sladké brambory
Zdroj: www.bhg.com

Plevelení, hnojení a zalévání jsou nezbytné zahradnické techniky, pokud chcete vypěstovat velkou úrodu zdravých sladkých brambor. Ale můžete podpořit růst sladkých brambor ještě více a přirozeně odpudit škůdce, jako jsou mšice, tím, že zasadíte společníky pro sladké brambory ve své zahradě. Od fazolí a hrášku po kořenovou zeleninu, bylinky, zeleninu a květiny, které jsou uvedeny níže, všechny dobře rostou se sladkými bramborami a mohou vám pomoci sklízet větší a přirozeně bez škůdců úrodu sladkých brambor s menším úsilím a starostmi. Podívejte se na ty nejlepší společníky pro sladké brambory!

Česnek a jiné alliumy

Česnek, šalotka, cibule a další alliumy jsou plné sirných sloučenin, které tyto zeleniny používají jako obranu proti škůdcům. Pokud pěstujete sladké brambory a další zeleninu poblíž vašich alliumů, můžete chránit své plodiny před poškozením hmyzem a přirozeně odradit škůdce, jako jsou mšice a králíci. Alliumy jsou navíc relativně kompaktní rostliny a mohou být snadno zasazeny mezi řady sladkých brambor nebo použity jako ochranná zahradní hranice.

Nejlepší společníci pro sladké brambory
Zdroj: www.bhg.com

Luštěniny: Fazole a hrášek

Fazole a hrášek jsou známé pro své dusíkaté kořeny, které mohou skutečně zlepšit zahradní půdu a podpořit růst okolních rostlin. Pokud hledáte společníka pro sladké brambory, luštěniny jsou vždy dobrou volbou, ale zvláště užitečné jsou popínavé nebo sloupovité luštěniny. Na rozdíl od keříkových luštěnin mohou být popínavé fazole a hrášek trénovány k růstu po oporách, což šetří místo, snižuje konkurenci mezi rostlinami a poskytuje lehký stín pro sladké brambory při růstu.

Nejlepší společníci pro sladké brambory
Zdroj: www.bhg.com

Kopr

Kopr je další univerzální společník, který dobře roste s mnoha zeleninami, stejně jako s květinami a dalšími bylinkami. Relativně malý vzrůst kopru umožňuje jeho výsadbu mezi sladké brambory nebo pěstování podél okraje zahradních nádob, aby poskytoval zelenině ochranu před škůdci. Květiny kopru jsou obzvláště atraktivní pro prospěšný hmyz, jako jsou pestřenky a parazitické vosy, takže pokud chcete odradit co nejvíce škůdců, nechte tyto jedlé rostliny kvést.

Nejlepší společníci pro sladké brambory
Zdroj: www.bhg.com

Aksamitníky

Se svými zlatavě žlutými květy a kapradinovitými listy mají aksamitníky spoustu estetického kouzla. Aksamitníky mohou být použity k zkrášlení zahradních záhonů trochou extra barvy. Květiny aksamitníků jsou však více než jen atraktivní zahradní doplňky. Také fungují jako účinné pasti nebo odpuzovače proti širokému spektru škůdců a francouzské nebo africké aksamitníky jsou obzvláště užitečné proti háďátkům, která často poškozují kořeny sladkých brambor.

Nejlepší společníci pro sladké brambory
Zdroj: www.bhg.com

Kořenová zelenina

Mnoho kořenových zelenin dobře roste se sladkými bramborami. Mají podobné nároky na péči, což může zjednodušit vaše organické zahradnické práce. Mrkev a červená řepa prorážejí tvrdé půdy a usnadňují růst sladkých brambor. Zatímco ředkvičky mohou udržovat listy sladkých brambor v pěkném stavu. Je však třeba mít na paměti, že běžné brambory a sladké brambory mohou být náchylné ke stejným škůdcům a chorobám, takže je nejlepší držet tyto dvě plodiny od sebe v zahradě.

zelenina
Zdroj: www.bhg.com

Výběr správných společníků pro sladké brambory může významně ovlivnit vaši úrodu. Rostliny jako česnek a jiné alliumy, fazole a hrášek, kopr, aksamitníky a kořenová zelenina podporují zdravý růst sladkých brambor. Také přirozeně odpuzují škůdce a zlepšují zahradní půdu. Každá z těchto rostlin přináší specifické výhody, které mohou zvýšit vaši úrodu sladkých brambor. Experimentování s různými kombinacemi rostlin vám může pomoci najít tu nejlepší konfiguraci pro vaši zahradu. Takto dobře naplánovaná a udržovaná zahrada bude produkovat bohatou a zdravou úrodu sladkých brambor bez nadměrného úsilí a starostí.

Podívejte se i na náš další článek! Čajová zahrádka: od zahrady až po šálek čaje

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno