Hortenzie
Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Objevte nejlepší společníky pro hortenzii

Hortenzie patří mezi nejkrásnější květiny, které můžete do své zahrady přidat. Nejenže okouzlují svými barevnými květy, ale také vytvářejí jedinečnou atmosféru. Aby tyto rostliny prosperovaly, je důležité, aby byly vysazeny vedle správných společníků, kteří sdílejí podobné růstové podmínky. Společné pěstování různých rostlin může přinést mnohé výhody, jako je zlepšení zdraví a vzhledu zahrady. Zatímco hortenzie preferují vlhkou, dobře odvodněnou půdu a částečné slunce, jejich společníci by měli mít podobné nároky. Zde je přehled rostlin, které byste měli zvažovat při plánování výsadby vedle hortenzií. Tyto rostliny nejenže doplní vzhled vaší zahrady, ale také pomohou udržet zdravé prostředí pro hortenzie. Objevte nejlepší společníky pro hortenzii!

1. Allium

Allium, což je česnek a cibule, je skvělým společníkem pro hortenzie. Tyto rostliny vytvářejí velkolepé květy, které přitahují opylovače a dodávají zahradě zajímavou atmosféru. Důležitou výhodou allia je jejich schopnost odpuzovat škůdce, jako jsou srnci a mšice, což chrání hortenzii před poškozením. Allium preferuje dobře odvodněnou půdu a slunné místo, což je ideální kombinace pro rostoucí hortenzie. Navíc se tyto rostliny obvykle vyskytují ve stejných barevných odstínech jako hortenzie, čímž vytvářejí harmonický vzhled. Jsou také nízké na údržbu a snadno se pěstují, což je činí ideálním doplňkem k hortenziím. Také jsou k dispozici v různých výškách, což přispívá k vizuálnímu zájmu. Pěstováním allia vedle hortenzií podpoříte zdravé a pestré prostředí vaší zahrady.

Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Zdroj: www.marthastewart.com

2. Astilbe

Astilbe je dalším skvělým společníkem pro hortenzii, zejména v částečně zastíněných oblastech. Tato rostlina se vyznačuje jemnými, nadýchanými květy v různých odstínech, které skvěle kontrastují s masivními květy hortenzií. Astilbe je nízká na údržbu a odolná vůči srnkám a králíkům, což z ní dělá ideální volbu pro zahrady, kde jsou škůdci problémem. Tato rostlina také preferuje vlhkou, dobře odvodněnou půdu, což je v souladu s požadavky hortenzií. Díky svým atraktivním květům a listům dokáže astilbe obohatit zahradu, zejména v oblastech s nižším slunečním svitem. Je vhodná pro pěstování v různých půdních typech a při správné péči může dosahovat výšky až 60 centimetrů. Astilbe tak poskytuje nejen krásu, ale i praktickou hodnotu tím, že zajišťuje trvalé květy po většinu léta. Společně s hortenziemi vytváří nádhernou a harmonickou zahradní kompozici.

3. Anýzová hyssop

Anýzová hyssop je jednou z nejlepších rostlin, které lze pěstovat vedle hortenzií, protože přitahuje prospěšné opylovače a odpuzuje škůdce. Tato rostlina, známá také jako mátový anýz, má silné stonky, které nepotřebují oporu, a vytváří krásné modré květy. Její aromatická vůně odrazuje srnce, králíky a další škůdce, čímž přispívá k ochraně hortenzií. Anýzová hyssop preferuje slunné polohy a suchou půdu, což je skvělá kombinace pro zahrady, kde se pěstují hortenzií. Tato rostlina se snadno pěstuje a je odolná vůči různým podmínkám. Její dlouhé kvetení a odolnost vůči suchu ji činí skvělým doplňkem do zahrady, kde hortenziím dodává výšku a zajímavost. Kromě estetických výhod také anýzová hyssop zlepšuje zdraví půdy a biodiverzitu zahrady. Tento společník dodává zahradě živý a barevný vzhled, a přitom napomáhá i k ochraně hortenzií.

Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Zdroj: www.marthastewart.com

4. Zelený buxus

Buxus, neboli zimostráz, je klasickým keřem, který může přidat vizuální zajímavost a podporu hortenziím. Tyto rostliny jsou oblíbené díky své schopnosti tvořit elegantní živé ploty a tvary, což může poskytnout pozadí pro hortenzii a zvýraznit jejich krásu. Buxus je nenáročný na údržbu a dobře snáší ořezávání, což znamená, že jej lze tvarovat podle potřeby. Tato rostlina preferuje částečné až plné slunce a dobře odvodněnou půdu, což je v souladu s nároky hortenzií. Zimostráz také poskytuje stabilní zelené pozadí v průběhu celého roku, čímž vytváří kontrast k kvetoucím hortenziím. Důležité je, že buxus pomáhá udržovat vlhkost v půdě, což je pro hortenzii velmi přínosné. Tato kombinace dává zahradě elegantní a klasický vzhled. Buxus je tedy ideálním společníkem pro hortenzii, který obohatí estetiku zahrady a podpoří zdravý růst těchto krásných květin.

5. Begónie

Begónie, známé pro své krásné květy, jsou dalším skvělým společníkem pro hortenzii, zejména v polostínu. Tato rostlina se snadno pěstuje a přichází v různých barvách, což přispívá k barevnému spektru zahrady. Begónie mají rády vlhkou půdu a dobře se jim daří vedle hortenzií, které mají podobné nároky na pěstování. Tyto rostliny dokážou oživit zahradu během letních měsíců, kdy hortenziím hrozí, že ztratí svou krásu po odkvětu. Begónie jsou také nízké na údržbu a mohou se samy rozmnožovat, což je činí ideálním doplňkem. Jejich schopnost přidat barvu a zajímavost do stinných oblastí je výhodou pro každou zahradu. Pěstováním begónií vedle hortenzií vytvoříte krásnou a vyváženou kompozici. Tyto rostliny přispívají k celkové harmonii a kráse vaší zahrady.

Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Zdroj: www.marthastewart.com

6. Kapradiny

Kapradiny dodávají do zahrady jedinečnou texturu a zeleň, což je ideální doplněk k hortenziím. Tyto rostliny preferují stinné prostředí, což je ideální pro místa, kde se hortenziím daří. Kapradiny jsou trvalé a nabízejí krásný kontrast k barevným květům hortenzií, zejména v období, kdy hortenziím chybí květy. Díky svému bohatému zelení přinášejí kapradiny do zahrady svěžest a vitalitu. Pěstování kapradin vedle hortenzií také pomáhá udržovat vlhkost v půdě, což je pro hortenzii přínosné. Tyto rostliny se snadno pěstují a vyžadují minimální údržbu, což je činí ideálním doplňkem. Kapradiny tedy obohacují zahradu o strukturu a barvu po celý rok. Kombinací kapradin s hortenziemi vytvoříte útulné a příjemné prostředí, které potěší oko a podpoří zdravý růst rostlin.

7. Korálové zvonky

Korálové zvonky, známé svými atraktivními listy a drobnými květy, jsou skvělým doplňkem k hortenziím. Tyto rostliny mají různorodé barvy listů, které dokážou dodat zahradě dynamiku a pestrost. Korálové zvonky preferují částečné až plné slunce a dobře odvodněnou půdu, což je ideální pro společné pěstování s hortenziemi. Díky svým kompaktním rozměrům se korálové zvonky snadno vejdou do různých zahradních prostor. Kromě estetických výhod korálové zvonky také pomáhají potlačit plevel a udržovat půdu zdravou. Jsou to odolné rostliny, které kvetou v průběhu celého léta, což přináší do zahrady stálou krásu. Pěstováním korálových zvonků vedle hortenzií vytvoříte harmonický a zajímavý vzhled. Tyto rostliny dokážou přitáhnout pozornost a doplnit krásu hortenzií.

Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Zdroj: www.marthastewart.com

8. Fialová echinacea

Fialová echinacea, známá také jako třapatka, je skvělou volbou pro pěstování vedle hortenzií. Tato rostlina má hluboký kořen, který pomáhá provzdušňovat půdu, což je pro hortenzie velmi přínosné. Echinacea je známá svými atraktivními květy, které přitahují opylovače a dodávají zahradě živost. Tato rostlina preferuje slunné místo a dobře odvodněnou půdu, což je ideální pro její soužití s hortenziemi. Fialová echinacea je trvalka, což znamená, že se vrací každý rok a poskytuje zahradě barevnost a život. Navíc její schopnost přitahovat opylovače zajišťuje biodiverzitu a zdraví ekosystému vaší zahrady. Pěstováním echinacey vedle hortenzií vytváříte krásný kontrast, který obohacuje vizuální atraktivitu. Tato kombinace přináší do zahrady radost a krásu, kterou oceníte po celé léto.

Celkově lze říci, že výběr správných rostlin vedle hortenzií může významně ovlivnit vzhled a zdraví vaší zahrady. Společníci jako allium, astilbe a anýzová hyssop nejenže zvyšují estetickou hodnotu, ale také pomáhají ochraňovat hortenzii před škůdci. Zimostráz a kapradiny přinášejí strukturu a zeleň, zatímco korálové zvonky a echinacea přidávají barevnost a život. Všechny tyto rostliny sdílejí podobné nároky na pěstování, což usnadňuje jejich soužití. Správně zvolené rostliny vytvářejí harmonickou kompozici, která potěší oko a podpoří zdravý růst. Při plánování zahrady je důležité vzít v úvahu nejen vzhled, ale také péči o rostliny a jejich potřeby. Investice do správného výběru společníků pro hortenzii se vyplatí, neboť přináší do vaší zahrady krásu a vitalitu.

Podívejte se i na náš další článek! Výběr nejlepších popínavých rostlin na pergolu: zahradní ráj

Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Objevte nejlepší společníky pro hortenzii
Objevte nejlepší společníky pro hortenzii

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno