Grilování je chutný a zdravý způsob, jak zvýraznit chuť ovoce. Ovoce lze snadno grilovat venku i uvnitř a na grilu lze připravovat produkty všech ročních období. Mezi naše nejoblíbenější ovoce na gril patří banány, meloun, broskve, švestky, nektarinky, jablka, hrušky, ananas a mango, ale nechte se unášet fantazií! Ať už se rozhodnete grilovat jakékoliv ovoce, postupujte podle následujících pěti kroků, aby bylo ovoce bezchybně políbené plamenem.
Používejte mírně zralé ovoce
Grilujte ovoce, které je o něco méně zralé, než byste normálně jedli. Je důležité, aby syrové ovoce bylo mírně tvrdé, aby na grilu vydrželo. Teplo karamelizuje cukry v ovoci a oslabuje jeho strukturu, takže přezrálé nebo kašovité ovoce se spíše rozpadne.
Ovoce nakrájejte na správnou velikost
Ovoce nakrájejte na velké kusy, aby se nepropadalo mezi tyče grilovacího roštu. I když pracujete s grilovací pánví v interiéru nebo s grilovacím košem na grilu, chcete zvolit větší kusy, abyste zachovali strukturu ovoce. Bonusový tip: Pokud grilujete banány, nechte je ve slupce, abyste ochránili jejich měkkou strukturu – vysoký žár zajistí jejich propečení.
Přidejte do ovoce trochu tuku
Ovoce potřete neutrálním olejem, který vydrží vysokou teplotu, například světlicovým nebo hroznovým olejem. Dobře funguje také rozpuštěné nesolené máslo nebo přepuštěné máslo.
Ovoce nechte úplně uvařit
Ovoce grilujte na vysokém žáru po dobu tří minut, aniž byste s ním hýbali nebo ho otáčeli, aby se dokonale opeklo (a získalo kýžené grilovací stopy!). Obraťte a grilujte ještě jednu až tři minuty.
Kreativní způsob servírování
Grilované ovoce je stejně chutné na sladko i na slano – možností je nepřeberné množství. Vyzkoušejte grilované broskve vedle vepřových kotlet nebo kuřete. Meloun je osvěžující letní salát v kombinaci se sýrem feta, mátou nebo bazalkou, olivovým olejem a vločkovou mořskou solí. Grilované banány vyjměte ze slupky a přelijte zmrzlinou a čokoládovou omáčkou, čímž získáte novou podobu banánových koktejlů.
Hledáte další inspiraci pro grilované ovoce? Mezi naše oblíbené a osvědčené recepty patří předkrmy, jako je grilovaný meloun s prosciuttem, hlavní jídla grilované vepřové a ananasové tacos a grilované kuře s mangem a mátovo-limetkovým dresinkem, a mezi naše oblíbené dezerty z grilovaného ovoce patří koláč s broskvemi a švestkami a ananas s kokosovým sorbetem.
Celkově lze říci, že grilování je chutný a zdravý způsob, jak zvýraznit chuť ovoce. Ovoce lze snadno grilovat venku i uvnitř a na grilu lze připravovat produkty všech ročních období. Mezi naše nejoblíbenější ovoce na gril patří banány, meloun, broskve, švestky, nektarinky, jablka, hrušky, ananas a mango, ale nechte se unášet fantazií! Ať už se rozhodnete grilovat jakékoliv ovoce, postupujte podle následujících pěti kroků, aby bylo ovoce bezchybně políbené plamenem. Grilujte mírně zralé ovoce, které je o něco méně zralé, než byste normálně jedli, aby vydrželo na grilu. Nakrájejte ovoce na velké kusy, aby se nepropadalo mezi tyče grilovacího roštu. Ovoce potřete neutrálním olejem nebo rozpuštěným máslem a grilujte na vysokém žáru po dobu tří minut z každé strany. Grilované ovoce podávejte na sladko i na slano, například grilované broskve vedle vepřových kotlet nebo meloun v letním salátu se sýrem feta. Pro další inspiraci vyzkoušejte grilovaný meloun s prosciuttem nebo grilované kuře s mangem a mátovo-limetkovým dresinkem.
Podívejte se i na náš další článek! 10 nejlepších druhů jahod