Přidejte tyto nápadné květiny do letních truhlíků a záhonů pro záplavu barev. Petúnie jsou oblíbenou volbou díky jejich různorodým barvám a tvarům. Jsou také přátelské k opylovačům a rychle rostou; jakmile jejich semena vyklíčí, můžete očekávat plně vyvinuté rostliny během pouhých 12 týdnů. S dostatkem slunečního světla a dobře odvodněnou půdou mohou petúnie kvést od jara až do podzimu, čímž poskytují více sezón zájmu. Zde se dozvíte, jak pěstovat a pečovat o petúnie. Jak tedy na pěstování petúnií?

Sázení petúnií

Petúnie můžete sázet buď ze semen, nebo z kontejnerových rostlin.

Ze Semen

Začněte s pěstováním petúnií ze semen alespoň 10 až 12 týdnů před posledním jarním mrazem. Rozprostřete semena na povrch vlhké výsevní směsi, ale neponořujte je do půdy. Zakryjte nádobu průhledným víkem, aby byla semena v teple. Udržujte půdu vlhkou a zajistěte jasné světlo. Jakmile semena vyklíčí, sejměte plastový kryt. Jakmile uvidíte jeden až dva sady pravých listů, přesuňte rostlinky ven.

pěstování petúnií
Zdroj: www.marthastewart.com

Z rostlin v květináčích

Kontejnerové petúnie sázejte ven po skončení mrazového rizika. Vyberte slunné místo s dobře odvodněnou půdou. Vykopněte jámu dvakrát širší než květináček a ve stejné hloubce. Jemně vyjměte rostlinu z kontejneru, uvolněte kořenový bal a vložte ji do jámy. Rostliny umístěte 30 až 45 cm od sebe, podle odrůdy a instrukcí na štítku. Po výsadbě důkladně zalijte a udržujte půdu neustále vlhkou. I toto je oblíbený způsob pěstování petúnií.

Péče o petúnie

Petúnie jsou nenáročné na péči, ale je třeba dodržovat několik zásad, aby se jim dařilo.

Světlo

Petúnie vyžadují minimálně šest hodin přímého slunečního světla denně. Existují však odrůdy, které mohou prospívat i v polostínu, což je výhodné během vrcholu léta, kdy jsou UV paprsky nejsilnější.

Voda

Petúnie pravidelně zalévejte, aby byla půda vlhká, ale ne přemokřená. Asi 2,5 až 5 cm vody (včetně dešťových srážek) týdně je dostatečné. Rostliny pěstované v nádobách mohou vyžadovat více doplňkové vody.

Půda

Petúnie potřebují dobře odvodněnou půdu bohatou na organickou hmotu. Tyto rostliny nepřežijí v přemokřené půdě, což může vést k hnilobě kořenů.

Hnojení

Petúnie přihnojujte vyváženým tekutým hnojivem při výsadbě. Po zakořenění používejte vyvážené, ve vodě rozpustné hnojivo určené pro kvetoucí rostliny každé dva až tři týdny během vegetačního období.

Stříhání petúnií

Stříhání petúnií pomáhá udržovat jejich tvar, podporuje hustší růst a nepřetržité kvetení. Odstraňujte pravidelně zvadlé květy a jejich stonky. Dlouhé stonky můžete zkrátit čistými, ostrými nůžkami, aby se rostlina udržela kompaktní a odstranily se poškozené nebo odumřelé části. Řez provádějte ráno nebo pozdě odpoledne, aby se snížil stres rostlin.

Množení petúnií

Petúnie můžete množit semeny nebo řízky. Pro množení semeny jednoduše sbírejte semena z dospělých rostlin a zasazujte je uvnitř 10 až 12 týdnů před posledním mrazem. Pro množení řízky vezměte 10 až 15 cm dlouhé řízky ze zdravých stonků a odstraňte spodní listy. Konec stonku ponořte do zakořeňovacího hormonu a zasaďte do vlhké směsi. Řízky umístěte na teplé, jasné místo mimo přímé sluneční světlo.

Typy petúnií

Petúnie se dělí na šest hlavních kategorií, z nichž každá má mnoho vzorů a barevných variací a může být pěstována jako letničky v téměř všech zónách. V mírnějších regionech (zónách 9 až 11) mohou petúnie prospívat i jako trvalky.

Zdroj: www.marthastewart.com

Pěstování petúnií v nádobách

Petúnie jsou oblíbenou rostlinou do nádob a mohou být pěstovány v okrasných truhlících, závěsných koších a dalších. Používejte dostatečně velký květináč s drenážními otvory, aby se zabránilo přemokření. Nádoby během silného deště nebo extrémního horka přemístěte na chráněné místo.

Jak podpořit kvetení petúnií

Pro podporu kvetení pravidelně odstraňujte zvadlé květy a jejich stonky. To zabrání tvorbě semen a povzbudí rostlinu k produkci více květů. Dále zajistěte dostatečné sluneční světlo, dobře odvodněnou půdu a pravidelné hnojení.

Běžné problémy s petúniemi

Petúnie jsou obecně bezproblémové, ale mohou se vyskytnout některé problémy.

Hniloba a plísně

Časté choroby zahrnují hnilobu stonků, koruny a kořenů, což je způsobeno špatným odvodněním a přemokřením. Botrytis může také způsobit zbarvení listů a květů. V těchto případech odstraňte napadené části a nechte záhon vyschnout.

Padlí

Padlí se může objevit, pokud jsou rostliny příliš těsně u sebe a nemají dostatečný průtok vzduchu. Projevuje se jako bílý prášek na listech a květech. Neemový olej může pomoci, ale je důležité zlepšit prostorové podmínky rostlin.

Ochablé květy

Pokud si všimnete ochablých květů, příčinou je obvykle nedostatečná zálivka. Pokud k tomu dojde, seřízněte rostliny na polovinu jejich výšky, což podpoří nový, zdravější růst.

O dalších krásných květinách do vaší zahrady se dozvíte v článku: Nejlepší jednoleté květiny: odrůdy s nízkými nároky na údržbu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno