají hladké stonky bez trnů.

Další oblíbené odrůdy jsou ‚Helen‘ a ‚Waldo‘, které jsou také beztrnné a poměrně kompaktní. Pokud máte více prostoru a silné rukavice, můžete zvážit i odrůdu ‚Fantasia‘. Při výběru odrůdy je dobré prozkoumat nabídku specializovaných ovocných školek, kde najdete široký výběr ostružin a jejich hybridů.

Pěstování vlastních ostružin: výběr odrůdy
Zdroj: www.almanac.com

Výsev a pěstování ostružin

Ostružiny mají podobné nároky jako jejich příbuzné maliny. Vyžadují dobře odvodněnou, ale zároveň vlhkou půdu. Pro dosažení dobrých výsledků je důležité vybrat stanoviště na slunci nebo v polostínu a zajistit dostatečné opory pro silné a bujné výhony. Tradiční způsob je použití silných drátů, které jsou upevněny ve vzdálenosti 45 cm od sebe mezi pevné opory.

Před výsadbou je důležité připravit půdu. Odstranit plevele, zejména hluboko zakořeněné trvalky, a zapracovat do půdy dostatek kvalitního kompostu. Při sázení je také dobré přidat hnojivo a mulč, který pomůže udržet vlhkost a potlačit růst plevelů. Ostružiny mohou na jednom místě růst až 10-15 let, proto je důležité věnovat přípravě půdy dostatek času.

Pěstování vlastních ostružin
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Řez a vedení výhonů

Ostružiny vyžadují pravidelný řez a správné vedení výhonů, aby zůstaly zdravé a produktivní. Existuje několik způsobů, jak výhony trénovat, v závislosti na odrůdě a její bujnosti. Rychle rostoucí odrůdy mohou být opleteny kolem drátů, aby zabíraly méně prostoru, zatímco méně bujné odrůdy mohou být vedle horizontálně podél drátů podobně jako maliny.

Pravidelný řez zahrnuje odstranění starých výhonů po sklizni, čímž se uvolní místo pro nové výhony, které budou plodit příští rok. Přebytečné výhony mohou být také odstraněny, aby se zlepšila kvalita plodů na zbylých výhonech. Doporučuje se ponechat na každé rostlině 20-25 výhonů v závislosti na jejich bujnosti.

Ochrana před škůdci a chorobami

Ostružiny jsou oblíbené nejen mezi lidmi, ale také mezi ptáky a dalšími škůdci. Pro ochranu úrody můžete použít sítě a další ochranné prostředky, avšak většinou není nutné je používat, protože ostružiny plodí v době, kdy je k dispozici mnoho jiných potravin pro ptáky. Pravidelné zalévání a mulčování také přispívá k ochraně rostlin a udržení jejich zdraví.

Důležité je udržovat půdu kolem rostlin vlhkou, zejména během období růstu a dozrávání plodů. Mulčování kolem kořenů pomáhá udržet vlhkost a potlačit růst plevelů. V případě suchého počasí je třeba pravidelně zalévat.

Pěstování vlastních ostružin
Zdroj: gardenerspath.com

Celkově lze říci, že pěstování vlastních ostružin je výborným způsobem, jak si zajistit bohatou úrodu chutných a zdravých plodů. Výběr správné odrůdy, důkladná příprava půdy, pravidelný řez a trénování výhonů, stejně jako ochrana před škůdci a chorobami jsou klíčové pro úspěšné pěstování. S trochou péče a trpělivosti se můžete těšit na bohatou sklizeň ostružin, které můžete využít nejen k přímé konzumaci, ale i k přípravě džemů, kompotů a dalších lahůdek. Pěstování ostružin ve vlastní zahradě je nejen praktické, ale také velmi uspokojující.

Podívejte se i na náš další článek! Vychutnejte si správně sklizené broskve – 5 tipů, jak je sklízet

Pěstování vlastních ostružin: výběr odrůdy
Pěstování vlastních ostružin
Pěstování vlastních ostružin

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno