brokolice
Zdroj: discover.texasrealfood.com
Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu

Brokolice je oblíbenou zeleninou pro chladnější období, která je skvělým přínosem pro každou zeleninovou zahradu. Stejně jako mnoho jiných brukvovitých zelenin, škůdci si rádi pochutnávají na mladých sazenicích brokolice až do zralosti, což z ní činí rostlinu náročnou na pěstování. Společné pěstování rostlin může pomoci podpořit zdravější úrodu tím, že odrazuje škůdce, snižuje výskyt plevelů a dodává půdě důležité živiny. Podívejte se na ty nejlepší společníky brokolice pro bohatou úrodu!

Proč zvážit společné pěstování s brokolicí

Pěstování brokolice ze semen nebo sazenic trvá méně než dva měsíce, ale než sklidíte, co jste zaseli, mohou škůdci jako mšice, bleší brouci a larvy moučných mušek hodovat na listech, čímž rostlinu oslabí během růstu. Společné pěstování rostlin může poskytnout přirozenou ochranu proti škůdcům, čímž odrazuje nežádoucí tvory a hmyz. Při výběru rostlin, které sdílejí stejné pěstební podmínky jako brokolice, zajistíte úspěšné pěstování. Společné pěstování by mělo přinášet výhody hlavní plodině a zároveň vyhovovat stejným sezónním, půdním, slunečním a vodním požadavkům.

Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Zdroj: www.marthastewart.com

Řepa

Mezi nejlepší společníky patří řepa. Brokolice a řepa jsou zeleniny chladnějších období, ale řepa potřebuje prostor pod zemí, zatímco brokolice ne, což z nich dělá skvělé zahradní společníky. Řepa může být zasazena mezi řádky brokolice a sklizena dříve, než brokolice dozraje. Řepa nezabírá mnoho místa, takže dobře spolupracuje s většími rostlinami brokolice. Řepu můžete sklízet do dvou měsíců od výsadby. Bonus: Listy i kořeny řepy jsou chutné a lze je sklízet v jakékoli velikosti.

Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Zdroj: www.marthastewart.com

Česnek

Brokolice pokapaná pečeným česnekem může být lahodnou přílohou a také se dobře doplňují v zahradě. Česnek odpuzuje mšice, slimáky a bleší brouky, které se mohou živit brokolicí nebo přenášet choroby při krmení. Pokud jsou v půdě houbové choroby, česnek může být také prospěšný díky svým antimikrobiálním vlastnostem, které mohou pomoci udržet mírné případy půdních chorob na uzdě.

Cibule

Podobně jako česnek má cibule pronikavou vůni a působí jako přirozený odpuzovač škůdců. Cibule může být dobrým odstrašujícím prostředkem proti jelenům, skunkům a dalším čtyřnohým savcům, kteří by mohli škodit brokolici.

Salát

Brokolice a salát milují pěstování v chladnějších obdobích. Salát může pomoci potlačit plevel tím, že pokrývá půdu, zatímco brokolice roste vzhůru. Salát miluje stín, který poskytují větší rostliny brokolice, a oba preferují pěstování na jaře nebo na podzim. Výhodou pěstování salátu je, že můžete začít sklízet listy pro saláty již méně než měsíc po výsadbě. Můžete začít sklízet vnější listy salátu již dva až tři týdny po vyklíčení, jen dávejte pozor, abyste nechali střed rostliny pro další růst.

Špenát

Špenát, podobně jako salát, je plodinou chladného období a roste nízko nad zemí. Brokolice a špenát se vzájemně doplňují, protože spolu nesoutěží o zdroje. Špenát má mělké kořeny, zatímco brokolice má kořeny hlubší, takže nesoutěží o živiny v půdě, což z nich činí dobré sousedy.

Heřmánek

Heřmánek patří také mezi nejlepší společníky! Jedná se o krásnou bylinu s pěknými květy, které přitahují užitečný hmyz do zahrady. Heřmánek zahradě prospěje tím, že přitahuje opylovače a zároveň nezabírá mnoho místa. Rostliny heřmánku jsou malé a jemné a dobře zapadají mezi jarní zeleniny jako brokolice a salát.

Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Zdroj: www.marthastewart.com

Máta

Brokolice a máta nemusí být běžným kulinářským párem, ale v zahradě máta přitahuje užitečný hmyz a odrazuje nežádoucí. Máta přitahuje berušky, které jedí larvy, a odpuzuje bleší brouky a moučné mušky. Ujistěte se, že mátu zasadíte do nádoby nebo vyvýšeného záhonu, protože máta se ráda šíří. Pro dosažení výhod společného pěstování s bylinami je potřeba nechat část bylin nevyužitou, aby mohly kvést a přitahovat užitečný hmyz.

Aksamitník

Aksamitníky jsou pestrobarevné květy v odstínech žluté, oranžové a červené, které odpuzují škůdce a lákají užitečný hmyz. Aksamitníky dodávají zahradě jasnou barvu, přitahují opylovače a odpuzují některé škůdce. Při výběru aksamitníků, které budou sdílet prostor s brokolicí, vybírejte kompaktní typy, nikoli vyšší druhy řezaných květin.

Celkově lze říci, že společné pěstování s brokolicí může výrazně zvýšit úspěšnost vaší zahrady. Mezi nejlepší společníky patří řepa, česnek, cibule, salát, špenát, heřmánek, máta a aksamitník. Poskytují různé výhody, jako je přirozená ochrana proti škůdcům, lepší půdní podmínky a vyšší výnosy. Využití těchto rostlin ve vaší zahradě může zlepšit zdraví vaší brokolice a celkové úrody. Výběrem vhodných společných rostlin a dodržováním správných zahradnických postupů můžete dosáhnout bohatší a zdravější sklizně. Společné pěstování vyžaduje trpělivost, plánování a poznání vašich místních podmínek, ale výsledek stojí za to.

Podívejte se i na náš další článek! Nejčastější chyby při kontejnerové zahradě: jak se jim vyhnout

Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu
Předchozí článekKlejichy a jejich exotická krása
Klejichy a jejich exotická krása
Další článekEcheverie – americké netřesky
Echeverie – americké netřesky
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno