ovocné stromy
Zdroj: www.goodhousekeeping.com

Pěstování ovocných stromů v kontejnerech je překvapivě snadné a přináší několik výhod. Malý ovocný strom v kontejneru lze snadno přemístit, aby využil různé sluneční a stínové podmínky na terase, terase nebo vnitřním dvorku. Pokud není vaše zahradní půda ideální, naplnění velkého kontejneru přesně formulovaným pěstebním médiem může umožnit růst rostlin, které by jinak strádaly. Pěstování v květináčích také umožňuje pěstovat určité druhy, které jsou v klimaticky náročných oblastech na hranici své zimní odolnosti. Je však třeba si být vědomi, že ovocné stromy v kontejnerech obvykle přinášejí méně ovoce než stromy vysazené přímo do zahrady, přestože ovoce může být dříve zralé k sklizni.

Volba trpasličích nebo polotrpasličích druhů

Většina plně rostoucích odrůd ovocných stromů bude v kontejnerech obtížně pěstitelná, pokud vůbec možné. Avšak téměř každá trpasličí nebo polotrpasličí odrůda ovocného stromu lze úspěšně umístit do květináče, pokud bude průběžně přesazována do větších květináčů během svého života. Jakmile ovocný strom vyčerpá svůj prostor v květináči, jeho růst a produkce ovoce se dramaticky zpomalí, pokud není přesazen do většího květináče.

Nejlepší odrůdy ovocných stromů pro květináče

  • Jablka: Jablka roubovaná na trpasličí podnož jsou vhodná pro květináče. Pokud pěstujete pouze jeden strom, zvolte samooplodnou odrůdu, u které jsou na stejné podnoži roubovány různé odrůdy.
  • Třešně: Jsou pěstovány jak pro své jarní květy, tak pro letní ovoce. Sladké odrůdy třešní potřebují hodně slunce, zatímco kyselé odrůdy jsou více tolerantní vůči stínu.
  • Broskve a nektarinky: Trpasličí odrůdy broskví a nektarinek jsou vynikající pro květináče, protože je snadné chránit citlivé květy před mrazem.
  • Švestky: Další stromové ovoce, které by mělo být chráněno před chladnými obdobími. Švestky potřebují dobrou drenáž, proto přidejte do pěstební půdy písek nebo perlit.

Výběr správného typu půdy

Hlavním zvážením při pěstování ovocných stromů v kontejnerech je typ půdy. Pěstební médium (pěstební zemina) vybrané pro květináč může ovlivnit potřebu vody pro strom, ale obecně platí, že jakýkoli kvalitní komerční substrát pro květináče funguje dobře. Můžete si také vyrobit vlastní vynikající pěstební zeminu smísením jedné části písku, jedné části rašeliny a jedné části perlitu nebo vermikulitu. Jinak se péče o ovocný strom v květináči zásadně neliší od stromu pěstovaného v zahradě.

Použití kvalitních květináčů

Levné není vždy lepší. Pokud má být strom v květináči dlouho, vyberte kvalitní květináč. Vyhněte se levným plastovým květináčům, které se mohou za rok či dva vyblednout a ztratit lesk. Drenážní otvory jsou nezbytné. Obecně platí, že je nejlepší začít s květináči na ovocné stromy o průměru minimálně 25 až 40 cm. Glazované keramické květináče nebo kvalitní polyuretan jsou dobré volby.

Ovocné stromy v květináčích: 6 tipů pro úspěšnou sklizeň
Zdroj: www.thespruce.com

Možnost přezimování přebytkových květináčů

V mnoha chladných oblastech země je možné přezimovat ovocné stromy. Ve skutečnosti je to jedna z hlavních důvodů, proč mnoho lidí pěstuje ovocné stromy v květináčích – protože nejsou plně odolné vůči klimatické zóně. Stromy na zimu lze skladovat v budovách nebo nevytápěných garážích v jakémkoliv místě. Kde teploty neklesají pod -9 °C po delší dobu. Před umístěním květináče do úkrytu je však důležité ho důkladně zavlažit.

Kromě citrusových stromů není doporučeno v zimě přivádět většinu ovocných stromů do plně vyhřátých vnitřních prostor, protože většina potřebuje období zimní dormance.

Správné péče a zalévání

Obvykle se používá pěstební médium ve květináčích, které potřebuje hnojivo, protože se strom spotřebovává výživné látky. Pravidelné používání kvalitního hnojiva s postupným uvolňováním živin udržuje váš ovocný strom zdravý a vitální. Osmocote® je dobrá volba, protože uvolňuje živiny postupně po dobu několika měsíců. Ujistěte se, že nepřehnojujete a striktně dodržujte pokyny na štítku. Nejlepšími hnojivy pro ovocné stromy jsou ty s vysokým obsahem dusíku a širokým spektrem stopových minerálů.

V horkém počasí jsou požadavky na vodu u pěstovaných stromů v květináčích mnohem větší; když zavlažujete často a hodně, může být nutné hnojit častěji, protože živiny jsou vymyté z pěstebního média. Obecně platí, že všechny květináče vyžadují častější zalévání, protože se půda rychle vysušuje na otevřeném kontejneru. Určení vlhkosti půdy je možné testovat zapíchnutím prstu do půdy až po druhý článek. Pokud je půda v této hloubce suchá, zalévejte rostlinu důkladně. Pěstební médium by mělo být vlhké, ale nikdy přemokřené.

Ovocné stromy v květináčích: 6 tipů pro úspěšnou sklizeň
Zdroj: www.thespruce.com

Nákup u důvěryhodných prodejců

Nákup ovocného stromu od dobře zavedeného prodejce s dlouhou historií může výrazně zvýšit vaše šance na úspěch.

Ovocné stromy v květináčích: 6 tipů pro úspěšnou sklizeň
Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že pěstování ovocných stromů v kontejnerech není složitější než jejich pěstování přímo do země. Pokud dodržujete několik jednoduchých pokynů. Volba vhodného druhu stromu, správný typ půdy, kvalitní květináče a pečlivé krmení a zalévání jsou klíčové faktory pro úspěšnou úrodu. Pěstování v květináčích nabízí flexibilitu a možnost pěstovat ovocné stromy i v omezených prostorách, což je ideální pro městské zahrady a terasy.

Podívejte se i na náš další článek! Pergola: nádherný a funkční prvek do Vaší zahrady

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno