papriky
Zdroj: blog.backtotheroots.com
Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky

Pěstování sladkých paprik doma je snadné a přináší bohatou úrodu. Nejčastěji se pěstují velké zvonkovité papriky, ale můžete se vydat i do různých variant paprik.

Všechny sladké papriky pocházejí ze druhu Capsicum annum, což je stejný druh jako většina pěstovaných chilli papriček. Rostou tedy obdobným způsobem, takže pokud umíte pěstovat chilli, nebude pro vás pěstování paprik problém.

Jak pěstovat papriky

Papriky potřebují vlhkou, ale dobře propustnou půdu na teplém a slunném místě, ideálně pod krytím jako skleník. Je nejlepší setí semen již v lednu do vlhkého, beztorfního univerzálního substrátu a udržovat je v ohřívaném vypěstovateli pod růstovým světlem, aby sazenice nerostly do výše (pokud nemáte ohřívaný vypěstovatel, sázejte semena v březnu). Jakmile se objeví první pravé listy, přesázejte do individuálních květináčů. Pokud pěstujete v květináčích, postupně přesazujte nebo vysaďte do skleníku, jakmile noční teploty přesáhnou 10 °C – ujistěte se, že půda nebo substrát je dobře propustný. Jakmile rostliny začnou kvést, hnojte týdně hnojivem bohatým na draslík a sklízejte papriky podle toho, jak dozrávají.

Jak zasít semena paprik

Semena paprik se sázejí uvnitř již v lednu, pokud máte ohřívaný vypěstovatel, nebo od března, pokud nemáte. Sazenice přesazujte do individuálních květináčů o průměru 7,5 cm, jakmile se objeví první pravé listy. Nakonec je vysaďte do země nebo do jednotlivých květináčů o průměru 30 cm, naplněných beztorfním, univerzálním substrátem. Pokud pěstujete papriky venku, počkejte, až projde všechno nebezpečí mrazu, než je přemístíte na jejich konečné stanoviště.

Jak pečovat o papriky

Jednou umístěné papriky vyžadují velmi málo péče. Po dosažení výšky přibližně 20 cm je doporučeno odstranit vrcholky rostlin, aby se podpořil bujný růst. Vysoké odrůdy mohou potřebovat podporu.

Zalévejte papriky málo a často. Jakmile se objeví první květy, hnojte je týdně tekutým hnojivem bohatým na draslík, například rajčatovým hnojivem. V horkém počasí rosťte rostliny paprik, aby se zvýšila vlhkost a odradili roztoči červeného pavouka.

Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Sklizeň paprik

Papriky jsou připraveny k sklizni od pozdního léta. Můžete je sklízet, když jsou zelené, nebo nechat, aby dozrály (většina odrůd dozrává na červeno nebo žluto), což zvýší jejich sladkost. Pokračujte v hnojení rostlin bohatým draselným hnojivem, aby se podpořil nový růst květů (a tím i další papriky).

Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Příprava a vaření paprik

Před přípravou sladkých paprik odstraňte semena a stonek. Nakrájejte je na saláty, nebo je přidejte do ratatouille a smaženek.

Jak skladovat papriky

Papriky jsou nejlepší čerstvé. Vydrží několik dní v lednici. Pokud máte přebytek paprik, můžete je použít do nakládaných zelenin nebo polévek a omáček, které pak můžete zmrazit.

Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Řešení problémů při pěstování paprik

Chraňte mladé rostliny před slimáky a plži. Dbávejte na pravidelné zalévání, aby nedocházelo k hnilobě na konci plodu a šedé plíseň. Červeného pavouka můžete předcházet pravidelným rosťením, zatímco na bílé mšice můžete použít mýdlový sprej.

Doporučené odrůdy paprik

  • ‘Carnival Mix’ – velké množství dobře velkých, šťavnatých plodů v červené, oranžové, žluté, zelené a fialovo-černé barvě
  • ‘Gypsy’ – produkuje mnoho sladkých a dobře chutnajících plodů, které dozrávají na oranžovou a červenou barvu. Může být pěstován venku.
  • ‘Mohawk’ – silně rostoucí odrůda, která produkuje spoustu malých, sladkých zelených plodů, které dozrávají na oranžovou.
  • ‚Sweet Banana‘ – odrůda ve tvaru banánu s žlutými plody, které dozrávají na zelenou. Má jemnou kořeněnou chuť a nejlépe se pěstuje ve skleníku.
odrůdy
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že pěstování paprik je přístupné a odměňující. Dodržujte jednoduché kroky od setí až po sklizeň a budete si užívat čerstvé a chutné papriky po celé léto. S malou péčí a správnými podmínkami můžete snadno dosáhnout bohaté úrody oblíbených sladkých plodů.

Podívejte se i na náš další článek! Nápady na barevné květináče pro každé místo

Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky
Papriky: jak úspěšně pěstovat papriky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno