Ovocná zahrada

Dozrávají nám první teplomilné peckoviny češeme dozrávající bobulové ovoce a končíme se sklizní třešní. Také nám nastává období druhé mízy, které můžeme využít ke štěpování ovocných dřevin. Jelikož červenec patří mezi velmi teplé měsíce, nepodceňujeme doplňkovou zálivku, aby naše ovocná zahrada krásné rostla i v červenci.

Dokončujeme sklizeň pozdních odrůd jahodníků.

Po sklizni celý jahodníkový porost, pokud ho chceme zachovat, očistíme od starých listů (omezíme tím další výskyt listových chorob). Při čištění zároveň odstraňujeme nežádoucí odnože. Odnože prvního a druhého řádu vyrostlé na šlahounech (první dvě rostliny vyrostlé nejblíže mateční rostlině) můžeme použít pro další pěstování. Zásadně vybíráme sadbu, která je v bezvadném zdravotním stavu. Jestliže máme pochybnosti o zdravotním stavu odnoží, tak raději zakoupíme kvalitní sadbu od prověřeného dodavatele. S výsadbou nových rostlin počkáme raději až na září. Pokud bychom vysazovali jahodník během letních měsíců, je důležitá pro ujmutí pravidelná závlaha. Porost jahodníku, který je starší tří let, zrušíme a na jiném vhodném místě založíme nový. U remontantních a stále plodících jahodníku listy rozhodně neodstraňujeme, neboť slouží k výživě nově vznikajících plodů.

Ovocná zahrada
Zdroj: compo.com

Také pokračujeme ve sklizni pozdních odrůd třešní a višní. Se sklizní můžeme zároveň provést jejich pravidelný řez. Řez neprovádíme příliš hluboký, spíše jen prosvětlujeme korunu a nezapomínáme respektovat metodu Zahnova řezu.

Vrcholí sklizeň většiny odrůd meruněk. Plody sklízíme šetrně, neboť jsou velmi náchylné na otlačení a v kuchyni je co nejdříve zpracováváme. (tip – přečtěte si náš článek – meruňky a skvělé recepty z nich)

Větve obtěžkané vysokou úrodou podpíráme vhodnými berličkami, aby se nezlámaly.

Češeme dozrávající rybíz, angrešt, zahradní borůvky a zrající maliny. Sklizeň keřového rybízu a angreštu můžeme zároveň spojit s jejich udržovacím řezem. Nežádoucí výhony i s plody odstřihneme těsně nad zemí a pak pohodlně u stolu větve očešeme. Spojíme tak dvě pracovní operace v jednu.

Ve výsadbách maliníku u země odstraňujeme odplozené dvouleté výhony, a dále výhony slabé a zahušťující.

Dozrávají některé odrůdy jabloní a hrušní

Koncem měsíce již dozrávají první letní odrůdy jabloní (JULIA, MIODAR) nebo hrušní (ČERVENCOVÁ).

V době letních přísušků dostatečně před sklizní zaléváme dozrávající maliník, rybíz, angrešt, jabloně, broskvoně i meruňky. Tyto dřeviny na doplňkovou závlahu příznivě reagují zvýšenými výnosy. Zaléváme raději méně často, ale za to vydatně.

Průběžně vylamujeme nebo vytrháváme i s dřevnatou patkou zahušťující letorosty – vlky, které rostou v koruně nebo na horních stranách větví, zvláště u stromů přeroubovaných nebo po zmlazení. Letorosty, které rostou v požadovaném směru, nevytrháváme ani nezkracujeme.

Vyvazujeme nezdřevnatělé delší letorosty, neboť v tomto období se snadno upravují do žádoucí polohy. K nasměrování letorostu do požadovaného směru můžeme použít dřevěné rozpěrky, kolíčky nebo závaží.

Koncem měsíce

Ke konci července začínáme s očkováním ovocných stromů ve druhé míze. V této době očkujeme na očko spící (očko nám vyraší až v následujícím roce). Vhodnou dobu (dostatek mízy) pro očkování nám může napovědět intenzivní růst podnoží a snadné odchlípnutí kůry na podnoži při řezu do tvaru T.

V období druhé mízy můžeme přeroubovat stromy. Používáme vyzrálé letorosty odebrané ideálně před vlastním roubováním. Nevyzrálé vrcholové části letorostů k roubování nepoužíváme. Z roubu odstraníme všechny listy i s řapíky, kromě posledního na vrcholu roubu. Ten zkrátíme o polovinu až dvě třetiny. Podle tloušťky roubu a podnože volíme metodu roubování, a to buď kopulací, roubováním za kůru nebo do rozštěpu.

U odrůd jádrovin, které jsou citlivé na hořkou pihovitost nebo fyziologickou skvrnitost přihnojujeme na list vápenatými hnojivy (chlorid vápenatý, ledek vápenatý). Nejčastěji se používá 1% koncentrace roztoku (přípravek Kalkolit) nebo 0,5% koncentrace (Wuxal sus Ca).

Průběžně odstraňujeme podrůstající podnože a výmladky.

U vinné révy vylamujeme zálistky v okolí hroznů. Tato operace podpoří jejich lepší oslunění a vyzrávání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno