houby
Zdroj: nublumemushroom.com
Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod

Pěstování hub shiitake (Lentinula edodes) doma je překvapivě jednoduché, a to i přesto, že vyžaduje určitý specifický postup, který se liší od tradičních zahradnických technik. Tento proces zahrnuje shromáždění vhodných dřevěných klád, inokulaci (zasetí) klonů shiitake a jejich následné utěsnění, aby se zabránilo jejich vyschnutí. Klády se pak umístí na stinné místo a pravidelně se zavlažují během suchých období. Jakmile klády začnou plodit, poskytují chutné houby po dobu čtyř až pěti let. Tento návrat na vynaložené úsilí je značný, protože není potřeba žádné plevele nebo kontrola škůdců.

Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Zdroj: sakura.co

Jak vybrat kmen pro pěstování shiitake

Pro pěstování shiitake jsou nejvhodnější tvrdé dřeviny, přičemž nejlepšími volbami jsou duby. Další vhodné dřeviny zahrnují javor a olši. Klády by měly být sklizeny v zimě, kdy jsou stromy v období vegetačního klidu. Čerstvé, dormantní dřevo obsahuje dostatek cukrů a živin pro podporu růstu shiitake. Používejte pouze klády, které nebyly ležící na zemi, ale byly čerstvě sklizeny. Optimální velikost klád je přibližně 10 až 15 cm v průměru a 90 až 120 cm dlouhé. Klády by měly být dobře pokryté kůrou, což pomáhá v ochraně proti invazi jiných hub.

Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Zdroj: www.iamcountryside.com

Jak inokulovat klády

Při inokulaci klád budete potřebovat vrták s vrtákem o průměru 9 mm. Vytvořte díry hluboké asi 3 cm do klády, přičemž díry by měly být vzdálené 12 až 15 cm od sebe v řadě po celé délce klády. Poté, co vytvoříte díry, kolem nich umístěte klonové zástrčky shiitake a jemně je zatlačte do děr pomocí kladiva nebo paličky. Na každou díru naneste roztavený vosk (parafín nebo sýrový vosk), aby se zabránilo proniknutí vlhkosti a kontaminaci jinými houbami. Označte klády datem inokulace, abyste měli přehled o stáří klád a věděli, kdy je případně vyměnit.

Umístění klád na stinné místo

Po inokulaci umístěte klády na stinné místo ve své zahradě. Je dobré klády umístit kousek nad zem (například na cihly nebo kameny), aby se minimalizovala vlhkost ze země. Pokud máte více klád, umístěte je do dvojic, přičemž každá další dvojice klád by měla být umístěna napříč na první dvojici. Tímto způsobem udržíte střední prostor otevřený a umožníte lepší cirkulaci vzduchu. Během suchých období nebo v oblastech s nízkým srážkovým množstvím je dobré klády pravidelně zavlažovat.

Sklizeň a využití shiitake

Po 6 až 12 měsících začnou na povrchu klád vyrůstat plodnice (houby), které se nejprve objevují jako zaoblené tlačítka. Tyto se rychle vyvinou do plně vyvinutých shiitake za několik dní. Plodnice obvykle následují po dobrém dešti. Jakmile začne produkce hub, můžete ji podpořit tím, že klády namočíte do chladné vody na jeden den. Nejlepší období pro plodnice jsou jaro a podzim; mezi jednotlivými plodnicemi může být potřeba doba odpočinku. Po sklizni je nejlepší houby okamžitě použít. Pokud sklízíte houby rychleji, než je můžete spotřebovat, můžete je sušit v sušičce a uchovávat v skleněných nádobách na zimu.

Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Zdroj: www.bhg.com

Časté Dotazy

Mohu pěstovat shiitake na borových kládách?
Borovice není ideální pro pěstování shiitake, protože obsahuje terpeny a jiné sloučeniny, které inhibují růst hub. Nejlepší je držet se tvrdého dřeva, jako je dub, javor, jilm, olše, sladká guma nebo železné dřevo.

Mohou na kládách růst i jiné houby než shiitake?
Ano, kromě shiitake můžete na kládách pěstovat i další běžné houby, jako jsou ústřičné houby nebo hříbky lví hříva. Klonové zástrčky pro tyto houby jsou k dispozici u online dodavatelů a zasadíte je do klád podobně jako shiitake zástrčky. Je důležité pěstovat pouze jeden druh hub na jedné kládě a kládu řádně označit, abyste věděli, jakou houbu očekávat.

Celkově lze říci, že pěstování hub shiitake doma je nejen dostupné, ale i velmi odměňující. Po počátečním úsilí spojeném s přípravou klád a inokulací se můžete těšit na pravidelnou sklizeň chutných hub po mnoho let. Tento postup nevyžaduje častou údržbu ani použití chemických látek, což činí pěstování shiitake ekologickým a přirozeným způsobem. S trochou trpělivosti a péče mohou vaše klády s houbami shiitake přinášet skvélé výsledky, které obohatí vaši kuchyni a nabídnou radost z vlastní domácí produkce. Pěstování shiitake je nejen praktické, ale také zajímavé, a přináší osobní uspokojení z úspěšného pěstování vlastních hub.

Podívejte se i na náš další článek! 11 účinných způsobů, jak se zbavit plevele ve Vaší zahradě

Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod
Pěstování houby shiitake doma: kompletní návod

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno