Pěstování hub
Zdroj: www.primagas.cz
Pěstování hub

Pěstování hub se velmi zjednodušilo pomocí samozavlažovacích nádob. Je to stejně snadné jako pěstování květin. Přispěl k tomu také prodej již hotového houbou prorostlého substrátu (různé druhy hlívy, šiitake, žampiony a další). Tento substrát je již připravený k růstu plodnic, které za týden či dva můžeme sklízet. Lze doporučit zakoupený substrát položit do samozavlažovacího truhlíku, aby se dotýkal na dně umístěných knotů. Plodnice obsahují 95 % vody a tuto vodu je z větší části nutné do substrátu dodávat. Mycelium vroste do knotů a vodu si podle potřeby růstu plodnic odebírá.

S jakou houbou začít?

Začátečníkům lze doporučit pěstování hlívy, protože ochotně roste a vytváří rychle velké množství plodnic. Vyberte si druh hlívy podle ročního období a tedy teploty v pěstitelském prostoru.

Podmínky pro pěstování jednotlivých druhů hub jsou vždy v přiloženém návodu u substrátu. Podobně snadno roste i šiitake a další dřevokazné houby, kde je sadba na pilinovém substrátu. Substrát s myceliem na slámě by měl být co nejvíce prorostlý, aby sláma byla dobře obalena podhoubím a sama nepřijímala vodu.

Pěstováním v samozavlažovacích nádobách se vše velmi zjednoduší. Stejně jako nemusíme zalévat rostliny, není nutné kropit a pečovat o plodnice během růstu. Podhoubí samo ví, kolik vody potřebuje odebrat. Plodnice tedy můžeme nechat na chalupě a porostou celý týden bez naší péče a kontroly.

Pěstování hub
Zdroj: zahradkar.cz

Pěstování hub ve špalcích

Metoda, kdy se sadba vkládá do otvorů ve vyvrtaných špalcích z listnatého dřeva a i měsíce trvá, než sadba proroste dřevem, je pomalejší, ale špalky déle plodí ve více vlnách. Také se mohou položit na knoty přivádějící vodu.

Na jaře a na podzim jsou venkovní podmínky pro růst plodnic příznivé stejně jako v přírodě (dostatečná vlhkost vzduchu). V zimě a v létě se vhodné podmínky musí vytvořit, nebo pro pěstování hledat vhodné umístění. Žampiony rostou ve tmě, ostatní plodnice hub potřebují bílé denní světlo nebo umělé osvětlení.

Substrát s podhoubím

Je dobré připomenout, jak vzniká substrát s podhoubím, který si koupíte jako „sadbu“. Základem přípravy je tepelná sterilizace, například pilinootrubového základu, který se následně naočkuje myceliem. Mycelium se vypěstuje na agarové živné půdě tak, že se na ní sterilně přenese vnitřní část z plodnice houby. Plodnice je jen jinak utvářené podhoubí.

Přečtěte si něco více o pěstování hub!

Pěstování hub

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno