Pelargonie v květináči
Pelargonie - příprava řízků
Pelargonie - sázení
Pelargonie - přesazování a péče o zakořeněné řízky

Pelargonie, často známé jako muškáty, jsou oblíbenými květinami na zahradách i balkonech díky svým krásným květům a nenáročnosti na péči. Jedním z nejlepších způsobů, jak si tuto krásu na zahradě či balkonu zajistit na dlouhá léta dopředu, je rozmnožování pelargonií řízky. Tento postup nejen zvýší počet vašich rostlin, ale také poskytne zálohu pro případ zimních ztrát. Řízky můžete také rozdávat jako dárky přátelům a rodině. Nejvhodnější doba pro odběr řízků je léto, kdy je dostatek světla a tepla, což zvyšuje šanci na úspěšné zakořenění. Nicméně řízky je možné odebírat po celý rok, a pokud použijete vyhřívaný množárenský box a růstové světlo, můžete dosáhnout dobrých výsledků i v chladnějších měsících. V následujícím článku se dozvíte, jak na to krok za krokem a získáte mnoho praktických tipů pro úspěšné množení pelargonií.

Kdy odebírat řízky pelargonií

Řízky pelargonií můžete odebírat kdykoliv během roku, avšak nejlepších výsledků dosáhnete v létě, kdy je dostatek světla a tepla. V této době mají řízky nejlepší podmínky pro zakořenění, protože teplé a světlé prostředí podporuje rychlý růst kořenů. Pokud se rozhodnete odebírat řízky v jiných ročních obdobích, je dobré použít vyhřívaný množárenský box a růstové světlo, které simulují optimální podmínky. Vyhřívaný množárenský box udržuje teplotu kolem 21°C, což je ideální pro zakořeňování, zatímco růstové světlo zajišťuje dostatek světla, které je klíčové pro fotosyntézu a růst mladých rostlin.

Příprava řízků pelargonií

Pro přípravu řízků pelargonií budete potřebovat mateřskou rostlinu, ostrý nůž nebo nůžky, malé plastové květináče o průměru 7,5 cm, víceúčelový substrát bez rašeliny a ostrý písek pro lepší drenáž. Nejprve vyberte zdravé a silné stonky z mateřské rostliny a odstřihněte je těsně nad listovým uzlem, kde se nachází koncentrace rostlinných hormonů. Každý řízek by měl být přibližně 10 cm dlouhý. Odstraňte květní pupeny a spodní listy, což podpoří růst kořenů, protože rostlina nebude plýtvat energií na vývoj květů a listů.

Pelargonie - příprava řízků
Zdroj: www.gardenersworld.com

Použití růstového hormonu

Použití růstového hormonu může zvýšit úspěšnost zakořenění řízků, i když není nutně vyžadováno. Růstový hormon stimuluje tvorbu kořenů a zvyšuje šance na úspěšné zakořenění. Stačí ponořit spodní část každého řízku do malého množství prášku růstového hormonu. Tento krok je sice volitelný, ale pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, rozhodně stojí za to.

Sázení řízků do substrátu

Připravte si malé květináče s víceúčelovým substrátem smíchaným s ostrým pískem, který zlepšuje drenáž. Vložte dva až tři řízky do každého květináče, blízko okrajů. Substrát lehce přitlačte a zalijte. Květináče umístěte na světlé místo v interiéru, ale vyhněte se přímému slunci, které by mohlo řízky spálit. Květináče nezakrývejte, protože by to mohlo vést k rozvoji plísní na listech. Pravidelně udržujte substrát vlhký, ale nepřemokřený.

Pelargonie - sázení
Zdroj: www.gardenersworld.com

Čekání na zakořenění

Po několika týdnech se na konci řízku vytvoří korková tkáň a začnou růst nové kořeny. Proces zakořeňování trvá přibližně šest až osm týdnů. Je důležité být trpělivý a pravidelně kontrolovat vlhkost substrátu. Jakmile kořeny dosáhnou dostatečné délky, můžete začít s přesazováním řízků do větších květináčů s víceúčelovým substrátem.

Přesazování a péče o zakořeněné řízky

V březnu nebo dubnu přesaďte zakořeněné řízky do jednotlivých květináčů s víceúčelovým substrátem. Přesazujte opatrně, aby nedošlo k poškození nových kořenů. Pokud některé řízky nezakořenily, vyhoďte je, aby nedošlo k šíření nemocí. Po přesazení udržujte nové rostliny dobře zalévané a na jaře, až pomine riziko mrazů, je můžete vysadit venku na zahradu nebo do balkonových truhlíků.

Pelargonie - přesazování a péče o zakořeněné řízky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že množení pelargonií řízky je jednoduchý a efektivní způsob, jak zvýšit počet těchto krásných rostlin. Dodržováním správných postupů můžete zajistit, že vaše řízky úspěšně zakoření a stanou se zdravými a silnými rostlinami. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je správný čas odběru řízků, pečlivá příprava a pravidelná péče během procesu zakořeňování. I když použití růstového hormonu není nezbytné, může výrazně zvýšit šance na úspěch. Zakořeněné řízky je třeba pečlivě přesazovat a dále o ně pečovat, aby se mohly stát plnohodnotnými rostlinami. Rozmnožování pelargonií řízky je skvělý způsob, jak si rozšířit svou zahradu, zajistit si zálohu pro případ zimních ztrát a dokonce potěšit své blízké originálním dárkem. S trochou trpělivosti a péče se vám jistě podaří vytvořit krásnou a kvetoucí oázu plnou pelargonií.

Podívejte se i na náš další článek! Hortenzie: jak rozmnožovat hortenzie řízkováním

Pelargonie - příprava řízků
Pelargonie - sázení
Pelargonie - přesazování a péče o zakořeněné řízky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno