Ovocné stromy: dozrálé plody
Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Ovocné stromy: nedostatek slunečního světla
Ovocné stromy: nemoci
Ovocné stromy: zalévání

Sázení ovocných stromů může být krásným způsobem, jak si vypěstovat čerstvé ovoce přímo ve vlastní zahradě. Když se však stromy zdají zdravé, ale nenesou plody, může to být frustrující záhada. Naštěstí jsou většinou důvody, proč ovocné stromy neplodí, snadno předvídatelné a jednoduché k nápravě. Závlaha, hnojení, umístění výsadby a opylení hrají důležitou roli, stejně jako teploty, škůdci, nemoci a prořezávání. Opravením těchto pěstitelských technik můžete dosáhnout bohaté úrody. Zde jsou některé nejčastější problémy a jejich řešení.

Nesprávné opylení

Ovocné stromy mohou být samosprašné, což znamená, že mohou produkovat plody samosprašováním, nebo cizosprašné, což vyžaduje křížové opylení s jiným stromem stejného druhu, ale jiné odrůdy. Stromy, které neprodukují plody, mohou nedostatečně opylovat.

Jak to napravit: Aby se zabránilo nesprávnému opylení, je důležité vysadit alespoň dvě kompatibilní odrůdy stejného druhu do vzdálenosti do 15 metrů od sebe. Ujistěte se, že ve vaší zahradě jsou aktivní opylovači, jako jsou včely, a podpořte je vysazováním květin a vyhýbáním se pesticidům.

Nedostatek slunečního světla

Ovocné stromy jsou rostliny milující plné slunce a potřebují šest až osm hodin přímého světla denně, aby maximalizovaly svou úrodu. Nedostatek světla může snížit nebo zcela eliminovat produkci plodů.

Jak to napravit: Aby strom měl dostatek slunečního světla, zasaďte ho na místě, kde bude po celý den vystaven přímému slunečnímu svitu. Při výběru místa věnujte pozornost stávající krajině, která by mohla blokovat světlo. Pokud jsou stromy ve stíněných oblastech, zvažte prořezání nebo odstranění blízkých rostlin nebo stromů, které blokují světlo.

Ovocné stromy: nedostatek slunečního světla
Zdroj: www.marthastewart.com

Nesprávné prořezávání

Prořezávání ovocných stromů je důležitou praxí, která zabraňuje tomu, aby mrtvé větve představovaly bezpečnostní riziko, zastavuje šíření nemocí a udržuje strom krásný. Nesprávné prořezávání může však odstranit pupeny, které by se staly plody, zatímco nedostatečné prořezávání může vést k špatné produkci plodů.

Jak to napravit: Naučte se správnou techniku prořezávání pro vaši odrůdu ovocných stromů, včetně nejlepšího období pro řezání a množství, které je třeba odstranit každý rok. Obecně by se mělo prořezávat koncem zimy nebo brzy na jaře, před začátkem nového růstu. Upravte své prořezávací praktiky podle doporučení arboristů a ujistěte se, že nepřeháníte s prořezáváním a odstraňujte pouze mrtvé nebo nemocné dřevo.

Nemoci

Bakteriální a houbové nemoci, které napadnou váš ovocný strom, mohou zabránit sklizni očekávaných plodů. Nemoci jako spála růžovitá, padlí nebo kořenová hniloba mohou oslabit stromy a snížit jejich schopnost produkovat plody.

Jak to napravit: Sázejte odolné odrůdy ovocných stromů, které jsou schopny odolávat infekcím, a udržujte svou zahradu čistou. Udržujte dobrou hygienu odstraněním spadaných listů a plodů. Zajistěte správné rozestupy pro dobré proudění vzduchu a odstraňujte a ničte infikované části rostlin. Nemoci ošetřujte správnými fungicidy nebo baktericidy, aby se obnovilo zdraví vaší rostliny.

Ovocné stromy: nemoci
Zdroj: www.marthastewart.com

Škůdci

Zatímco někteří hmyz může být pro vaše ovocné stromy prospěšný, jiní – včetně vrtáků, mšic a roztočů – mohou mít opačný efekt, inhibovat produkci stromů tím, že napadají stejné chutné květy, listy a plody, které jste doufali sklízet.

Jak to napravit: Bojujte proti škůdcům pomocí integrovaných postupů řízení škůdců, včetně monitorování škůdců, podpory prospěšného hmyzu a používání bariér nebo pastí. Pokud se škůdci objeví, identifikujte je a použijte cílené ošetření, jako je insekticidní mýdlo, neemový olej nebo vhodné chemické insekticidy. Prořezávejte postižené oblasti a řádně je likvidujte.

Environmentální stres

Počasí a klima hrají zásadní roli v úspěšnosti vašich ovocných stromů, přičemž extrémní teploty, dramatické dešťové srážky nebo dlouhodobá sucha mohou strom připravit o základní růstové potřeby.

Jak to napravit: Při výběru odrůd k výsadbě zohledněte své místo a pěstební podmínky, zvolte typ, který pravděpodobně bude v těchto podmínkách prospívat. Pak přizpůsobte své pěstitelské techniky, aby strom byl chráněn před environmentálními výkyvy. Použijte mulč kolem základny stromů k udržení vlhkosti a ochraně kořenů před teplotními extrémy. Zajistěte správné zavlažovací praktiky, poskytujte hluboké, méně časté zavlažování pro podporu hlubokého růstu kořenů.

Nesprávné hnojení

Zatímco správně vyvážené hnojivo podporuje produkci plodů, špatná kombinace může sklidit úrodu ještě předtím, než začne růst. Přehnojení, zejména dusíkem, může vést k nadměrnému vegetativnímu růstu na úkor produkce plodů, zatímco nedostatečné hnojení může vést k nedostatku živin, které brání vývoji plodů.

Jak to napravit: Používejte vyvážené hnojivo nebo takové, které je přizpůsobeno specifickým potřebám vaší odrůdy ovocných stromů. Provádějte pravidelné testy půdy, abyste sledovali hladiny živin. Pokud je strom přehnojen, snižte nebo eliminujte aplikaci dusíku a přepněte na hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku pro podporu plodnosti. Pokud je podhnojen, aplikujte potřebné živiny podle výsledků testů půdy.

Přelévání (nebo nedostatečné zalévání)

Příliš mnoho nebo příliš málo vody je další stresor, který může narušit vaši sklizeň. Přelévání může vést k hnilobě kořenů, zatímco nedostatečné zalévání může způsobit stres z nedostatku vody. A přestože si můžete myslet, že poskytujete správné množství, zalévání nepravidelně nebo příliš mělké může mít stejné negativní účinky.

Jak to napravit: Nastavte zavlažovací harmonogram, aby byla půda vlhká, ale ne přelitá. Kapkovací zavlažovací systémy a zavlažovací hadice jsou snadným řešením. Použijte vrstvu mulče kolem základny stromu pro zachování vlhkosti půdy, regulaci teploty půdy a snížení konkurence plevelů. Zlepšete odvodnění půdy, snižte frekvenci zavlažování a zajistěte, aby byl strom vysazen v dobře odvodněné půdě. Zvyšte frekvenci a objem zavlažování, aby se dosáhlo hlubokého zavlažování, které dosáhne kořenové zóny.

Ovocné stromy: zalévání
Zdroj: www.gardena.com

Celkově lze říci, že péče o ovocné stromy vyžaduje pochopení a řešení několika klíčových faktorů. Správné opylení, dostatečné sluneční světlo, správné prořezávání, kontrola nemocí a škůdců, stejně jako správné zavlažování a hnojení jsou nezbytné pro úspěšnou produkci plodů. Identifikace a náprava těchto problémů může výrazně zlepšit výnos vašich stromů. Udržování zahrady v dobrém stavu a pravidelné sledování stromů vám pomůže předcházet problémům a rychle reagovat na jakékoliv změny. Péče o ovocné stromy může být náročná, ale správným přístupem můžete dosáhnout bohaté a zdravé úrody. Investujte čas a úsilí do péče o vaše stromy a brzy budete sklízet sladké plody své práce.

Podívejte se i na náš další článek! Letní zahradnické tipy pro úspěšnou sezónu

Ovocné stromy: nedostatek slunečního světla
Ovocné stromy: nemoci
Ovocné stromy: zalévání

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno