Neutrální oleje
Zdroj: www.marthastewart.com
Neutrální olej: použití ve Vaší kuchyni
Neutrální olej: použití ve Vaší kuchyni

Při vaření s olejem je důležité vědět, že ne všechny druhy olejů jsou stejné. Některé oleje mají výraznou chuť, jako například extra panenský olivový olej, zatímco jiné jsou téměř bez chuti. Když recept vyžaduje použití neutrálního oleje. Znamená to, že byste měli sáhnout po oleji, který má velmi slabou nebo žádnou chuť, aby neovlivnil finální chuť pokrmu. V obchodech však oleje nejsou přímo označené jako „neutrální“, což může způsobit zmatek při výběru správného oleje. Tento článek vám pomůže pochopit, co je neutrální olej, jaké jsou jeho nejlepší druhy a kdy je nejvhodnější ho použít při vaření, pečení nebo grilování.

Co je neutrální olej?

Neutrální olej je takový, který nemá silnou chuť. Poskytuje vlhkost a mazání bez změny chuti finálního pokrmu. Díky svému neutrálnímu profilu se tyto oleje přizpůsobují chuti ostatních ingrediencí, se kterými jsou vařeny, aniž by do jídla přidávaly svou vlastní chuť. Některé skvělé příklady neutrálních olejů zahrnují avokádový olej, řepkový olej a rostlinný olej. Tyto oleje jsou ideální pro případy, kdy potřebujete přidat tuk bez ovlivnění výsledného chuťového profilu pokrmu.

Kdy používat neutrální oleje

Neutrální oleje by měly být používány v situacích, kdy potřebujete tuk, který nemá žádnou chuť a nezasahuje tak do chuti samotného pokrmu. Tyto oleje jsou zvláště vhodné pro několik běžných kuchyňských úkonů:

  • Pečení: Neutrální oleje se často používají při pečení, kde je důležité přidat vlhkost, ale zachovat chuť ostatních ingrediencí. Například v muffinech nebo cuketovém chlebu.
  • Mazání nádobí: Když potřebujete olej na přípravu pánve, například na nerezovou pánev, neutrální olej je ideální, protože nepřidává žádnou přidanou chuť.
  • Hluboké smažení: Neutrální oleje jsou obzvláště užitečné při smažení, kde je potřeba větší množství oleje. Poskytují neutrální základnu, která neovlivní chuť finálního pokrmu. Tyto oleje mají také vyšší bod kouře, což znamená, že je lze zahřát na vyšší teplotu bez toho, aby se olej začal pálit a uvolňoval škodlivé látky.
  • Grilování: Stejně jako při smažení jsou neutrální oleje skvělou volbou pro grilování při vysokých teplotách díky jejich vyššímu bodu kouře.
Neutrální olej: použití ve Vaší kuchyni
Zdroj: www.thelist.com

Bod kouře oleje

Bod kouře oleje je teplota, při které se olej začne pálit, ztrácet chuť a uvolňovat škodlivé látky. Na této teplotě se také rozkládají prospěšné živiny v oleji. Výběr oleje s vysokým bodem kouře je důležitý, pokud plánujete vařit při vysokých teplotách, například při grilování nebo smažení.

Nejlepší neutrální oleje, které mít doma

Mezi nejběžnější neutrální oleje, které byste měli mít doma, patří řepkový olej, rostlinný olej, avokádový olej, olej z hroznových jader a olej ze světlice barvířské. Nejlepší olej pro vás bude záviset na vašich osobních preferencích a dietních potřebách. Například arašídový olej je skvělou volbou jako neutrální olej, ale není bezpečný pro osoby s alergií na arašídy. Pro jeho lehkou viskozitu a zcela neutrální chuť je doporučován slunečnicový olej, který zajišťuje, že smažené pokrmy jsou lehké, křupavé a nemají těžkou, olejovou chuť.

Pokud hledáte nerafinovaný olej s jedním z nejvyšších bodů kouře, avokádový olej je skvělou volbou. Jeho bod kouře se pohybuje v rozmezí 266 až 271 stupňů Celsia, což je nejvyšší hodnota mezi rostlinnými nerafinovanými oleji.

Neutrální olej: použití ve Vaší kuchyni
Zdroj: www.thelist.com

Celkově lze říci, že neutrální oleje jsou nezbytnou součástí každé kuchyně díky své schopnosti přidat vlhkost a mazání, aniž by změnily chuť pokrmu. Jsou ideální pro pečení, smažení, grilování a mazání nádobí, kdy nechcete, aby olej ovlivnil chuť finálního jídla. Výběr správného oleje závisí na jeho bodu kouře a osobních preferencích, ale mezi nejběžnější a nejvíce doporučované patří řepkový, avokádový, slunečnicový a rostlinný olej. S těmito informacemi budete schopni správně vybrat a používat neutrální oleje v každodenní kuchyni.

Podívejte se i na náš další článek! Hydrponie – méně tradiční způsob pěstování rostlin

Neutrální olej: použití ve Vaší kuchyni
Neutrální olej: použití ve Vaší kuchyni

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno