pažitka
Zdroj: gardenerspath.com

Rostliny pažitky jsou oblíbené pro svou jasnou cibulovou chuť a růžovofialové jedlé květy. Pažitka se hodí jako barevná ozdoba salátů a dekorace. Pěstování této kulinářské bylinky je jednoduché, ale znalost správné sklizně pažitky vám pomůže udržet rostliny produktivní a zdravé po mnoho dalších let. Použijte tipy pro sklizeň uvedené v tomto článku, abyste podpořili růst pažitkových rostlin a vychutnali si pažitku té nejčerstvější chuti pro své oblíbené recepty.

Kdy sklízet pažitku

Pažitka je nenáročná jedlá rostlina, kterou lze sklízet po celou sezónu jako bylinky, které si můžete nakrájet, nebo ji můžete sbírat ve větším množství pro zmrazení či sušení.
Rostliny pažitky pěstované ze semen jsou obvykle připraveny ke sklizni asi 60 dní po výsadbě nebo když rostliny dosáhnou výšky asi 6 cm. Pokud však spěcháte, můžete si pažitku vypěstovat také z rostlin vypěstovaných ve školce. Začněte sklízet čerstvou pažitku asi 30 dní po přesazení.

Malé množství pažitkových listů můžete sklízet podle potřeby od jara do podzimu. Pokud žijete v teplých oblastech nebo pažitku pěstujete v interiéru, můžete pažitku sklízet i v zimě. Chcete-li však získat květy pažitky, musíte počkat, až rostliny vykvetou. Květy sbírejte, jakmile se objeví koncem jara nebo začátkem léta.

Větší sklizně pažitky lze sklízet i v průběhu roku, ale je lepší mezi sklizněmi několik týdnů počkat, aby se rostliny zotavily. Rostliny pažitky v prvním roce lze sklízet 3 až 4krát ročně, ale starší a zavedenější rostliny lze sklízet přibližně jednou za rok. Mnoho pěstitelů sklízí pažitku ihned po odkvětu rostlin a znovu na podzim, než silné mrazy poškodí jemné listy pažitky.

Jak sklízet pažitku

Pokud potřebujete jen pár lístků pažitky na vaření, sklízejte starší vnější listy kolem vnější strany rostliny pomocí prstů nebo nůžek. V bylinkových zahrádkách bude pažitka lépe růst a vypadat úhledněji, pokud listy odstřihnete asi 1 až 2 cm nad hranicí půdy. Stejným způsobem lze sklízet i květy pažitky, a to odstřižením zdřevnatělých květních stvolů na hranici půdy.

Větší množství pažitky lze sklízet také ručně nebo pomocí nůžek či zahradnických nůžek. Pro začátek nasbírejte potřebné listy do jedné ruky a poté je odstřihněte 1 až 2 cm nad základnou rostliny. Pokud nemáte po ruce nůžky, můžete listy pažitky z rostliny také zkroutit pohybem zápěstí, ale dejte pozor, abyste rostlinu omylem nevyrvali ze země.

Pravidelné sklízení pažitky ze zahrady omezí žloutnutí listů a podpoří nový růst, ale nepřehánějte to. A nezapomeňte, že listy pažitky nevydrží v lednici dlouho, takže je lepší sklízet jen to, co plánujete ihned použít.

pažitka
Zdroj: www.bhg.com

Jak skladovat pažitku

Po sklizni pažitky se ujistěte, že ji správně skladujete, aby vydržela co nejdéle. Abyste zabránili zvadnutí listů, přeneste čerstvou pažitku ihned po sklizni do interiéru. Poté vyjměte všechny žluté nebo zvadlé stonky a zbylé listy použijte co nejdříve.

Pokud sklidíte více listů, než potřebujete k vaření. Uchovávejte pažitku navíc v lednici ve sklenici naplněné asi jedním centimetrem vody a vodu denně obnovujte. Listy pažitky můžete také zabalit do vlhké papírové utěrky a uložit je do uzavíratelného plastového sáčku v zásuvce na drobné potraviny. Při správném skladování by pažitka měla vydržet čerstvá přibližně 7 až 14 dní.

Pokud chcete úrodu pažitky skladovat ještě déle. Můžete čerstvou pažitku dehydratovat pomocí sušičky potravin a listy uložit do vzduchotěsné nádoby ve spíži. Nebo můžete listy pažitky pevně zabalit do vzduchotěsného sáčku a celé je uložit do mrazničky nebo je nakrájet na kousky a zmrazit ve vaničkách na led s olejem nebo vodou.

pažitka
Zdroj: www.healthifyme.com

Pažitka je oblíbená pro svou jasnou cibulovou chuť. Krásné růžovofialové jedlé květy, které jsou ideální pro zdobení salátů a dalších pokrmů. Pěstování pažitky je snadné, ale správná technika sklizně je klíčem k udržení zdraví a produktivity rostlin po mnoho let. Použitím tipů uvedených v tomto článku můžete podpořit růst pažitky a zajistit si čerstvé lístky pro své kulinářské potřeby. Pažitku lze sklízet po celou sezónu. Ať už v malém množství podle potřeby nebo ve větším množství pro zmrazení či sušení. Pravidelná sklizeň pažitky podporuje nový růst a omezuje žloutnutí listů. Sklizené lístky je důležité správně skladovat, aby zůstaly co nejdéle čerstvé. Zvážit můžete také různé metody dlouhodobého skladování, jako je dehydratace nebo zmrazení.

Podívejte se i na náš další článek! Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno