Květinové záhony
Zdroj: gardensofbabylon.com

Nastal měsíc záhonových trvalek – naše květinové záhony jsou v červenci krásně rozkvetlé. Již jeho počátkem bývají v plném květu denivky a zhruba od poloviny července začínají nakvétat plamenky, zápleváky, zavinutky. I když v posledních letech tyto květiny většinou vykvétají již dříve.

Můžou přicházet některé choroby

Některé z těchto rostlin mohou ale trpět houbovými chorobami. Jde především o plamenky, zavinutky a hvězdnice. Na listech těchto druhů se často vyskytuje padlí, popř. i listové skvrnitosti. Padlí je nápadné bělavě šedými moučnatými povlaky. Výše zmíněné rostliny jsou v době květu poměrně náročné na vodu. Půda by se měla udržovat stále mírně vlhká.

U rostlin je vhodné odstraňovat odkvétající květy. Rostliny se tak neoslabují a často mohou znovu nakvétat (remontovat). Obvykle dobře remontují odrůdy šalvěje hajní a časně kvetoucí zápleváky. Ve velmi suchých létech připomíná opad listů podzimní měsíce.

Péče o cibuloviny

Květy by se měly odstraňovat i u kvetoucích cibulovin, kterými jsou v tomto období především lilie. Jde o rostliny poměrně náročné na živiny a tvorbou semeníku se cibule zbytečně vysilují. I po odkvětu je dobré lilie přihnojit. Ne ovšem hnojivy s obsahem dusíku. Aby cibule dobře vyzrála, potřebuje především draslík.

Nastává sušení bylin

Květinové záhony a bylinky v nich – sušíme nejrůznější byliny, například levanduli, šalvěj lékařskou, bazalky a jiné. Tyto rostliny Ize pak i množit řízkováním z nově narostlých, polovyzrálých výhonků. Řízky obvykle dobře koření při vyšší vzdušné vlhkosti a v lehkém, propustném substrátu (např. perlit nebo rašelina s pískem). Substrát by neměl být příliš mokrý, to často vede k zahnívání báze řízků. V létě namnožené rostliny je vhodnější zimovat v nevytápěném skleníku nebo pařeništi.

V posledních letech je často nabízena levandule s velmi zajímavým, jakoby chocholovitě utvářeným květenstvím. Jde o druh Lavandula stoechas, která je velmi populární ve Středomoří. Někdy se uvádí pod českým jménem levandule korunkatá. Existuje již v celé řadě kultivarů. Bohužel v našich podmínkách se nejedná o zimovzdorný druh. Pokud si ji chceme uchovat do další sezony, je nutné zimování v mrazuprosté, světlé místnosti s velmi omezenou zálivkou. Jinak je to ale nenáročný a atraktivní druh do nádob např. na slunné terasy.

Květinové záhony
Zdroj: kellogggarden.com

V tomto plně letním měsíci se dostávají dřeviny do další fáze. Růst už není tak bujný a zejména v druhé polovině začínají spíše zpevňovat pletiva. Kvetou typické letní dřeviny, jako jsou letní druhy tavolníků, například tavolník Douglasův, většina hortenzií nebo mezirodový kříženec x Chitalpa tashkentensis. Což je dřevina, která v tuto letní dobu dominuje květem. Nese výhody katalpy, s kterou se běžně setkáváme, tak atraktivitu pouštního keře Chilopsis. Ačkoli jsou oba rodiče „amerického původu“, potomek vznikl křížením v uzbeckém Taškentu. Z popínavých dřevin je asi nejvýraznější trubač, který však svými květy láká vosy. Proto je třeba zvážit jeho výsadby u pergol s posezením.

Řez dřevin

Řez provádíme jen u živých tvarovaných plotů nebo u choulostivých dřevin, podobně jako v předešlém měsíci. U roubovaných dřevin odstraňujeme planý obrost u báze kmene nebo přímo na kmínku. Změny nastávají v hnojení rostlin, kdy snižujeme dávky dusíku a naopak používáme hnojiva s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Tyto prvky zajistí dřevinám dostatečné vyzrání pletiv na zimní měsíce.

Stále používáme insekticidy proti škodlivému hmyzu, zejména pak na růžích proti mšicím.

Zálivka je v létě velmi důležitá

Nezapomínáme na zálivku, kterou v červenci květinové záhony potřebují více, než kdy jindy a tak jako v předešlých měsících upřednostňujeme zálivku u dřevin s mělkým kořenovým systé mem (Ericaceae). Pokud panují tropická vedra, je vhodné přilepšit zálivkou všem dřevinám a to ideálně v nočních či podvečernich hodinách. Oddálíme tím letní propad listů, který se citelně projevuje už v následujícím měsíci. V loňském roce tak velmi trpěla např. lípa srdčitá (Tilia cordata).

Je ideální doba na řízkování většiny dřevin tzv. bylinnými řízky. Řízky jsou již dostatečně vyzrálé. Tímto způsobem se i dobře množí choulostivější dřeviny, které nelze množit dřevitými řízky v době vegetačního klidu. Osvědčilo se nám v tuto dobu množit například hortenzie (Hydrangea), které do zimy vytvoří v perlitu bohatý kořenový systém,

Z vegetativního množení lze využít ještě očkování tzv. na očko spící. Ideální je druhá polovina měsíce, kdy se tímto způsobem množí například růže. Ušlechtilý výhon vyroste až v příštím roce.

Pěči si zaslouží i vodní prvky

Věnujeme se i zahradním jezírkům. S letními teplotami hrozí rapidní snížení kvality vody, navíc je třeba vodu v menších vodních plochách doplňovat, kvůli zvýšenému odparu. V některých případech je žádoucí zajistit cirkulaci vody. Na její kvalitu má vliv především přítomnost řas a sinic.

Přečtěte si více o vodních prvcích v zahradě!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno