Okrasné dřeviny
Zdroj: freenatureimages.eu
Okrasné dřeviny

U listnatých dřevin je situace poněkud jiná než u jehličnanů; pokud totiž nechceme použít malý stromek ,,bonsajového“ typu, máme na výběr převážně okrasné dřeviny v podobě keříků. Pravé čarověníky listnatých dřevin jsou totiž poměrně vzácné. Listnaté keříky či polokeře mohou v nádobách často plnit funkci půdopokryvnou s tím, že je můžeme nechat přepadat přes okraje.

Vrby a jiné dřeviny

Vrby jsou velmi oblíbené okrasné dřeviny! Jedná se o velmi rozsáhlý rod dřevin, kde nalezneme všechny typy od vysokých stromů po zcela zakrslé keříky. A právě ty nejmenší mohou být vysoce dekorativním prvkem i v malých nádobách.

Vrba mateřídouškovitá (S. serpyllifolia)

už svým jménem napovídá, že se jedná o keřík k zemi přitisklý, s drobnými lístky a časem tvořící i dekorativní robustní kmínky. Pochází z Alp a my ji můžeme krásně využít k porůstání a obrůstání okrajů nádob i kamenů v nich.

Síťnatá

Velikostí podobná, ale listem dekorativnější je v. síťnatá (S. reticulata). Nejblíže roste na Malé Fatře a v Tatrách. Nápadná je krásně tmavozelenými okrouhlými lístky se zapuštěnými žilkami. Je třeba myslet na to, že je vápnomilná.

Boydova

Podobně ozdobná listem, ale již o něco vyšší a keříkovitá je v. Boydova (S. xboydii). Dorůstá kolem 50 cm a má svraskalé a zprvu chlupaté listy. Zejména v první polovině roku je velmi ozdobná.

Perspektivní rostlinou pro naše účely je nízká varieta kručinečky křídlaté (Genistella sagittalis var. minor). Vysoká je pouze 5-10 cm, avšak tvoří časem velké husté polštáře. Snadno ji ale můžeme omezit do požadované šířky. Výhodné také je, že bohatě zlatožlutě kvete. Je nenáročná.

Úzkolistý

Z rozsáhlého rodu kozinec (Astragalus) se nám může hodit k. úzkolistý (A. angustifolius). Je to polokeř původem z Balkánu, vysoký 10-20 cm, rozrůstající se v dekorativní pichlavé šedozelené polštáře. Navíc hezky bíle kvete. Je nenáročný, nutné je počítat s tím, že roste dost do šířky, což však můžeme využít k pokryvu půdy anebo ho necháme přepadat přes okraj nádoby.

Skalní

Rod štěničník – iberka (Iberis) je poměrně známý. Pro nás se hodí zejména š. skalní (I. saxatilis), vysoký kolem 15 cm, anebo ještě menší I. saxatilis var. pygmaea – zcela zakrslá rostlina, jen 5 cm vysoká. Iberky jsou v květu velmi nápadné, květy jsou zářivě bílé, drobné, v květenstvích.

Jilm nejkrásnější

Zajímavou dřevinou do koryt je i jilm nejkrásnější (Ulmus xelegantissima JACQUE- LINE HILLIER). Tyto okrasné dřeviny mohou být ve stáří poměrně velké, ale lze ji usměrňovat zastřihováním a díky svým drobným listům a hustému větvení bude zanedlouho připomínat bonsaj. Mezi lýkovci (Daphne) také nalezneme mnoho vhodných rostlin, ale některé druhy není snadné pěstovat a také jsou potíže s jejich sháněním. Dostupný je například D. xnapolitana ŠŤÁSEK. Jedná se o kompaktní lýkovec, který má pestré (žlutobíle olemované) listy a kromě obvyklé doby květu na jaře je schopen ještě opakovaně kvést až do podzimu. Je velmi dekorativní.

Okrasné dřeviny
Zdroj: alpinegardensociety.net

Ostatní druhy

Z dalších možných druhů by připadal v úvahu červenorůžově až fialovorůžově kvetoucí I. vonný (D. cneorum včetně kultivarů) anebo I. slovenský (D. arbuscula) s tmavě zelenými listy a růžovými květy. Také mezi zimostrázy, zejména u druhů Buxus sempervirens či B. microphylla nalezneme řadu pro nás zajímavých zakrslých kultivarů. Konkrétně jmenovat smysl nemá, protože nabídka je nestálá, ale můžeme se poohlédnout po zrovna dostupných vhodných dřevinách. Použití zimostrázu v nádobě je trochu specifické, vytvoří poněkud jinou náladu“ než ostatní dřeviny a proto ho s ostatními rostlinami kombinujeme opatrněji anebo umístíme solitérně.

Přečtěte si také něco o dalších okrasných dřevinách!

Okrasné dřeviny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno