pergola
Zdroj: www.thespruce.com

Pergola je více než jen zahradní struktura. Její materiál a umístění mohou z jednoduché konstrukce udělat výrazný prvek, který dodá zahradě jedinečný charakter. Možnosti příslušenství jsou široké, od osvětlení, stropních ventilátorů a nastavitelných překrytí po venkovní kuchyně a ohniště.

Co je to pergola?

Klasická pergola má zdánlivě jednoduchý design. Sestává z čtyř sloupů, které nesou čtyři příčné trámy nebo směs trámů a římsy v horní části konstrukce. Rozměry pergoly jsou obvykle podobné těm u altánu nebo pavilonu, ale na rozdíl od arbor je pergola určena spíše k posezení než k průchodu.

Pergola: nádherný a funkční prvek do Vaší zahrady
Zdroj: yourextraspace.co.uk

Kde umístit pergolu?

Rozmístění pergoly je klíčové pro její využití. Může sloužit jako útočiště, druhé venkovní posezení nebo jídelní prostor, může nabídnout výhled, chytit letní vánek nebo poskytnout stín v příliš horké části zahrady. Může být umístěna i jako součást většího projektu terasy nebo přímo připojena k domu.

Pergola: nádherný a funkční prvek do Vaší zahrady
Zdroj: www.bhg.com

Rozměry a styl pergoly

Velikost pergoly je důležitá, zvláště pokud má sloužit k odpočinku či stravování. Styl pergoly by měl ladit s domem a zahradou, aby vytvářel harmonický celek. Výběr materiálu a rozměru sloupů a příčných trámů ovlivní vzhled pergoly, zda bude mít elegantní a nenápadný dojem, nebo robustní a rustikální vzhled.

Pergola: nádherný a funkční prvek do Vaší zahrady
Zdroj: www.thespruce.com

Možnosti materiálů pro pergolu

Mnoho lidí přemýšlí o dřevě, když se řekne pergola, ale nabídka materiálů je široká. Vinyl a sklolaminát jsou lehké a dlouhotrvající volby, kovové pergoly z hliníku nebo oceli nabízejí moderní vzhled a dlouhou životnost.

materiál
Zdroj: www.gardenersworld.com

Další úvahy při přidávání pergoly

Před zahájením stavby pergoly je důležité zkontrolovat potřebné povolení a stavební předpisy v místním stavebním úřadu. Péče o správné ukotvení sloupů a přípravu podloží pro nohy pergoly je rovněž klíčová pro stabilitu a dlouhověkost konstrukce.

Pergola může být skvělým doplňkem do zahrady, poskytujícím stín, styl a prostor pro odpočinek a setkávání. Volba správného umístění, rozměru a materiálu pergoly je klíčová pro to, aby se stala funkcionalitou a estetickým přínosem pro váš exteriér. Umístění pergoly určuje, zda bude sloužit jako intimní koutek na relaxaci, stylový prostor pro večeře pod širým nebem nebo praktické zastřešení pro další venkovní aktivity. Správný výběr rozměrů zohlední pohodlí uživatelů a proporce vzhledem k okolnímu prostředí. Materiál pergoly ovlivní nejen její vzhled, ale i její odolnost vůči povětrnostním vlivům a nutnost údržby. S pečlivým plánováním a správnou instalací se pergola stane trvalým a příjemným prvkem vašeho venkovního prostoru, který můžete užívat po mnoho let.

Podívejte se i na náš další článek! 10 nezbytných tipů pro pěstování petržele v květináčích

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno