Letničky
Zdroj: living.iprima.cz

V Červenci si podobně jako v červnu budeme užívat pohled na krásně kvetoucí letničky. A aby si co nejdéle podržely svou krásu a půvab, musíme jim poskytovat další „udržovací“ péči.

Pečujeme o založené a kvetoucí porosty i nádoby letniček okopáváním a pletím. Zaléváme, kontrolujeme výskyt škůdců a chorob a v případě potřeby použijeme vhodný insekticid nebo fungicid. Především u pěstování v nádobách dbáme na to, aby nám rostliny nepřeschly.

Doporučená péče o letničky v červenci

Dobu kvetení větvených kultivarů slunečnic si v červenci můžeme prodloužit až do prvních mrazíků. Jakmile začnou u odkvetlých květenství zrát semena, celý květ odstřihneme. Rostlina tím přesune svou energii k ještě nerozkvetlým poupatům.

Péče a řez slunečnic

Slunečnice jsou i vděčnou rostlinou k řezu. K řezu, jako součást aranžmá či samostatných slunečnicových kytic, používáme vždy jen čerstvě otevřené květy. Poznáme je podle toho, že ve středovém terčíku mají otevřených jen velmi málo trubkovitých květů. Ve váze nám pak vydrží až dva týdny. Slunečnice můžeme využít i do suchých vazeb. K sušení vybíráme právě se otevírající květenství. Už rozkvetlé květy při sušení ztrácejí po odřezání okvětní plátky, takže v suchých vazbách pak nevypadají moc vábně. Pro sušení je nejvhodnější odrůda SONJA. Při sebemenším napadení mšicemi ošetříme pomocí insekticidních přípravků, jako je například Decis 15EW nebo Pirimor. Zabráníme tím jejich přemnožení.

Zabraňte přemnožení škůdců!

Napadení mšicemi si hlídáme také u aster, kromě přímého poškození sáním rozšiřují i virová onemocnění. Pokud zjistíme jejich výskyt, ošetříme insekticidními přípravky (např. Decis 15EW nebo Pirimor)

Stále odstraňujeme odkvetlá kvetenství

U kvetoucích hledíků odstraňujeme odkvetlá květenství, podpoříme tím další nakvétání. Rostliny se nevysilují tvorbou semen a pokvetou nám až do pozdního léta. Pokračujeme v jejich zalévání menšími dávkami vody, občasný přísušek už vzrostlým jedincům nijak nevadí. V případě výskytu savých a žravých škůdců se jich zbavíme aplikací vhodného insekticidního přípravku (např. Decis 15EW nebo Karate se Zeon technologií 5 CS, v případě mšic i přípravkem Pirimor). Při správné péči nám hledíky pokvetou od července až do října, kdy jejich vegetační dobu ukončí první mrazíky.

Nestařec mexický (Ageratum) špatně snáší přeschnutí substrátu. Proto ho, zvláště v suchých a horkých dnech letních měsíců, pravidelně zaléváme. Mimo to odstraněním odkvetlých soukvětí podpoříme další kvetení.

Po sklizni řepky v okolí nás může zaskočit až invazivní napadení lichořeřišnic dřepčíky, jimž velmi chutnají jejich jemné lístky. Chráníme je tedy proti poškození postřikem (např. Decis 15EW nebo Karate se Zeon technologií 5 CS). Pokud tak neučiníme, v krátkém období, dřepčíci nám lichořeřišnice doslova spasou.

Také u hvozdíku čínského, který bohatě kvete, je nutné i v červenci odstraňovat odkvetlé květy, které nevypadají moc esteticky. Navíc – pro všechny rostliny je tvorba semen silně vysilující.

Květy ostálky lepé se hodí i k řezu. Životnost květů ve váze je 8 až 10 dní. Odkvetlé květy odstraňujeme. Také u ostálky Zinnia marylandica odstraňováním odkvetlých květů podpoříme kvetení.

Letničky
Zdroj:chalupari-zahradkari.cz

Oranžové květy měsíčku lékařského můžeme použít do čajových směsí nebo například na přípravu měsíčkové masti. Pozor, nepřehnojujeme dusíkem, měsíček pak sice bujně roste, ale jen slabě kvete. Pro prodloužení kvetení odstraňujeme odkvetlá soukvětí, tvořicí se semena brzdí nasazování dalších květů. Čerstvě rozkvetlé květy se uplatní i pro řez do vázy.

Předpěstované sazenice okrasné kapusty vysazujeme do sponu 40 x 40 cm nebo i do různých, nepravidelných obrazců. Počítejme však, že tato rostlina potřebuje pro svůj zdárný vývoj dostatečné množství prostoru. Výsadby chráníme proti napadení dřepčíky přípravky, např. Decis 15EW nebo Karate se Zeon technologií 5 CS. Vhodné je také překrytí mladých rostlin netkanou textilií.

Zajímalovo vás, co dělat s letničkami v červenci? Určitě se podívejte také na naše další aktuální články, např. Jak využít sušené květiny?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno