okurky
Zdroj: www.marthastewart.com
Okurky: proč jsou okurky hořké?
Okurky: tajemství hořkosti okurek odhaleno

Okurky jsou známé svou hojností a relativní snadností pěstování, ale někdy se mohou objevit s nepříjemnou hořkostí. Hořkost v okurkách je způsobena látkou nazývanou cucurbitacin. Tato látka je v okurkách vždy přítomna, ale její úroveň se může lišit v závislosti na podmínkách jejich pěstování. Cucurbitacin je obvykle omezen na listy a stonky rostlin, které jsou méně konzumovatelné, ale může se přesunout do plodů, kde způsobuje hořkou chuť. Nejčastěji je hořkost soustředěna na konci stonku a oblasti pod kůrou okurky. Zkušení zahrádkáři se snaží minimalizovat tyto podmínky, aby dosáhli sladších okurek vhodných k jídlu.

Co způsobuje hořkost okurek?

Kultivované okurky obsahují látky cucurbitacin B a cucurbitacin C, které jsou původně určeny k tomu, aby listy a stonky rostliny byly hořké a méně chutné pro žvýkající zvířata.

Tyto látky jsou obvykle omezeny na listy a stonky rostliny, části rostliny, které lidé nejedí, a tak o nich nevíme. Pro nás je to problém až tehdy, když se tyto látky dostanou do plodů, a my zaznamenáváme hořkou chuť.

Okurky: proč jsou okurky hořké?
Zdroj: www.thespruce.com

Prevence hořkosti okurek

Existuje několik faktorů, které mohou přispět k tomu, že se hořkost rozšíří do plodů okurek. Zde jsou některé z potenciálních viníků hořkosti okurek a jak se jim vyhnout:

Suché podmínky

Dlouhé období horkého, suchého počasí může přispět k hořkosti okurek. Ujistěte se, že vaše okurky jsou dobře zalévané, abyste vyrovnali tendenci k hořkosti. Dbejte na to, aby rostliny obdržely hluboké zalévání minimálně jednou týdně, více během extrémních suchých období. Uvažte o instalaci kapkového zavlažování, aby rostliny dostávaly dostatečné, konzistentní množství vlhkosti. Zasunutím ukazováčku do země na hloubku jednoho palce můžete zjistit, zda je půda vlhká či suchá. Přidejte mulč kolem kořenů, když teploty stoupají, aby se udržela vlhkost půdy a zabránilo se výskytu plevelů. Při teplotách v polovině devadesátých let uvažte o přidání stínového plátna, aby rostliny během nejteplejší části vegetačního období dostávaly filtrované světlo. Extrémně vysoké teploty stresují rostliny, což podporuje hořkost.

Chudá půda

Dalším faktorem hořkosti okurek je chudá půda a obecný nedostatek živin. Okurky jsou náročné na živiny, a půda bohatá na organickou hmotu přispěje k produkci méně stresovaných, lépe chutnajících okurek. Při přípravě záhonů přidejte kompost a po celé vegetační období přikládejte rostliny. Pokud je vaše půda méně než ideální, přidejte svým okurkám vyvážené hnojivo každých 4 až 6 týdnů. Zvažte pěstování okurek na zvýšených záhonech nebo hromadách – obě možnosti umožňují půdě rychleji se zahřát na začátku sezóny, čímž mladé rostliny vyhnou se stresu způsobenému studenou půdou. Méně stresu = méně hořkosti.

Přemnožení

Jako nároční spotřebitelé nesnášejí okurky konkurenci o vodu a živiny, ať už od jiných okurkových rostlin nebo plevelů. Udržujte záhon bez plevelů a přiměřeně rozestupte okurkové rostliny při setí na jaře. Okurky pěstované na obrušovaných nebo klecovaných rostlinách by měly být umístěny 20 až 30 centimetrů od sebe. S dostatkem prostoru pro růst a dostupných živin se dobře rozestavené okurky vyhýbají hořkosti.

Nedostatek slunce

Zastíněné oblasti, jako je severozápadní Pacifik, hlásí hořké okurky kvůli nedostatku slunce. Opět nemůžete ovlivnit hodiny slunečního svitu, ale můžete pěstovat na místě, kde dostanou co nejvíce slunce, jak to příroda dovolí. Pokud je chladno a vlhko a také zataženo, zvážte pěstování svých okurek pod přístřeškem, jako je polytunel, což zesílí dostupné teplo a světlo. V zahradě se vyhněte pěstování okurek na místech, která budou zastíněna vyššími plodinami, pokud nežijete v extrémně teplém klimatu – trocha odpoledního stínu může pomoci vyhnout se hořkosti během nejteplejších dnů.

Okurky: tajemství hořkosti okurek odhaleno
Zdroj: www.thespruce.com

Okurky jsou rostliny, které rostou poměrně snadno, a můžete získat obrovskou úrodu z několika rostlin. Abychom však získali kvalitu i kvantitu, je třeba jim poskytnout dobré podmínky pro růst: dostatek slunce, pravidelnou zálivku a bohatou půdu. Stejně jako u všech rostlin, jedlých i nejedlých, skutečný trik k zdravým a produktivním okurkovým rostlinám spočívá v tom, že se dozvíte, jaké podmínky pro růst rostlina preferuje, a uděláte maximum pro jejich poskytnutí. I několik dní stresu může způsobit kaskádu poškození. Ornamentální rostliny se pravděpodobně zotaví, ale s jedlými rostlinami máte jen jednu šanci. Proto je důležité pečlivě vybírat jak své pěstební místo, tak i odrůdy, které plánujete pěstovat.

Podívejte se i na náš další článek! Péče o květinové záhony v červenci

Okurky: proč jsou okurky hořké?
Okurky: tajemství hořkosti okurek odhaleno

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno