ochutnávka
Zdroj: www.postharvest.com

Vítejte u videa o zavřeninách! Tento článek je druhým dílem, který vznikl rok po přípravě konkrétních zavřenin. Tento proces dlouhodobého uchování bobulového ovoce bez tepelné úpravy mě nadchl svou jednoduchostí. Ochutnávka zavařenin je skvělá příležitost, jak ochutnat širokou škálu domácích i regionálních džemů, marmelád a konzervovaných pochoutek. Dnes se podíváme na to, jak zavřeniny vypadají a chutnají po roce skladování ve špajzu při teplotě kolem 18 °C.

Ochutnávka zavařenin: jak dopadly experimenty po roce?
Zdroj: Zahrada Youtube

Červený rybíz: Hodně šťávy a jemné perlení

Začneme červeným rybízem, který pustil poměrně hodně šťávy – asi třetinu sklenice. Po otevření bylo slyšet jemné perlení a bobulky byly měkčí a kyselé. Chuťově nebyl zkvašený, ale perlení bylo cítit. Červený rybíz tedy není špatný, ale neoslnil svou konzistencí ani chutí.

Černý rybíz: Vítěz mezi zavřeninami

Černý rybíz si vedl lépe, pustil méně šťávy a bobulky zůstaly pevnější. Po otevření sklenice bylo perlení minimální a vůně příjemná. Chuť byla zachovaná a bobulky byly pevné a kompaktní. Černý rybíz je ideální volbou pro zavřeniny díky své konzistenci a minimálnímu perlení.

Bílý rybíz: Experiment se stopkami nevyšel

Bílý rybíz pustil více šťávy než černý rybíz, ale méně než červený. Experiment se stopkami nepřinesl pozitivní výsledek – bobulky byly navinulé a bez šťávy, což způsobilo, že chuť byla neuspokojivá. Bílý rybíz v této podobě tedy doporučit nelze.

Ochutnávka zavařenin: jak dopadly experimenty po roce?
Zdroj: Zahrada Youtube

Moruše: Sladké ovoce změněné na kyselé

Moruše pustily hodně šťávy a ztratily svou typickou barvu. Chuť se změnila z původně sladké na navinulou, což může být vhodné pro ty, kteří preferují méně sladké ovoce. Přestože moruše v zavřenině není špatná, její původní chuť se výrazně ztratila.

Cherry rajčata: Zajímavý, ale neoslnivý výsledek

Cherry rajčata pustila hodně šťávy, ale po otevření nebyla cítit nepříjemná vůně. Chuťově rajčata připomínala více kyselou než rajčatovou chuť. Konzistence zůstala poměrně pevná, ale pro uchování chuti rajčat tento způsob zpracování nevyhovuje.

Doporučení a závěrečné shrnutí

Ochutnávka zavařenin po roce odhalila, že nejlepší výsledky poskytl černý rybíz díky své zachované chuti, pevné struktuře a minimálnímu perlení, zatímco bílý rybíz a cherry rajčata zklamaly. Moruše a červený rybíz si vedly průměrně. Pro budoucí pokusy doporučuji použít pevnější ovoce, jako jsou kanadské borůvky, které mají výborné výsledky.

Zkuste si zavřeniny připravit sami a uvidíte, zda budete mít podobné zkušenosti nebo vám perlení zachutná. Mějte krásné léto plné úrody a podívejte se i na naše video, kde se dozvíte více. Uvidíme se u dalšího dílu!

Podívejte se i na náš další článek! Čajová zahrádka: od zahrady až po šálek čaje

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno