Ořešák
Zdroj: ireceptar.cz

Ořešák vlašský je mohutný strom, který sám o sobě plní okrasnou funkci a využití jeho plodů – jader je velmi široké. Lze je pochopitelně přímo konzumovat, jsou zdraví velmi prospěšné a nutričně hodnotné, avšak nejvíce se uplatni v cukrářství. Zde se bez ořechů prakticky neobejdeme. Používají se do těst, nádivek, ale i celé plody na zdobení finálních výrobků. K tomuto jsou zvláště vhodné odrůdy s červeně zbarveným osemením jádra, jejichž počet v našem sortimentu zvolna stoupá.

Botanicky ořešák královský (Juglans regia) se na našem území pěstuje již po staletí. Odrůdy pomologicky dělíme na:

papírky s tenkou hladkou skořápkou

polopapírky s polotvrdou skořápkou a dobrou luštitelností

kamenáče s tvrdou tlustostěnou skořápkou a obtížnou luštitelností

křapáče s velkými plody a velmi rozbrázděnou skořápkou  a další, jako např. hroznovité kamenáče, červenojádré, hroznovité polopapírky apod.

Původní množení a pěstování ořešáků spočívalo ve výsevu ořechů vybraných jedinců, což však vzhledem k větrosnubnosti tohoto druhu nezaručovalo stálost a kvalitu potomstva. Po vyřešení vegetativního množení štěpováním byla zahájena nová éra ve šlechtění, množení a pěstování ořešáků. Pěstování kvalitních odrůd naštěpovaných na podnoži semenáče ořešáku královského zaručuje při výběru správné odrůdy do vhodné polohy a na vhodné stanoviště brzkou a hojnou plodnost a kvalitní plody – jádra. Pěstování semenáčů nezaručuje vlastnosti mateřské rostliny, stromy vstupují do plodnosti velmi pozdě (někdy 10 až 15 i více let) a dorůstají brzy velkých rozměrů. Naproti tomu štěpovanci zaručují kvalitu odrůdy, vstupují do plodnosti brzy (5. až 6. rok) a větších výšek dorůstají podstatně později.

Péče po výsadbě

Stromy po základním výchovném řezu, kdy během 2 až 3 let usměrníme výšku koruny (doporučuje se vysokokmen, výška kmene cca 180 cm; nižší tvary způsobují klesání větví k zemi a tím technické problémy při ošetřování), tvar stromu (volně rostoucí s terminálem) a počet základních větví (4 až 5), většinou nevyžadují další pravidelné zásahy do koruny. Pouze odstraňujeme uschlé, nemocné a poškozené větve, později dle potřeby odstraňujeme příliš k zemi se klonící větve a větve korunu neúměrně zahušťující. Veškerý případný řez provádíme za vegetace v době, kdy mladé výhony dorostou cca 10 až 15 cm. Tato doba nastává dle průběhu počasí a podmínek stanoviště v dubnu až květnu.

Ořešák vlašský je náročný na teplotu. Stromy namrzají, klesne-li teplota v době vegetačního klidu pod -25 °C. Zvláště nebezpečné jsou značné teplotní výkyvy v zimních měsících. V době rašení poškozují ořešák mrazy pod -2 °C. Vybíráme tedy polohy, kde nedochází k těmto extrémům. Výhodou je, že mrazem poškozené stromy mají velkou regenerační schopnost, ovšem vlivem namrznutí terminálního nejdříve rašícího pupene, ze kterého vyrůstá výhon se samičími květy, je rační schopnost, ovšem vlivem namrznutí terminálního nejdříve rašícího pupene, ze kerého vyrůstá výhon se samičími květy, je plodnost v roce namrznutí nulová nebo velmi nízká. Pokud se týká nároků, stromy vyžadují dostatek vláhy, půdy středně těžké, tak, aby koruna byla dobře osvětlena, nejvhodnější jsou slunné nevhodné jsou příliš lehké i těžké, zamokřené. Stanoviště volíme tak, aby koruna byla dobře osvětlena, nejvhodnější jsou slunné svahy. Na agrotechniku a výživu nemá speciální požadavky, z chorob je nejběžnější houbová choroba hnědnutí listů ořešáku, která se projevuje šedožlutými a hnědě olemovanými skvrnami na listech a plodech. Jako prevenci shrabujeme a likvidujeme napadené listí, při silnějším napadení užijeme postřik přípravkem s obsahem mědi před květem, po odkvětu a dle potřeby opakujeme ještě po14 dnech.

Výběr odrůd vhodných na zahradu

APOLLO

Česká odrůda polopapírku, zraje středně raně koncem 2. dekády září. Doba rašení je raná, samčí i samičí květy kvetou ve stejnou dobu. Strom roste bujně, habitus koruny je rozložitý. Plod je velký, tvarem na podélném řezu přes šev široce elipsovitý, na podélném řezu kolmo na šev široce lichoběžníkovitý. Skořápka je silně rýhovaná, středně tlustá. Jádro je velké, žlutavě hnědé a poměrně dobře luštitelné, i když někdy se více drolí vlivem členité skořápky. Chuť má středně aromatickou, v suchém stavu jen mírně nahořklou. Ojediněle může skladováním mírně sesychat. Podíl jádra k celkové hmotnosti plodu je střední až vysoký. Plodnost je středně velká až velká. Zraje koncem 2. dekády září. Vzhledem k ranému rašení je vhodný pro výsadbu v teplejších oblastech na stanovištích, kde hrozí menší nebezpečí jarních přímrazků. Má členitější a více rýhovanou skořápku a je tak náročnější na posklizňové dosoušení.

BOHUMIL

Novější česká odrůda polopapírku, zraje středně raně až později, koncem 3. dekády září. Doba rašení je raná až středně raná, samčí květy kvetou dříve, než květy samičí. Strom roste bujně až velmi bujně, habitus koruny je vzpřímený. Plod je velký až velmi velký, tvarem na podélném řezu přes šev i na podélném řezu kolmo na šev vejčitý. Jeho skořápka je mírně rýhovaná, tenká až středně tlustá. Jádro je velké až velmi velké, barvu má světle hnědou až hnědou a je velmi dobře luštitelné. Chuť má nasládlou, aromatickou, i v suchém stavu bez výrazné hořkosti. Podíl jádra k celkové hmotnosti plodu je vysoký. Plodnost je středně velká. Vzhledem k poměrně ranému rašení je vhodný pro výsadbu spíše v teplejších oblastech. Vyniká velikostí plodu i jádra, které je velmi chutné.

Ořešák
Zdroj: ireceptar.cz

JUPITER

Původní česká odrůda polopapírku, zraje středně raně až pozdně, koncem 3. dekády září. Doba rašení je středně raná až pozdní, samčí květy kvetou dříve než květy samičí. Strom roste bujně, habitus tvoří polovzpřímený. Plod je velký, tvarem na podélném řezu přes šev i na podélném řezu kolmo na šev široce elipsovitý. Barvou našedlá skořápka je mírně rýhovaná, středně tlustá až tlustá. Velké jádro je hnědé a středně dobře luštitelné. Chuť má mírně aromatickou, v suchém stavu poněkud více nahořklou. Podíl jádra k celkové hmotnosti plodu je střední až vysoký. Pro přímý konzum je proto jádro vhodné hlavně v čerstvém stavu, v suchém spíše do směsi odrůd pro zpracování. Je plodný a vzhledem k pozdějšímu rašení vhodný i do vyšších poloh.

KARDINÁL

Novější česká červenojádrá odrůda polopapírku, zraje středně raně až později, koncem 2. až začátkem 3. dekády září. Doba rašení je středně raná až pozdní. Samčí květy kvetou dříve než květy samičí. Vzrůstnost stromu je středně silná až silná, habitus koruny polovzpřímený. Plod je středně velký, tvar má na podélném řezu přes šev široce vejčitý, na podélném řezu kolmo na šev kruhovitý.

Skořápka je tenká až středně tlustá, povrch má silně rýhovaný. Jádro je středně velké, červené barvy, snadno luštitelné. V chuti je nasládlé, aromatické, velmi dobré, bez výrazné hořkosti v suchém stavu. Jeho podíl k celkové hmotnosti plodu je střední. Plodnost je středně velká až velká. Odrůda s pěknými ořechy a jádrem zářivě červené barvy vhodná pro výsadbu ve všech oblastech.

Přečtěte si náš nový článek – co dělat v ovocné zahradě v červenci.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno