Olivovníky (Olea europaea) jsou symbolem Středomoří, který si můžete vypěstovat i ve své zahradě. Tyto krásné stromy nejenže dodají vaší zahradě půvabný vzhled, ale také přinášejí praktické výhody. Zde je 10 věcí, které byste měli vědět o pěstování olivovníků:

Olivovníky žijí tisíce let

Olivovníky mohou žít po tisíce let. Některé stromy ve Středomoří jsou vědecky ověřené jako dvoutisícileté. Pěstování olivovníku tedy není jen krátkodobým projektem, ale investicí do budoucnosti. Pěstování olivovníků se vám vyplatí.

Růst z řízků, ne z pecek

Olivovníky se nejčastěji množí řízky, ne peckami. Pěstování stromu z pecky je zdlouhavý proces a výsledný strom nemusí být stejný jako mateřský. Většina komerčních olivovníků je roubovaná na podnože z řízků.

Olivovníky mohou být keře

Pokud nemáte dostatek místa pro strom, zkuste keřovitou formu olivovníku, jako je Olea europaea ‚Montra‘. Tento neplodící, stálezelený keř dorůstá do výšky a šířky asi 1,8 metru a lze jej pravidelným prořezáváním udržovat menší.

pěstování olivovníků
Zdroj: www.gardenista.com

Alergie na olivovníky

Olivovníky mohou způsobovat alergie během kvetení. Pyl olivovníků je známý alergen. Naštěstí to neznamená, že byste byli alergičtí na olivový olej.

Čerstvé olivy nejsou chutné

Čerstvé, syrové olivy jsou velmi hořké a musí být fermentovány nebo naložené ve slaném nálevu, aby byly jedlé.

Pomalu rostoucí stromy

Olivovníky rostou pomalu. Pokud chcete rychlejší výsledky, kupte co největší sazenici, kterou si můžete dovolit.

Pěstování olivovníků
Zdroj: www.gardenista.com

Pomalé plodění

Olivovníky mohou začít plodit až po čtyřech až pěti letech od vysazení. Plodnost závisí na teplých a slunečných podmínkách. Pokud nejsou splněny, strom nemusí plodit vůbec.

Správné prořezávání

Olivovníky potřebují správné prořezávání, aby byly zdravé a plodné. Pravidelné prořezávání umožňuje slunečnímu světlu pronikat všemi částmi stromu a podporuje růst nových plodných větví.

Olivovníky jako pokojové rostliny

Olivovníky mohou být pěstovány jako pokojové rostliny, i když dlouhodobě prospívají venku. Při pěstování uvnitř je důležité, aby měly dostatek světla a dobře odvodněnou půdu. Zalévejte, když je horní vrstva půdy suchá na dotek.

Zdroj: www.gardenista.com

Olivovníky jsou posvátné

Olivovníky mají symbolický význam. Symbolizují moudrost, mír, sílu, plodnost a čistotu. Jejich větve jsou symbolem míru a hojnosti a olivový olej se používá v mnoha náboženských obřadech.

Péče o olivovníky

Olivovníky potřebují hodně slunce, dobře odvodněnou půdu a mírné množství vody. Při správné péči mohou olivovníky prospívat s minimální údržbou a stát se krásným a užitečným doplňkem vaší zahrady.

S těmito znalostmi o olivovnících můžete začít plánovat svou vlastní malou středomořskou oázu přímo ve vašem domově.

Nyní víte zajímavosti ohledně pěstování olivovníků, jak pěstovat olivovník v květináči se dozvíte v článku: Jak pečovat o olivovník v květináči ve středomořském stylu?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno