Mulčování prospívá zahradě
Zdroj: www.aces.edu
Nejlepší mulč pro zeleninu: sláma
Nejlepší mulč pro zeleninu: kompost
Nejlepší mulč pro zeleninu: listovka
Biofilmy
Kůra

Mulčování není nejatraktivnější zahradnická práce, ale jeho přínosy pro zahradu jsou nepopiratelné. Správně provedené mulčování na začátku sezóny vám ušetří spoustu práce během vegetačního období. Silná vrstva mulče zamezuje růstu plevele, udržuje vlhkost v půdě, izoluje kořeny rostlin před teplotními výkyvy a zabraňuje šíření plísňových spor. Přestože existuje mnoho různých druhů mulče, ne všechny jsou pro zeleninové zahrady vhodné a některé mohou být dokonce škodlivé. V následujících odstavcích se podíváme na šest populárních typů mulče, jejich výhody a nevýhody, abyste si mohli vybrat ten nejlepší pro svou zahradu. Jaký je nejlepší mulč pro zeleninu?

Sláma

Sláma je sušené stonky různých obilovin, jako je pšenice, oves, žito a ječmen. Je obvykle slisovaná do balíků a používá se hlavně jako krmivo a podestýlka pro zvířata. Na rozdíl od sena obsahuje méně semen plevelů.

Sláma je levná, ale její cena může kolísat v závislosti na oblasti. Udržuje vlhkost lépe než holá půda, i když její hrubá struktura umožňuje určitou ztrátu vlhkosti. Dobře potlačuje plevel, ale semena plevelů, která se dostanou do mulče po jeho rozložení, mohou klíčit. Sláma přidává do půdy organickou hmotu a slouží jako zdroj uhlíku pro půdní mikroorganismy, i když neobsahuje mnoho živin. Její hrubá textura umožňuje dobrou propustnost vody a vzduchu, ale zároveň může sloužit jako úkryt pro různé škůdce.

Nejlepší mulč pro zeleninu: sláma
Zdroj: www.bluemountainhay.com

Kompost

Kompost je výsledkem rozkladu organické hmoty, jako je zahradní odpad, hnůj a kuchyňské zbytky. Je bohatý na humus a mikroorganismy.

Kompost může být zdarma, pokud si ho vyrobíte sami, nebo může být zakoupený v různých cenových relacích. Má dobrou schopnost udržovat vlhkost, ale může se rychle vysušit na povrchu. Potlačuje plevel, ale domácí kompost může obsahovat semena plevelů. Je bohatý na živiny a organickou hmotu, což z něj činí vynikající mulč. Jemná struktura kompostu neomezuje klíčení semen, ale tmavá barva může zvýšit teplotu půdy.

Nejlepší mulč pro zeleninu: kompost
Zdroj: www.finegardening.com

Listovka

Listovka je kompost vyrobený pouze z listí. Lze ji získat zdarma z městských zdrojů nebo si ji vyrobit doma.

Listovka má dobrou schopnost udržovat vlhkost, ale může se rychle vysušit na povrchu. Potlačuje plevel a zřídka obsahuje semena plevelů. Je bohatá na různé živiny a organickou hmotu, což z ní činí skvělý zdroj potravy pro půdní mikroorganismy. Jako mulč zlepšuje strukturu půdy, ale neizoluje teplotu tak dobře jako hrubší mulče.

Nejlepší mulč pro zeleninu: listovka
Zdroj: www.finegardening.com

Dřevěné štěpky

Dřevěné štěpky jsou kousky větví a větviček dřevin. Mohou být získány zdarma od místních arboristů nebo zakoupeny.

Dřevěné štěpky mají vynikající schopnost udržovat vlhkost a jsou vysoce propustné. Potlačují plevel a mohou uvolňovat přírodní látky, které inhibují růst semen plevelů. Postupně se rozkládají a uvolňují živiny do půdy. Hrubá textura však může bránit klíčení semen a jejich vysoký poměr uhlíku k dusíku může dočasně snižovat dostupnost dusíku v půdě.

Nejlepší mulč pro zeleninu
Zdroj: www.finegardening.com

Biofilmy

Biofilmy jsou biologicky rozložitelné mulče vyrobené z rostlinných škrobů nebo celulózy. Nahrazují plastové mulče a postupně se rozkládají.

Biofilmy mají vynikající schopnost udržovat vlhkost a účinně potlačují plevel. Nemají mnoho živin, ale slouží jako potrava pro půdní mikroorganismy během rozkladu. Jsou skvělou alternativou k plastovým mulčům, ale tenčí biofilmy mohou snadno prasknout a rozkládají se rychleji.

Biofilmy
Zdroj: www.finegardening.com

Drcená kůra

Drcená kůra je produkt vzniklý rozřezáním kůry stromů. Pochází z pil a je často dostupná za rozumnou cenu.

Drcená kůra obsahuje suberin, což je voskovitá látka, která zabraňuje ztrátě vlhkosti, ale může omezovat absorpci vody v půdě. Dobře potlačuje plevel, ale může obsahovat semena plevelů. Nízký obsah živin a dlouhá doba rozkladu znamenají, že kůra nevyžaduje časté doplňování. Hrubá textura může bránit klíčení semen a vysoký poměr uhlíku k dusíku může dočasně snížit dostupnost dusíku v půdě.

Kůra
Zdroj: www.finegardening.com

Shrnutí

Celkově lze říci, že výběr nejlepšího mulče pro zeleninovou zahradu závisí na vašich konkrétních potřebách a podmínkách zahrady. Sláma je skvělá pro udržení vlhkosti a potlačení plevelů, ale může přitahovat škůdce. Kompost je bohatý na živiny, ale může obsahovat semena plevelů. Listovka zlepšuje strukturu půdy, ale neizoluje teplotu tak dobře jako hrubší mulče. Dřevěné štěpky mají dlouhou životnost a dobře izolují, ale mohou bránit klíčení semen. Biofilmy jsou ekologickou alternativou k plastovým mulčům, ale mohou být křehké. Drcená kůra je odolná a dobře potlačuje plevel, ale může omezovat absorpci vody. Vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a podmínkám vaší zahrady, a užívejte si výhod, které správné mulčování přináší.

Podívejte se i na náš další článek! Bez chemie to jde také

Nejlepší mulč pro zeleninu: sláma
Nejlepší mulč pro zeleninu: kompost
Nejlepší mulč pro zeleninu: listovka
Biofilmy
Kůra

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno