celer
Zdroj: gardenerspath.com
Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň

Celer je vynikající zelenina, kterou si můžete vypěstovat přímo na zahradě a užívat si tak čerstvých a křupavých stonků. Domácí celer bývá často tmavší a o něco menší než komerčně pěstované varianty, ale jeho chuť a čerstvost stojí za to. Pěstování celeru je však časově náročné, trvá přibližně čtyři a půl měsíce, a vyžaduje chladné počasí. Je důležité plánovat výsev semínek na začátek jara pro letní sklizeň nebo na podzim pro jarní sklizeň, podle klimatu vaší oblasti. Tento návod vám poskytne všechny potřebné informace o pěstování celeru – od výběru místa, přes časování výsadby až po péči o rostliny. Díky správným tipům můžete dosáhnout bohaté a chutné úrody, která obohatí vaši kuchyni. Pokud se rozhodnete pro pěstování celeru, zjistíte, že i s jeho nároky na péči je možné mít úspěch a sklízet zdravou zeleninu.

Kde pěstovat celer

Celer vyžaduje místo na zahradě, které je vystavené slunci alespoň šest hodin denně. Roste nejlépe v dobře odvodněné půdě obohacené kompostem nebo zralým hnojem. Je důležité, aby půda byla neustále vlhká, protože suchá půda může způsobit, že stonky celého budou tvrdé a vláknité. Ideální je volit místo, kde má celer dostatek slunce a zároveň možnost dostatečného zavlažování. Přidání organických materiálů do půdy zlepší její strukturu a přispěje k lepšímu růstu rostlin. Vyvarujte se vysazování celeru do oblastí, kde se voda zadržuje, nebo do těžkých jílovitých půd. Při pěstování v nádobách zajistěte, aby měly dostatečnou hloubku pro kořenový systém celého.

Jak a kdy zasadit celer

Výsev celeru začněte uvnitř přibližně dva až tři měsíce před posledním jarním mrazem ve vaší oblasti, abyste si zajistili náskok. Pro podzimní sklizeň začněte se semeny uvnitř dva až tři měsíce před prvním podzimním mrazem. Semena jsou velmi malá a před výsevem je doporučeno namočit je přes noc v teplé vodě, což pomáhá k lepší klíčivosti. Jakmile semena vyklíčí a sazenice mají tři až čtyři listy, můžete je přesadit na venkovní stanoviště. Celer potřebuje přibližně čtyři a půl měsíce k dosažení zralosti. Pokud chcete sklizeň urychlit, vybírejte rychle rostoucí odrůdy. Při přesazování dodržujte rozestupy přibližně 30 cm mezi jednotlivými rostlinami, protože husté vysazování podporuje růst dlouhých stonků.

Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Zdroj: www.bhg.com

Péče o celer

Celer je relativně snadný na pěstování, pokud splníte jeho základní požadavky. Potřebuje slunné místo, alespoň šest hodin denně, ale také ocení trochu stínu během nejteplejší části dne. Půda by měla být dobře odvodněná a s pH mezi 5,8 a 6,8. Pro udržení vlhkosti je důležité pravidelně zalévat, přičemž celer potřebuje přibližně 2,5 až 5 cm vody týdně. Voda by měla být rovnoměrně distribuována, aby se předešlo problémům jako jsou vláknité nebo tvrdé stonky. Na konci měsíce po přesazení je dobré přidat hnojivo s nízkým obsahem dusíku, například 5-10-10, a aplikovat ho kolem každé rostliny podle pokynů výrobce.

Teplota a vlhkost

Celer je zelenina, která preferuje chladnější období. Venku by měl být zasazen, jakmile teplota půdy dosáhne alespoň 10 °C a noční teploty neklesají pod 4 °C. Příliš nízké teploty mohou způsobit, že celer půjde do květu a vytvoří semena místo chutných stonků. Udržování vysoké vlhkosti je také klíčové pro udržení křupavosti a zdraví rostlin. V suchých obdobích je potřeba pravidelně zalévat a udržovat okolní prostředí vlhké. Použití mulče kolem rostlin může pomoci udržet vlhkost a snížit potřebu častého zavlažování.

Hnojení a údržba v nádobách

Celer pěstovaný v nádobách vyžaduje kvalitní pěstební směs obohacenou o kompost. Nádoba by měla mít hloubku alespoň 30 cm, aby kořenový systém měl dostatek prostoru. Semena se vysévají do pěstební směsi a po vyklíčení je můžete přesadit do větších nádob. Hnojení je důležité provádět pravidelně, přičemž hnojiva s nízkým obsahem dusíku se aplikují přibližně měsíc po přesazení. Voda by měla být rovnoměrně distribuována, aby se předešlo problémům s nedostatečnou vlhkostí. Kontrolujte rostliny pravidelně a zajistěte, že nedochází k přemokření ani k vysychání.

Problémy a škůdci

Celer může být náchylný na různé škůdce a choroby. Mezi běžné škůdce patří mšice, mravenci, hlemýždi a vrtulky. Mšice zanechávají lepivou substanci na listech, což může způsobit jejich žloutnutí. Flea beetles okusují listy, čímž vytvářejí malé dírky. Nematody mohou způsobit deformace a otoky kořenů. Mezi choroby, které mohou celer postihnout, patří mozaika celého, bakteriální skvrny a hniloba. Prevence je klíčová – pravidelně kontrolujte rostliny a používejte přírodní prostředky proti škůdcům.

Jak reprodukovat celer

Celer se většinou rozmnožuje semeny. Semena je potřeba vysévat uvnitř přibližně dva měsíce před posledním mrazem. Jedná se o velmi malá semena a je dobré je před výsevem namočit do teplé vody, aby se zlepšila klíčivost. Semena se vysévají na povrch pěstební směsi v květináčích, aniž by se zakrývala půdou. Nádoby zakryjte plastovým víkem, aby se udržela vlhkost. Klíčení obvykle trvá od jednoho do tří týdnů. Jakmile jsou sazenice vysoké asi 5 cm, můžete je přesadit do větších nádob nebo na venkovní stanoviště.

Sklizeň celeru

Celer sklízíte, když jsou spodní stonky dlouhé alespoň 15 cm. Některé odrůdy mohou dosahovat až 45 cm. Sklízet můžete jednotlivé stonky tak, že je uříznete u základny rostliny pomocí nože nebo nůžek. Tento způsob sklizně umožňuje pokračující růst rostliny a opakovanou sklizeň.

Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Zdroj: gardenerspath.com

Typy celeru

‘Conquistador’

‘Conquistador’ je odrůda celeru, která snáší teplo a roste i v půdě s nižší vlhkostí. Roste do výšky 60 cm a má odolnost proti květu. Je velmi univerzální a může se pěstovat po celý rok v mnoha oblastech.

‘Tango’

‘Tango’ je odrůda celeru s hladkými, sladkými stonky, které dosahují zralosti za 85-90 dní. Tato rychle rostoucí odrůda dorůstá do výšky 50 cm a je ideální pro oblasti s krátkými vegetačními obdobími.

‘Afina’

‘Afina’ je odrůda určená pro sklizeň listů, s tmavě zelenými listy na rostlinách vysokých 50 cm. Používá se spíše jako bylinka než na stonky. Dozrává za pouhé dva měsíce, což je asi polovina času oproti většině jiných odrůd.

Společníci pro celer

Nejlepšími společníky pro celer jsou rostliny, které mají podobné požadavky na světlo, půdu a vodu.

Okurky

Celer a okurky mají podobné nároky na vodu, takže se dobře doplňují, když jsou pěstovány společně. Okurky, které se pnou, mohou poskytovat stín celeru, což pomáhá ochránit rostliny před přímým sluncem.

Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Zdroj: www.bhg.com

Máta

Pěstování máty vedle celeru může pomoci snížit výskyt škůdců. Máta je známá tím, že odpuzuje mšice, skořicové brouky a bílé mušky. Doporučuje se pěstovat ji v květináči, protože má tendenci rychle se rozšiřovat.

Měsíček

Měsíčky jsou vyhledávané květiny pro odpuzování škůdců. Přitahují škůdce na sebe a odstraňují je od celeru. Pomáhají chránit celer před slimáky, hlemýžděmi a třásněnkami.

Špenát

Špenát a celer jsou chladnomilné plodiny, které potřebují úrodnou, dobře odvodněnou půdu. Mají podobné potřeby na zalévání a obě rostliny preferují vlhkou půdu.

špenát
Zdroj: www.bhg.com

Často Kladené Dotazy

Je celer zelenina, kterou lze sklízet opakovaně?

I když celer se většinou sklízí jednou za sezónu, může být pěstován jako rostlina, kterou lze sklízet opakovaně. Pokud sklízíte jednotlivé stonky podle potřeby, zbytek rostliny bude pokračovat v růstu.

Je celer vytrvalý?

Celer se většinou pěstuje jako jednoletá rostlina, ale ve skutečnosti je to dvouletá rostlina. Pokud necháte rostlinu růst druhý rok, vytvoří květy a semena, která můžete sbírat.

Co byste neměli sázet blízko celeru?

Celer má mělký kořenový systém, proto je dobré se vyhnout pěstování v blízkosti kořenových zelenin jako jsou brambory a mrkev.

Celkově lze říci, že pěstování celeru je výborným způsobem, jak získat čerstvé a křupavé stonky přímo ze zahrady. Ačkoliv vyžaduje určitou trpělivost a pečlivost, s odpovídajícími podmínkami a péčí můžete dosáhnout vynikajících výsledků. Klíčové je zajistit celému dostatek slunce, vlhkou půdu a správnou teplotu. Při dodržování správných postupů při výsadbě a údržbě bude vaše zahrada brzy plná zdravého celeru, které přinese do vaší kuchyně skvělou chuť. Udržování pravidelné zálivky, použití kvalitních hnojiv a ochrana proti škůdcům jsou nezbytné pro úspěch. Při výběru odrůdy zohledněte své klimatické podmínky a dobu vegetace, aby vaše úsilí přineslo bohatou a chutnou úrodu. Pěstování celeru může být odměňující zkušeností a přispět k bohatému a zdravému jídelníčku.

Podívejte se i na náš další článek! Doprovodné rostliny k borůvkám: jak dosáhnout bohatší úrody

Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň
Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno