Vychutnejte si křehké, šťavnaté pečené peruánské kuře přelité pikantní a neodolatelně dobrou zelenou omáčkou. Nemusíte hledat peruánskou restauraci v okolí, abyste si pochutnali na tomto kuřeti. Zvládnete to sami.
Co je peruánské kuře?
Kuře se nejprve marinuje v olivovém oleji, limetkové šťávě, česneku a koření a poté se peče v troubě, dokud není měkké, šťavnaté a s křupavou kůží. Přiložená zelená omáčka, jejíž barvu dodává koriandr a papričky jalapeño, je pikantní, krémová a vyloženě lahodná. Dá se použít prakticky na všechno a dokonce se dá použít jako báječný dip nebo zálivka na salát.
Co budete potřebovat k přípravě pečeného kuřete po peruánsku?
Přísady na kuře včetně limetky, košer soli, olivového oleje a koření. A také asi tak dvoukilové kuře.
Jak připravit pečené peruánské kuře – rychlá verze
Začněte přípravou marinády. V mixéru nebo mini kuchyňském robotu smíchejte limetkovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř, cukr, papriku, kmín a oregano.
Prsty nebo dřevěnou lžící uvolněte kůži na prsou a stehnech kuřete. Pod kůži naberte 2/3 marinády.
A zbytek potřete navrch. Kuře vložte do mísy a uložte do chladničky alespoň na 6 hodin nebo přes noc.
Předehřejte troubu na 200 stupňů a kuře položte na mřížku v pekáči. Kuře pečte 20 minut, dokud kůže nezezlátne, a poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě asi hodinu a deset minut.
Zatímco se kuře marinuje, připravte zelenou omáčku. V mixéru nebo kuchyňském robotu jednoduše smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, koriandr, jalapeños, česnek, limetkovou šťávu sůl a pepř.
Mějte na paměti, že pálivost omáčky pochází ze semínek v papričkách jalapeño. Pro středně pálivou omáčku používám asi polovinu semínek a žeber. Pokud se obáváte pálivosti, můžete je zpočátku vždy vynechat a pak je podle chuti rozmixovat. (Po manipulaci s pálivými papričkami si také nezapomeňte dobře umýt ruce a při práci s nimi se nedotýkejte očí).
Omáčku přendejte do mísy a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k podávání. V případě potřeby ozdobte omáčku snítkou koriandru a podávejte ji s pečeným kuřetem.
Porce: 4
Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut
Celkový čas: 2 hodiny plus nejméně 6 hodin marinování
Suroviny
Na kuře
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku limetkové šťávy ze 2 limetek
- 4 velké stroužky česneku, nahrubo nasekané
- 1 polévková lžíce soli
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky cukru
- 2 kg celého kuřete
Zelená omáčka
- 3 chilli papričky jalapeño, v případě potřeby zbavené semínek (pro středně pálivou omáčku používám asi polovinu semínek) a nahrubo nakrájené
- 1 šálek balených čerstvých lístků koriandru
- 2 stroužky česneku, nahrubo nasekané
- ½ šálku majonézy nejlepší kvality, například Hellmann’s
- ¼ šálku zakysané smetany
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy z jedné limetky
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžička čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Příprava
Všechny ingredience na kuře (kromě kuřete) smíchejte v mixéru nebo mini kuchyňském robotu a rozmixujte dohladka. Z kuřete vyjměte vnitřnosti a osušte ho zvenku papírovými utěrkami; vložte ho do mísy prsíčky nahoru a nožičkami k sobě. Pomocí rukojeti dřevěné lžíce nebo prstů uvolněte kůži od masa na prsou a stehnech, přičemž dávejte pozor, abyste kůži neprotrhli nebo neprotlačili celou (chcete, aby marináda zůstala uvnitř). Asi ⅔ marinády naberte rovnoměrně pod kůži a zbývající ⅓ rovnoměrně rozetřete po kůži. Kuře marinujte v chladničce nejméně 6 hodin nebo přes noc.
Nastavte rošt trouby do dolní střední polohy a předehřejte troubu na 200 stupňů. Pro snadnější čištění vyložte pekáč alobalem. Rošt (nejlépe ve tvaru písmene V) postříkejte nepřilnavým sprejem na pečení a položte na něj kuře. Nohy svažte kuchyňským provázkem. Pečte 20 minut, dokud kůže nezezlátne. Snižte teplotu na 180 stupňů a pokračujte v pečení ještě asi hodinu a deset minut, nebo dokud po naříznutí nevytéká šťáva. (Dávejte na to pozor – pokud by hnědla příliš rychle, přikryjte ji volně alobalem.) Kuře přikryjte fólií a nechte asi 20 minut odpočívat. Nakloňte kuře nad pekáč, aby se uvolnila šťáva, a přeneste ho na prkénko. Kuře naporcujte a podávejte se zelenou omáčkou.
Zelená omáčka
Všechny přísady kromě olivového oleje smíchejte v mixéru nebo kuchyňském robotu a rozmixujte na hladkou omáčku. Při zapnutém motoru otevřete víko a pomalu přilévejte olivový olej. V tuto chvíli se bude zdát, že je omáčka velmi řídká, ale nebojte se, během chvilky zhoustne. Přeneste omáčku do misky, přikryjte ji a nechte v chladničce, dokud nebude připravena k podávání.
Poznámka: Po manipulaci s pálivými papričkami si nezapomeňte dobře umýt ruce a při práci s nimi se nedotýkejte očí.