Mečíky
Zdroj: pardubice.rozhlas.cz
Mečíky
Mečíky - hlízy mečíků

Konečně jsme se dočkali! Kdo? No přece my, milovníci, pěstitelé a šlechtitelé mečíků. Je tady srpen, měsíc, kdy mečíky kvetou, tedy jejich převážná většina.

Samozřejmě některé rané odrůdy kvetou již v červenci a ty pozdní až v září, ale srpen to je pro nás ten správný měsíc, kdy se můžeme každý den těšit, co nového nám vykvete, někteří se i pokoušíme křížením dát vznik novým odrůdám.

U nás obliba stoupá

Je potěšitelné, že u nás na rozdíl od západních států jejich obliba neklesá a pěstují se snad na každé zahradě. Zatímco v Holandsku došlo k výraznému snížení ploch, z původních 2500 ha došlo po roce 2010 na pouhých 840 ha, u nás obliba mečíků stoupá a doufejme, že tomu tak bude i v budoucnu. Uvedený pokles je způsoben tím, že mečíky nejsou mrazuvzdorné a je třeba o ně pečovat prakticky celoročně, což pohodlnějším pěstitelům nevyhovuje. Naši zahrádkáři jsou v tomto ohledu pilnější a větší pracnost zvládají. Další, ještě důležitější faktor je, že v Holandsku se pěstují a zaplavují trh pře vážně starší, sice levné, ale méně kvalitní odrůdy, které moderním odrůdám vyšlechtěným v Americe a také u nás nemohou konkurovat. Z těch holandských bych mohl u nás doporučit k pěstování snad jen odrůdy HALLMARK a GREEN STAR.

Zdroj: living.iprima.cz

Druhy mečíků rostoucích u nás

Naproti tomu u nás kromě špičkových amerických odrůd jsou již běžně dostupné odrůdy našich šlechtitelů, které, jak již bylo mnohokrát konstatováno, patří k absolutní světové špičce. Kromě toho se u nás objevují i vynikající novinky od šlechtitelů ze Slovenska a zemí bývalého Sovětského svazu. O nich ale připravujeme samostatný článek.

Mečíky a jejich řez

Abychom na našich zahradách mohli vypěstovat tak krásné květy, jakými se kocháme na výstavách, musíme dodržovat správné zásady pěstování a vyvarovat se celé řady chyb, kterých se pěstitelé často dopouštějí.

Rostlina k řezu

Mečík je květina určená převážně k řezu, a proto patří do produkční a ne do okrasné části zahrady. Právě ve správné technice řezu se často chybuje. Naší snahou musí být nejen krásný květ, ale také abychom dopĕstovali kvalitní hlízu vhodnou pro výsadbu v dalším roce. Proto je třeba zachovat co největší asimilační plochu. Toho docílíme tak, že zabodneme nůž mezi listy, protneme květní stvol a kroutivým pohybem ho vytáhneme. Tak zůstanou prakticky všechny listy zachovány a většinou ani není poznat, že na rostlině byl květ uříznut. Mečíky je nejlepší řezat ráno, kdy jsou dostatečně pevné a svěží. Pokud se květy ponechají na rostlině, je třeba je po odkvětu odstranit odlomením pod nejspodnějším květem. Ponechané odkvetlé květy působí nejen nepěkně, ale tvorbou semen oslabují nově narůstající hlízu.

Mečíky
Zdroj: www.ireceptar.cz

Sklizeň hlíz

Po odkvětu již mečíky nezaléváme a ideální je, když je co nejméně srážek. Čím sušší hlízy sklízíme, tím se rychleji a dokonaleji suší a jsou i odolnější vůči houbovým chorobám. Ke sklizni přistupujeme, když listy začínají mírně žloutnout. Velké hlízy by měly být sklizeny do konce září, menší nejpozději během první poloviny října, v teplých oblastech pak i o 14 dnů dříve.

Při sklizni

Hlízy se nejlépe vyrývají rycími vidlemi a ihned je třeba odstranit celou nadzemní část. Zde se běžně dělá další chyba. Dříve se doporučovalo odstřihnout lodyhu asi 15 cm nad novou hlízou a právě to je hrubá chyba. Právě ty nejspodnější zbytky lodyhy mohou během sušení zdravou hlízu infikovat. Správný postup je takový, že sklizeň mečíků – odlomení stvolu vyrytá hlíza se uchopí do jedné ruky a druhou se lodyha vylomí těsně u nové hlízy. Následně se z kořenů a hlíz odstraní zbytky zeminy, někdo dokonce doporučuje sklizené hlízy vyprat, aby se k sušení dostaly co nejčistší.

V optimálních podmínkách proběhne první hlavní vysoušení v závislosti na teplotě za 2-4 týdny. Je třeba zajistit pravidelné větrání místnosti, ve které sušení probíhá. Během této doby dostatečně vyschnou slupky i kořeny a vytvoří se zvláštní odlučovací vrstva umožňující snadné oddělení staré hlízy s kořeny od nové, která se bude ukládat do skladu s optimální teplotou 2-6 °C. Již při 0°C hlízy zmrznou. Při vyšší teplotě hrozí nebezpečí, že pokud na hlíze zůstaly nějaké třásněnky, novou hlízu mohou svým sáním zcela znehodnotit.

Oddělování staré hlízy se nemá provádět ani předčasně ani pozdě, protože při násilném oddělování hrozí poškození nové hlízy a vytváří se brána pro snadnější infekci houbovými chorobami.

Zásady výsadby

Před výsadbou hlízy zbavené všech šupin přenést do teplejší místnosti, aby se probudily“. S výsadbou v žádném případě nespěcháme. mu nízké teploty, hlízy bychom měli sázet do dostatečně prohřáté půdy. Nejčastější by měly být zasazeny tak, aby po slehnutí byla nad hlízou vrstva půdy 8-10 cm. V těžkých půdách sázíme mělčeji, v písčitých hlouběji, aby se stvoly nevyvracely. Ihned po výsadbě je třeba pozemek zavlažit. Dostatek vody po výsadbě i v průběhu celého období růstu je základní podmínkou úspěšného pěstování.

Mečíky - hlízy mečíků
Zdroj: strednicechy.rozhlas.cz

Péče a ochrana během vegetace

Pro vývoj nové hlízy i lodyhy je rozhodující fáze růstu třetího hlízového listu. V té době se zakládá sekundární kořenový systém a základy květních pupenů. V té fázi má rostlina největší spotřebu dusíku a je vhodné jí ho dodat rychlerozpustným dusíkatým hnojivem.

Další zvýšená potřeba živin je v období, kdy se začínají objevovat klasy. Tehdy je vhodné dodat živiny plným hnojivem. Od té doby již nepřihnojujeme a zvlášť je třeba se vyhnout aplikaci dusíku, který sice podpoří velikost nové hlízy, ale pletiva dostatečně nevyzrají a i méně odolná chorobám.

Pokud vysazujeme zcela zdravé hlízy do kvalitní půdy, je riziko napadení houbovými chorobami minimální a není třeba aplikovat dříve doporučované pravidelné postřiky fungicidy.

Naproti tomu je bezpodmínečně nutná ochrana proti třásněnkám, které se v posledních letech silně přemnožily. Trápí nás i ve vyšších polohách, kde byl dříve jejich výskyt minimální. Zde se opět dělá velká chyba, když postřik vhodným insekticidem aplikujeme až v období, kdy jsou již třásněnky v květech, které svým sáním dokáží zcela znehodnotit. V té době sice zlikvidujeme dospělé samičky, ale ty již stačily naklást spousty vajíček a stejně by za několik dnů zahynuly. Z vajíček nakladených uvnitř poupat květního klasu se vylíhnou larvy a sáním způsobují největší škody.

Správně tedy musíme aplikovat postřik asi měsíc před květem a pak znovu v období, kdy se mezi listy začínají objevovat květní stvoly.

Navštivte také náš nový článek, kde najdete inspiraci na ty nejlepší závěsné rostliny do vašich oken!

Mečíky
Mečíky - hlízy mečíků

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno